Åtminstone stora delar av Sverige dras fortfarande med saltindränkta vägar och trottoarer, och salt är som bekant ett ämne som inte gifter sig särskilt väl med fina skinnskor. En saltfläck som får sitta kvar lite för länge riskerar att orsaka en permanent skada i lädret. Det räcker dock allt som oftast med att bara torka av skorna när man kommer inomhus, och för att säkerställa att allt salt försvinner bör man torka dem på ett speciellt sätt.

För misstaget många gör är att man smetar runt saltet på skon så att det inte försvinner, utan bara flyttar sig till ett nytt ställe. Det är nog många som känner igen det där, man har gått över skon ganska noga tycker man och torkat med fuktig trasa, men sedan när skon torkat upptäcker man likt förbaskat saltränder på flera ställen på skon. För att undvika detta gör man som följer: Ta med dig skorna in till diskbänken (ställ de på tidningspapper om du tycker det är sunkigt att ställa de rätt på), ta en vanlig disktrasa och fukta den ordentligt med varmt vatten. Torka sedan skorna uppifrån och ner mot sulkanten, och försök få med all smuts och salt i dragen. Byt plats på trasan och torka nästa parti. När hela trasan är använd sköljer du den noga och upprepar proceduren, tills hela skon är övergången två gånger. Ta sedan mellanrum mellan sula och ovanläder, och sul- och klackkanterna sist, som oftast är skitigast. Skölj ur trasan och ordentligt, krama ur den så att den bara är lite fuktig, och dra över skon en snabb gång till. Nu bör du med stor sannolikhet ha få bort all salt.

 

En sko där man inte fått bort saltet i tid, som fått permanent en permanent skada. Bild: Imgur

En sko där man inte fått bort saltet i tid, som fått permanent en permanent skada. Bild: Imgur

 

Har man ingen trasa (att ha en disktrasa liggandes på kontoret på jobbet kan jag dock rekommendera) kan man använda papper och torka på liknande sätt. Det viktigaste är just att man ser till att man drar av saltet av skon, och inte fortsätter smeta runt det salt man torkat upp. Sedan kan det naturligtvis vara så att man inte har möjlighet att torka skorna likt detta direkt, eller att saltfläckar ändå uppstår. Hur man får bort dessa har jag skrivit om här.

– – –

Förövrigt, så har Shoegazings alla läsare nu fått ännu ett trevligt erbjudande man kan ta del av. Köper man ett par skor eller något annat från Wildsmith och skriver in rabattkoden ”SHOEGAZING” får man tio procents rabatt på hela köpet. Redan riktigt prisvärda skor ännu lite mer prisvärda med andra ord. Läs en recension av Wildsmith Sloane här.