Dags då för ännu ett inlägg om ett annat ämne om skor, denna gång om slipsar. En accessoar där kvalitet är lite underskattad bland många, som tänker ”hur stor skillnad kan det vara mellan en billigare och dyrare slips”. Väldigt stor skulle jag vilja säga, och det handlar både om konstruktion och material.

Som sagts, när det gäller de här utblicks-ämnena får ni ha överseende med att min kunskapsnivå är klart lägre än när det gäller skor. Upplägget är som i inlägget om portföljer, med först en kort sammangattning av ämnet, en genomgång av några intressanta tillverkare, lite om vård, och sist en djupdykning i ett eget exempel: denna gång en slips från Passaggio Cravatte, gjord enligt traditionell så kallad ”ancient 7-fold”-konstruktion av ett gammalt fantastiskt vintage-silke.

 

Ämnet

Att slipsen skulle gå mot en framtida död är något som påståtts från vissa håll på senare tid, i takt med att politiker och även företagsledare allt oftare skippar den och knäpper upp skjortknapparna, för en mer ”jordnära framtoning”, som det gärna uttryckts. Det finns dock väldigt mycket som tyder på annat. Slipsen är fortfarande legio i formellare sammanhang, samtidigt som populariteten av mer informella slipsval som grenadine och stickade slipsar vuxit på senare år. Så troligtvis kommer slipsen vara en trogen följeslagare bland många män även om femtio år.
Som sagt så avgör material och konstruktion mycket i hur en slips både ser ut och upplevs. Riktigt fina material känns fantastiska och fallet och följsamheten blir betydligt bättre än hos billigare tyg, och konstruktionen avgör också hur följsam en slips blir och hur enkelt det är att få till en snygg knut. De är dock skillnad på handgjord och handgjord, och 7-fold och 7-fold slips. Här går det att göra en tydlig parallell till just skor, där alla Goodyear-randsydda skor kallas för handgjorda, trots att det bara handlar om att händer har styrt skon genom olika maskiner, plus vissa helt handgjorda moment. Det är samma sak med slipsar, och många som kallar de för handgjorda har också en stor inblandning av olika maskiner. Precis som med skor får man i regel vad man betalar för.

 

Olika tillverkare

En genomgång av några olika märken som säljer slipsar.

 

Exquisite Trimming’s

Det här är en av flera butiker som har egna, intressanta Private Labels. Exquisite Trimmings slipsar tillverkas i Italien och finns i lite olika varianter, exempelvis lätta och lediga 3-fold slipsar med handrullade kanter för knappt 600 SEK (£55) och grenadine-slipsar i både grövre och finare struktur till samma pris. Trevligt är också att ET:s slipsar i flera fall finns i både olika längder och bredder. Utbudet varierar efter säsong, och under reor så går de för halva priset, så det lönar sig att hålla koll på deras hemsida.

Körsbärsröd slips i grövre grenadine-väv.

Körsbärsröd slips i grövre grenadine-väv.

Ljuvlig grön ton på den här slipsen, med handrullade kanter och ofodrat avslut. Bilder: Exquisite Trimmings

Ljuvlig grön ton på den här slipsen, med handrullade kanter och ofodrat avslut. Bilder: Exquisite Trimmings

 

 

Drake’s

En av världens mer kända accessoartillverkare är troligtvis brittiska Drake’s. Firman som funnits sedan 1977 tillverkar stora mängder högkvalitativa slipsar, vilket inte minst märks på det gigantiska rea-utbud de kör ut två gånger om året. Slipsarna tillverkas i östra London och finns i flera olika materialtyper och konstruktioner, men med i princip enbart handarbete inblandat i samtliga.

Klassiska Drakes nyanser på slipsen.

Klassiska Drakes nyanser på slipsen.

En klassisk blå-vit polka-dot-slips i det lite mindre klassiska materialet shantung, en lite ruffare variant av silke som tar ner formalitetsnivån på slipsen. Bilder: Drake's

En klassisk blå-vit polka-dot-slips i det lite mindre klassiska materialet shantung, en lite ruffare variant av silke som tar ner formalitetsnivån på slipsen. Bilder: Drake’s

 

 

Saman Amel

Bakom märket Saman Amel ligger den unge stockholmaren med samma namn, som tog sitt UF-företag vidare från Textilhögskolan och satsar på svensk slipstillverkning. Han gör slipsarna själv med en six-fold konstruktion och i flera intressanta tyger, och har hjälp av sin vän Dag Granath med hemsida och marknadsföring. Slipsarna ligger på mellan 1100-1500 SEK vilket så klart är en del, men de ska hålla fin kvalitet och det är kul med helsvenska företag. Saman Amel erbjuder också en bespoke-service där man gör slipsen helt enligt önskemål, där priserna börjar på cirka 1500 kronor.

Några av Saman Amels kreationer.

Några av Saman Amels kreationer.

6-fold-konstruktionen som Saman Amel använder ger slipsar som är helt symmetriska, till skillnad från en 7-fold slips. Bilder: Saman Amel

6-fold-konstruktionen som Saman Amel använder ger slipsar som är helt symmetriska, till skillnad från en 7-fold slips. Bilder: Saman Amel

 

 

 

E. Marinella

En annan av de riktigt stora när det kommer till slipsar är Neapelbaserade E. Marinella. Deras specialitet är slipsar med mindre tryckta, mönster i rätt diskreta utföranden. Fördelen de här stora tillverkarna har, lite som det är även på skosidan, är att de alltid har tillgång till de finaste materialen, och ihop med Marinellas mycket stora kunnande i de olika leden blir de helt handgjorda slipsarna riktigt fina. Priserna är höga, börjar kring 1000 kronor och uppåt 1500 för vissa av deras 7-fold slipsar.

Klassiskt, på många sätt.

Klassiskt, på många sätt.

Den här typen av diskret mönstrade slipsar i inte alltför utsvävande färger är Marinellas specialitet. Bilder: E. Marinella

Den här typen av diskret mönstrade slipsar i inte alltför utsvävande färger är Marinellas specialitet. Bilder: E. Marinella

 

 

Duchamp London

En brittisk tillverkare specialiserad på accessoarer, som har mycket vågad design generellt, lite i stil med exempelvis Paul Smith. Duchamp London är inte för alla, men deras slipsar ska hålla god kvalitet och tillverkas fortfarande helt i England av oftast brittiska tyger. När Duchamps kör rea är det nästan en tredjedel av priset, så gillar man deras produkter går det verkligen att fynda där.

Ja, det är rätt galet, men faller säkerligen en del i smaken.

Ja, det är rätt galet, men faller säkerligen en del i smaken.

Jämförelsen med Paul Smith blir kanske än mer uppenbar av den här bilden. Bilder: Duchamp London

Jämförelsen med Paul Smith blir kanske än mer uppenbar av den här bilden. Bilder: Duchamp London

 

 

Croata

Det är kul med lite annorlunda tillverkare också, och Croata är Kroatiens främsta slipstillverkare. De har en basserie som inte är något direkt märkvärdigt, men deras premiumprodukter innehåller bland annat en del 4-fold och 7-fold slipsar som ska vara klart fina för priset (mellan 500-800 SEK). Croatas produkter är någon sorts mix mellan det italienska och östeuropeiska, som kan vara rätt intressant.

En radda kroatiska slipsar, signerade Croata.

En radda kroatiska slipsar, signerade Croata.

En grafitgrå botten med blå blommor. Bilder: Croata

En grafitgrå botten med blå blommönster. Bilder: Croata

 

 

Berg & Berg

Norska Berg & Berg har blivit en favorit för många svenskar. De säljer riktigt fina, prisvärda slipsar som är tillverkade i italienska Neapel. Bakom företaget som startades 2009 ligger svenska Karin och norska Mathias Berg, äkta makar som bor och verkar i Oslo. Berg & Bergs utbud är ganska varierat, med både klassiska silkesslipsar, ullslipsar och stickat med mera. De kör på en väldigt tydligt säsongsupplägg när det gäller slipsarna, då i princip hela utbudet reas bort vid slutet av varje säsong, innan det blir påfyllning för nästa.

Mycket höstiga slipsar från Berg & Berg.

Mycket höstiga slipsar från Berg & Berg.

De för tillfället mycket populära grenadine-slipsarna i en mörkblå tappning. Bilder: Berg & Berg

De för tillfället mycket populära grenadine-slipsarna i en mörkblå tappning. Bilder: Berg & Berg

 

 

Andra intressanta tillverkare (ja, det finns massvis fler, men valt ut några, med fokus på svenskkoppling):

Amanda Christensen
Andrew’s Ties
Borrelli
Countess Mara
Erik Vilhelm
Eton
Etro
Hermés
Kiton
The Knottery
Stenströms
Viola Milano

 

 

Vård

Att vårda en slips är naturligtvis inte lika avancerat som skovård, framför allt då en slips inte utsätts för i närheten av samma påfrestningar, men det finns ändå en hel del saker att tänka på. Till att börja med hur slipsarna förvaras. Idealt är om slipsen kan hänga, då den då vilar i sitt naturliga tillstånd och hålls rakt och sträckt. Det finns olika varianter av slipsgalgar som gör att man på väldig begränsad plats i en garderob kan förvara många slipsar på et bra sätt. Ett annat alternativ är att rulla ihop slipsarna och förvara de liggandes. Det fungerar helt okej, men framförallt tunnare slipsar kan få lite missformade kanter av att ligga ner, så hängning är absolut att föredra.
Att borsta av slipsen emellanåt med en klädborste för att få bort damm och smuts kan vara bra. Små fläckar kan man ta bort med en våtservett eller papper doppat i sodavatten. Det värsta som kan drabba en slips är om man råkar exempelvis spilla rödvin på den eller doppa den i en fet sås eller liknande. Det man inte ska göra då är att försöka tvätta den med vatten och tvål, och absolut inte varmt vatten, då det nästan alltid handlar om obehandlade tyger som väldigt lätt krymper, och en sådan tvätt kan göra att slipsen helt tappar sin form. Lämna in slipsen på en duktig kemtvätt som kan tvätta slipsar på det speciella sätt som behövs för att de inte ska tappa formen.

 

 

Exemplet

Undertecknad i slipsen från Passaggio Cravatte.

Undertecknad i slipsen från Passaggio Cravatte.

 

Passaggio Cravatte är en mycket liten italiensk tillverkare, som startade sin verksamhet för bara fyra år sedan. Mannen bakom heter Gianni Cerutti som håller till i Milano, men all tillverkning sker i Neapel. Det görs i en liten verkstad av några kvinnor som jobbat hela sina liv med slipstillverkning. Alla Passaggio Cravattes slipsar görs på beställning, efter kundens önskemål. Det går att få slipsen anpassad helt som man vill, man väljer bredd och längd, avslut, fodervariant och konstruktion med mera. Det riktigt spännande är tygerna. PC använder i princip uteslutande bara gamla tyger de får tag på genom olika kanaler, och utbudet varieras därför hela tiden, och då de sällan har särskilt mycket av varje tyg blir det bara några få slipsar gjorda utav varje. Framför allt är specialiteten äldre riktigt fina silkestyger, och precis som när det gäller läder så håller äldre tyger generellt en mycket hög kvalitet jämfört med mycket av dagens utbud. De erbjuder också flugor, kravatter, bröstnäsdukar och scarfs.

 

Slipsarna tillverkas i en liten ateljé i Neapel, med mycket slipskunskap innanför väggarna. Bild: The Rake

Slipsarna tillverkas i en liten ateljé i Neapel, med mycket slipskunskap innanför väggarna.

Fästsöm baktill sys i. Bilder: The Monsieur

Fästsöm baktill sys i. Bilder: The Monsieur

 

Vill man beställa en slips kan man antingen träffa Gianni Cerutti i Italien, där han gärna gör hembesök, och har med sig prover på alla de tyger som finns tillgängliga för tillfället. För mig som bor i Sverige sker dock kontakten över mail. Gianni svarar väldigt snabbt på mailen och är extremt tillmötesgående. Hans engelska är inte den bästa, men det är inga problem att förstå varandra. Gianni skickar över flera mail med bilder på alla tillgängliga tyger. När jag la min beställning fanns det ett sextiotal olika att välja bland.

Jag föll för ett vintagesilke med mörkgrön bas med små mönster i gult och ljusblått. Jag ville ha slipsen 8,5 cm bred och 157 cm lång. Då jag är 192 cm lång och dessutom har lång överkropp är alla standardstorlekar alltid för korta för mig så ville verkligen för en gångs skull ha en längre slips, även om jag så här i efterhand inser att jag kanske tog i lite väl mycket på längden, men mer om det nedan. Jag valde sedan ett ofodrat avslut med handrullade kanter, för en ledig känsla, och så det som Gianni Cerutti kallar ”ancient 7-fold”. 7-fold innebär alltså att tyget viks sju gånger på ett speciellt vis, vilket ger en rätt rejäl slips, åtminstone om tyget är lite tjockare. En vanlig 7-fold-slips görs av tre tygstycken, medan en ”ancient 7-fold”, eller classic 7-fold som den ibland kallas, görs av enbart två eller till och med ett tygstycke, en mycket ovanlig typ av konstruktion som inte många tillverkare i världen kan göra.

 

-

Så här ser bilderna på tygerna ut som Gianni Cerruti skickar en, på alla de tygalternativ som finns. Har man svårt att välja och vill se fler bilder på något tyg kan Gianni ordna det om man frågar.

Den färdiga slipsen vänd med baksidan uppåt och där uppvecklad för att visa de olika vikningarna.

Den färdiga slipsen vänd med baksidan uppåt och där uppvecklad för att visa de olika vikningarna.

 

Drygt en månad efter beställningen levererades slipsen. Slutresultatet är verkligen helt fantastiskt. Det är en mycket elegant konstruerad slips med samma genuina, handgjorda känsla som ett par skor från Vass eller Bestetti. Det är inte perfektion, men oerhört vackert, och med en helt annan känsla än mer klinisk konfektion. Det bästa av allt är nog ändå tyget, som är oerhört mjukt och fint, med en riktigt sammetslen känsla. Det har också en fantastisk lyster och djup i färgen. I och med att tyget är så pass tunt så gör det sig utmärkt som en 7-fold, då en vanlig four-in-hand-knut blir rätt lagom i volym. En 7-fold-slips är ju något asymmetrisk, då den ena sidan av slipsen har en vikning mer, vilket passar extra bra på en sådan här lite informellare slips. Längden på 157 cm var som nämnts kanske väl tilltagen, även om rådande ”sprezz”-trend gör gällande att den smala slipsdelen gärna får vara längre än den breda är det ingenting jag är superförtjust i, och lite så blir det här, så några centimeter kortare kunde den ha varit.

Priset för en slips från Passaggio Cravatte börjar på cirka 1200 SEK, och går upp till en bit över 2500 kronor, beroende på konstruktion, tygval med mera. En slips likt min, ofodrad 7-fold, går på cirka 2000 kronor. Det är en hel del pengar för en slips, men man får också en speciell, traditionell produkt helt enligt ens egna önskemål. Och av de som provat verkar det vara klar konsensus att det definitivt är värt pengarna.

 

-

Färgerna mörkgrönt, gult och ljusblått gifter sig i min mening mycket bra ihop.

Passaggio Cravattes orangea logga.

-

Tyget är vansinnigt mjukt och följsamt, och ihop med konstruktionen ligger den som rinnande vatten längs kroppen.

-

Närbild på den smala delens handrullade avslut.

Avslutningsvis en till bild med slipsen där den ska vara, runt halsen.

Avslutningsvis en till bild med slipsen där den ska vara, runt halsen.