Inom klassiskt herrmode är det framför allt tre områden som är överlägset störst när det gäller nörderi och intresse: skor, klockor och så kavajer. Det har naturligtvis att göra med att de är i princip oumbärliga i nästan alla outfits och att det finns oändligt antal detaljer vad gäller konstruktion, material, detaljfinish och så vidare. Här ett inlägg som tittar lite djupare på kavajen, där exemplet är en måttsydd kavaj som är handgjord i Göteborg av Robin Pettersson Tailor.

 

Robin Pettersson har en trunk show i Stockholm nu lördag-söndag 4-5 oktober, hos Douglas Menswear på Humlegårdsgatan 14. Där kan man titta närmre på Robins kavajer, kostymer och slipsar, och måtta sig för egen beställning. Det är alltid intressant med entusiaster som han som tillbringar enormt mycket tid för att lära sig ett hantverk som kavajskrädderi.

Som vanligt lägger jag in en brasklapp för att min kunskapsnivå i ämnet inte är hundraprocentig, och jag lyfter bara fram ett litet urval av märken och aspekter kring kavajer här.

 

Ämnet

Att sy en bra kavaj är komplicerat. Det klassiska är att man pratar om limmat-, halv- eller helkanvaskonstruktion, eller om uppbyggt eller dekonstruerat. Men det finns så klart väldigt många fler aspekter än så. Konstruktion är dock en sak, tygets kvalitet är också en mycket viktig aspekt, och ger inte bara kavajen en viss look utan också olika egenskaper.
Konfektionskavajer i standardstorlekar är så klart överlägset vanligast. Att skräddarsy en kavaj eller kostym kostar oftast väldigt mycket pengar, men mellanvägen Made to Measure är ett utmärkt alternativ som borde användas av fler. Även om en skräddare kan ändra mycket passformsmässigt, så är möjligheterna till riktigt bra passform ännu större med MTM. Extrakostnaden för MTM är dessutom ofta väldigt modest, och kan ofta bli billigare i slutändan än flera skräddarändringar av en konfektionskavaj. MTM erbjuds på flera ställen i Sverige, både ställen som NK i Stockholm som många bättre herrekiperingar har tjänsten med en eller flera av sina tillverkare. MTM går till så att man provar ut en standardstorlek som sitter okej, tar ett antal mått och gör sedan korrigeringar på standardkavajen efter kunden. Skovärldens motsvarighet är det som brukar kallas semi-bespoke.

 

Olika tillverkare

Det finns naturligtvis oändligt många märken när det handlar om kavajer, så är ingen idé att försöka göra någon större guide i det här fallet. Här bara litet, litet urval av tillverkare jag valt lyfta fram av lite olika anledningar:

 

Cantarelli

Cantarelli är en italienare med ganska lättillgänglig design som inte är för extrem åt något håll, med tillverkning i Arezzo-regionen. Det är relativt mjukt uppbyggda kavajer i företrädelsevis halv- eller helkanvas konstruktion, med tyger från framför allt klassiska italienska leverantörer som Carlo Barbera och Loro Piana. Prismässigt ligger en kavaj kring 6000-8000 kronor ungefär. En ungdomligre linje döpt efter nuvarande chefen tillika sonen till grundaren erbjuds, som heter Alessandro Cantarelli.

 

-

Cantarelli-kavaj av det lite kortare slaget, med diskreta rutor.

-

Brun bomullskavaj som är en rätt mångsidig sak. Bild: Lyst

 

 

Charles Tyrwhitt

Brittisk budgetjätte som gör klart prisvärda produkter, vilket även gäller deras kavajer och kostymer. Charles Tyrwhitt har kavajer och kostymer som alla är limmade, vilket knappast är en skräll när priserna ligger på mellan 1500-2500 kronor. Det är klassiskt brittiskt, med ganska markerade axlar och där även slim fit är relativt rymligt. Tygerna är allt från vanliga, lite bastantare ulltyger till tweed och bomull- och linnealternativ för sommarhalvåret.

 

Brittisk budgetstil.

Brittisk budgetstil.

Tweedkavaj i färg passande för fasanjakten. Med enkelt sprund bak, vilket är vanligt bland brittiska tillverkare: Bilder: Charles Tyrwhitt

Tweedkavaj i färg passande för fasanjakten. Med enkelt sprund bak, vilket är vanligt bland brittiska tillverkare: Bilder: Charles Tyrwhitt

 

 

Regent Tailor

Hugo Boss och Eduard Dressler är kanske de mest kända kostymmärkena från Tyskland, mindre känt men mer intressant är Regent Tailor. Här handlar det om kavajer och kostymer som fortfarande görs i Tyskland, närmare bestämt i Weissenburg, med hög kvalitet och enbart sydda konstruktioner. Konfektionskavajer börjar på cirka 10 000 kronor, och stilen är mer brittisk än italiensk, med lite mer uppbyggd siluett.

 

Sobert, klassiskt.

Sobert, klassiskt. Bild: Regent Tailor

Från tillverkningen i Weissburg. Bilder: Regent Tailor

Från tillverkningen i Weissburg. Bild: Gentleman’s Gazette

 

 

Zaremba 

Zaremba är en polsk firma som gör skräddarsydda och MTM-kavajer och kostymer. Löneläget i Polen gör att de kan erbjuda riktigt bra priser, exempelvis börjar en skräddarsydd kavaj på cirka 13 000 SEK, vilket är väldigt lågt. Zaremba har en rätt modern husstil med klart italienska influenser, och gör kavajer av mycket hög kvalitet med till stora delar handgjorda moment. Då det är rätt billigt att resa till Warzsawa är det här ett alternativ för den som är intresserad av att satsa på skräddarsytt på riktigt.

 

Mycket trevlig kavaj i ljusblått, diskret mönstrat tyg.

Mycket trevlig kavaj i ljusblått smårutigt tyg.

Två kavajer under tillverkning. Bild: Zaremba

Två kavajer under tillverkning. Bild: Zaremba

 

 

Gaiola Napoli

Gaiola Napoli är ett italienskt hus som väckt mer och mer uppmärksamhet på senare tid. I Sverige säljs de hos Linnégatan 2 i Göteborg och Jupiter i Stockholm. Det är väldigt napolitanskt i stilen, med mjuk uppbyggnad, spalla camicia-axlar och rullade slag. Priserna för en kavaj med full-kanvas uppbyggnad ligger kring 7000 kronor, och det är en hel del handgjorda moment i tillverkningen.

 

Luftig och ledig Gaiola-kavaj. Bild: Linnégatan 2

Luftig och ledig Gaiola-kavaj. Bild: Linnégatan 2

Klassiska mörkblå. Bild: Gaiola

Mörkblått med svaga ränder. Bild: Gaiola

 

 

Vård

Att vårda en kavaj har en del gemensamt med att vårda skor, mer än man kan tro. Till att börja med bör de förvaras på ett bra sätt. En vanlig klädgalge är alldeles för smal och inte gjord för att ha en kavaj på sig, de är för skjortor och tröjor. Kavajer bör hängas på kavaj- eller kostymgalgar, inget annat. Det är galgar med ett bredare axelparti som avlastar kavajens axlar och inte gör så att axlarna missformas. Det är också viktigt att galgen är rätt i bredd, så att den fyller ut kavajen ut till ärmarnas början, så de hänger så naturligt som möjligt. En för bred eller för smal galge gör att den hänger onaturligt. Därför finns de flesta kostymgalgarna att köpa i olika vidder. Fina galgar finns från exempelvis Hanger Project, billigare men fortfarande bra har Herrstil och Skolyx, och annars kan man ofta hitta helt okej galgar på second hand-butiker, tänk dock på hur bredden är på dem där.

 

Fin galge från Herrstil. Bild: Herrstil

Fin galge från Herrstil. Bild: Herrstil

 

I övrigt är det att rekommendera att med jämna mellanrum borsta av kavajen, och med lite mindre jämna mellanrum hänga dem utomhus och lufta sig. Sköter man detta bra behöver man inte kemtvätta dem särskilt ofta. Kemtvätt sliter på plaggen, och även om det behöver göras emellanåt är det bra om man kan hålla det rätt sällan. Ett misstag som sker emellanåt, och som kemtvätten kan missa, är att man glömmer papper eller något annat i en ficka, vilket blir mindre trevligt när man får tillbaka dem. Ergo: kolla igenom fickorna ordentligt innan. Och precis som det finns bra och dåliga skomakare, så finns det bra och dåliga kemtvättar. Hitta en som du litar på, som inte bara pressar ihop kavajer med rullade slag till oigenkänlighet eller liknande.
Råkar man ut för fläckar brukar det oftast gå att få bort det med ett torrt eller i värre fall fuktigt papper. Kavajer är oftast i ull, som har bra smutsavstötande egenskaper. Tänk på att aldrig använda varmt vatten om du försöker få bort en fläck, kavajernas fina tyger är i regel känsliga för värme och krymper väldigt lätt. Försöker man få bort en fläck med varmvatten kan tyget dra ihop sig där och kavajen tappa formen på ett fult sätt.

Att korrigera passform och laga kavajer är så klart standard att göra, det är inte många av mina kavajer eller kostymer som inte varit en eller ett par vändor hos skräddaren. En skräddare är, återigen precis som skomakaren, din bästa vän. Hitta en du litar på och som kan lära sig hur du vill ha saker och ting.

 

 

Exemplet

Handgjord kavaj efter mina mått från Robin Pettersson Tailor.

Handgjord kavaj efter mina mått från Robin Pettersson Tailor.

 

Robin Pettersson är en göteborgare med stort klädintresse, som är mer eller mindre självlärd i skrädderiets ädla konst. Han började för ett par år sedan och har tillbringat ett gigantiskt antal timmar övandes på att fästa kavajaxlar och sy knapphål. Sakta men säkert har han nått en relativt skaplig nivå på plaggen, och i vintras började han så erbjuda sina tjänster lite bredare under märket Robin Pettersson Tailor. Via Instagram efterfrågade han provkunder som ville testa hans onlinetjänst för måttsydda kavajer, kostymer och byxor, där man bara betalade för materialet, ett erbjudande som jag snabbt sa ja till. På hans hemsida görs beställningen steg för steg, där man väljer allt från konstruktion, axlar, fickor, knappar och så klart tyg (där utbudet får sägas är riktigt imponerande, med tanke på den lilla skalan). Sedan tar man ett antal mått på en kavaj man har som sitter bra. Hur man ska mäta visas med bilder, och vad som är bra är att man ser de ungefärliga standardmått som gäller för den storlek man brukar ha, vilket underlättar det hela och gör att man minimerar risken för totala felmätningar. En sådan här procedur är inte ideal, det är alltid bättre att bli mätt av tillverkaren eller kunnig personal, men det går att få till bra även via distans och för många som inte bor där utbudet finns är nätbeställningar likt detta ett intressant alternativ.

 

Några bilder från tillverkningen av kavajen. Här innan tillskärningen.

Några bilder från tillverkningen av kavajen. Här innan tillskärningen.

Börjat byggas ihop.

Börjat byggas ihop.

Slag.

Slag.

Här är ärmarna ditsatta, och kavajen snart klar.

Här är ärmarna ditsatta, och kavajen snart klar. Bilderna ovan: Robin Petterssons Instagram

 

Prismässigt ligger Robin Pettersson Tailor mycket bra till med tanke på att det mesta är sytt helt för hand. En kavaj börjar på ungefär 4500 kronor, och varierar lite beroende på ärminfästning, tygval och om man vill ha okonstruerad, ”soft”- eller full canvas. Min kavaj tog ungefär en månad från beställning till leverans. Då Robin är ensam är leveranstiden mycket beroende på hur många andra beställningar han har när man lägger sin. Kavajen kommer i en trevlig låda med Robin Petterssons logga på, liggandes i lite silkespapper, inga konstigheter.

 

Spalla camicia, "skjortaxel", där man får en lite vattenfallsformad, aningen puffad axel. Det är när man för hand fäster in en ärm lite större än ärmhålet.

Spalla camicia, ”skjortaxel”, där man får en lite vattenfallsformad, aningen puffad axel. Det är när man för hand fäster in en ärm lite större än ärmhålet.

Handsydda knapphål, hornknappar.

Handsydda knapphål, hornknappar.

 

Jag valde en enkelknäppt kavaj i en blå cashmere/ull-blandning från Ethomas, okonstruerad med Spalla Camicia-axlar, och med detaljer som barchetta-bröstficka och ”notch”-slag. Trevligt nog blev passformen riktigt bra med min kavaj. Axlarna sitter nästan perfekt, den ger bra rörlighet men sitter ändå snyggt, med ordentligt insvängd midja. Visst, det är inte perfekt, ärmarna hade kunnat vara lite smalare, och mitt på ryggen finns aningen luft, men inget större.
Konstruktionsmässigt är det lite ruffigt i detaljnivån, men det är en genuint handgjord känsla som jag uppskattar. Det är inte perfekt, finns små skönhetsfläckar här och där, men rejält och på riktigt gjort. Då det var ett tag sedan jag beställde min kavaj har Robin troligtvis hunnit utvecklas ytterligare sedan dess, och gör säkert ännu bättre jobb idag än då. Tyget jag valde är verkligen helt fantastiskt, en lite grövre ullstruktur med fantastiskt djup i färgen, som fungerar suveränt under höst-, vinter- och tidig vår.

Som sagt så har alltså Robin Pettersson en trunk show nu i helgen 4-5 oktober i Stockholm hos Douglas Menswear, där man kan kolla in vad han erbjuder lite närmre och också har möjlighet att bli måttad för en beställning.

 

Patch pockets.

Patch pockets.

Ryggen.

Ryggen.

Tyg från Ethomas, cashmere/ull-blandning.

Det mycket angenäma tyget är från Ethomas, en cashmere/ull-blandning.

Helt okonstruerad.

Helt okonstruerad, bara foder i ärmar och övre ryggparti.

Kavajen har en rullad treknäppning.

Kavajen har en rullad treknäppning.

Kavajen är mjuk som en tröja, och väldigt behaglig att bära.

Kavajen är mjuk som en tröja, och väldigt behaglig att bära.