”Vad i helskotta, det här ska ju vara en skoblogg!” tänker ni nu. Och ja, det ska det, och är det. Var inte oroliga, det här ska inte bli en blogg om stil i allmänhet. Däremot tänker jag under rubriken Utblick lyfta fram ett antal andra olika områden som också innefattar hög hantverksnivå och traditionell konstruktion. Det här är nämligen också någonting som intresserar mig, och som jag inbillar mig intresserar även många av er läsare. De kommer bara dyka upp någon gång då och då med ganska stora mellanrum. Hoppas ni står ut, och ni får ha hänsyn med att min kunskap här inte är på samma nivå som när det handlar om skor, utan att det blir lite ytligare.
Upplägget för de här artiklarna är enkelt, först en kortare översikt av ämnet, en genomgång av några utvalda tillverkare, kort om vård, och sist en djupare titt på ett eget exempel, som i detta fallet är en portfölj sydd helt och hållet för hand av min tvillingbror (den som är på bild ovan).

Ämnet

Det här första ämnet någonsin om något annat än skor på denna blogg kommer alltså att handla om portföljer. På många sätt är det en produkt nära besläktad med skor: De är i regel gjorda av läder, de utsätts för väder och vind, och de följer sin ägare under många år om de är av bra kvalitet. Det nära släktskapet märks om inte annat på att många kvalitetsskotillverkare också gör portföljer (vilket ni kommer se i genomgången av olika tillverkare nedan). En portföljs konstruktion spelar naturligtvis roll, hur täta stygn det är, hur noggrant sömmarna är lagda, hur den är utformad och så vidare. Men det mesta på en portfölj är relativt enkelt att laga, oftast enklare än när det gäller skor, då det inte finns något innanmäte på samma sätt utan är rakare byggt. Precis som med skor är dock materialet själva hjärtat i produkten, och en portfölj av riktigt fint läder blir bara vackrare och vackrare med åren, och en riktigt fin väska kan ärvas i generationer i och med att de trots allt kommer undan lite mildare än att bankas i backen tusentals gånger om dagen och då har en konstruktion som tillåter reparation på ett ännu enklare sätt.

 

Olika tillverkare

Det finns naturligtvis en uppsjö av olika tillverkare som gör fina portföljer, här lyfter jag fram några av dem.

 

Saddleback Leather

Det här är ett litet amerikanskt märke specialiserat på läderprodukter, och som kanske framför allt är kända för sina prisvärda väskor. Saddleback Leathers priser är riktigt bra, portföljerna ligger kring 3300 SEK ($500), och anledningen till att man kan hålla priserna så låga är att de tillverkas i Mexico, där lönerna är lägre. Saddleback Leather är ett företag med gott självförtroende och hög tilltro till sina egna produkter, så pass att de ger 100 års garanti och länkar till ett femtontal konkurrenter på sin hemsida, då det ”bara får de själva att se bättre ut”. I utbudet finns framför allt portföljer av lite grövre snitt, med stora spännen och lite ruffigare läder.

En klassiker från Saddleback Leather, robust portfölj med mycket utrymme.

En klassiker från Saddleback Leather, robust portfölj med mycket utrymme.

Saddlebacks renaste och mest

Saddlebacks renaste och mest ”business-aktiga” portfölj.

Samma modell som ovan, men med ett råare läderval. Alla bilder: Saddleback Leather

Samma modell som ovan, men med ett råare läderval. Alla bilder: Saddleback Leather

 

 

Malton & Kielman

Malton & Kielman är ett systerföretag till polska bespoke-skomakaren Jan Kielman. Det här är väskor av riktigt hög kvalitet, gjorda för hand med gedigen konstruktion. De har ett antal alternativ i sitt grundutbud, varav ett par finns på deras hemsida, men framför allt så gör de bespoke-väskor, fritt anpassade efter kundens önskemål. Deras färdiga portföljer i kalvläder kostar mellan 7700-13000 SEK (€750-1470). En bespoke-väska kostar inte jättemycket mer, det beror framför allt på vilken typ av modell man vill ha. Startpriset för en simpel portfölj med en stor ficka och utan axelrem börjar på cirka 8200 kronor (€900). Man kontaktar företaget och presenterar sin idé på vad man vill ha gjort, de tar fram en sketch som sedan godkänns, och väskan tillverkas på några veckor.

 

Klassisk portfölj som är fantastiskt fint byggd, med foder i mocka för riktigt lyxig känsla.

Klassisk portfölj som är fantastiskt fint byggd, med foder i mocka för lyxig känsla.

Handtaget på väskan ovan, där man verkligen ser att det handlar om handgjorda grejer med hög hantverksnivå.

Handtaget på väskan ovan, där man ser att det handlar om handgjorda grejer med hög hantverksnivå.

Malton & Kielmans billigaste och enklaste portfölj. Bilder: Malton & Kielman

Malton & Kielmans billigaste och enklaste portföljväska. Bilder: Malton & Kielman

 

 

Swaine Adeney Brigg

En institution inom väskvärlden, lite grand motsvarigheten till John Lobb. Den brittiska tillverkaren Swaine Adeney Brigg har gjort attachéväskor, portföljer och andra läderprodukter i över 250 år, och kvaliteten är odiskutabel. Väskorna sys inte för hand utan med symaskin, men görs i regel av en ensam sadelmakare från början till slut. Materialet är av toppklass, precis som det är i alla de här sammanhangen så har de stora alltid möjlighet att få tag på det finaste lädret, medan mindre tillverkare ofta får slåss som djur för att få tag på materialet av högsta standard. Swaine Adeney Briggs läderportföljer kostar kring 10 000 kronor, väljer man modeller i kanvas finns de för några tusenlappar under det. I Sverige finns ett litet utbud på ett par ställen, bland annat Grafford.

 

En typisk Swaine Adeney Brigg-portfölj. Bild: Styleforum

En typisk Swaine Adeney Brigg-portfölj. Bild: Styleforum

Swaine Adeney Brigg är gedigna och rejäla väskor, och de tar dessutom emot gamla produkter och restaurerar dem, likt en fabriksomsulning av skor. Bild: Swaine Adeney Brigg

Swaine Adeney Brigg är gedigna och rejäla väskor, och de tar dessutom emot gamla produkter och restaurerar dem, likt en fabriksomsulning av skor. Bild: Swaine Adeney Brigg

 

 

Palmgrens

Det här anrika svenska företaget har startade som litet sadelmakeri i Stockholm 1896, och har idag en butik på Sibyllegatan på Östermalm där man säljer en del färdiga produkter. Palmgrens har också fortfarande egen verkstad, och gör saker på beställning, även om det är i mindre utsträckning idag än för i tiden. En portfölj från Palmgrens kostar mellan 6000-9000 kronor och är maskinsydda i vegetabiliskt garvat läder. Designen är skandinaviskt ren och klassisk.

 

Rent och stiligt. En väldigt basic portfölj från Palmgrens.

Rent och stiligt. En väldigt basic portfölj från Palmgrens.

En sorts blandning av portfölj och väska, i rödbrunt läder.

En sorts blandning av portfölj och väska, i rödbrunt läder. Bild: Palmgrens

 

 

Vass

Som sagt så är det många skotillverkare som också gör portföljer, och en av dem är ungerska Vass. Väskorna görs med symaskin, samma maskiner som syr deras ovanläder till skorna, och är gjorda i samma material som deras skor. De har två olika modeller, en portfölj med två fronfickor och två spännen, samt en portföljväska med två stora dragkedjefack. Dessa kostar 5300 SEK (€590) om man köper i något av de två utföranden som de lagerför, men man kan också anpassa dessa med valfritt läder och vissa egna mindre modifieringar, och det kostar då 900 kronor till (€100).

 

Vass mer renodlade portfölj, i standardutförandet gjord med scotch grain läder i cognac.

Vass mer renodlade portfölj, i standardutförandet gjord med scotch grain läder i cognac.

Den andra varianten har dragkedjor och är i standardutförandet gjord i mörkbrun mocka. Bilder: Styleforum

Den andra varianten har dragkedjor och är i standardutförandet gjord i mörkbrun mocka. Bilder: Styleforum

 

 

J.P. Marcellino

Trots det italienskt klingande namnet är det här en väsktillverkare med bas i New York. J.P. Marcellinos portföljer är framför allt för de som gillar väskor i styvt läder. Priserna varierar från cirka 4000 upp till 10 000 SEK beroende på modell. I företagets tråd på Styleforum framgår att ägare av deras produkter är generellt väldigt nöjda, och kvaliteten ska vara hög.

En ren, svart portfölj i J.P. Marcellinos typiska styvt garvade läder.

En ren, svart portfölj i J.P. Marcellinos typiska styvt garvade läder.

Cognacsfärgad portfölj med två spännen. Bilder: J.P. Marcellino

Cognacsfärgad portfölj med två spännen.

En portfölj med foder i mocka, för att vara riktigt skonsamt mot exempelvis en dator.

En portfölj med foder i mocka, för att vara riktigt skonsamt mot exempelvis en dator. Bilder: J.P. Marcellino

 

 

Calabrese

Naturligtvis tillverkas det också en hel del riktigt fina portföljer i Italien också. En intressant tillverkare därifrån är Calabrese. En accessoarproducent från Napoli, som har många olika typer av väskor i sitt utbud, varav en del portföljer. Framför allt använder de ett vackert patinerat ljusbrunt läder till sina väskor. Prisnivån ligger kring 6000 kronor, och i Sverige finns de hos Linnégatan No. 2 i Göteborg (som också tar emot mail- eller telefonbeställningar).

 

En portfölj med lite annorlunda spännena, i Calabreses karakteristiska, flammiga läder.

En annan av Calabreses lädermodeller. Bild: No Man Walks Alone

 

 

Mismo

Mismo skulle kunna kallas Danmarks motsvarighet till Sandqvist. Skandinaviskt designade väskor av god kvalitet, startade av entusiaster som sakta sett företagen väska. Mismos grundare är äkta paret Adam Bach och Rikke Overgaard, som drog igång företaget 2006. Idag har man ett stort utbud av väskor och accessoarer i båda läder och kanvas. Väskorna i läder görs av vegetabiliskt garvat koläder och priserna är på mellan 4000-7000 kronor ungefär, berorende på modell och material.

 

Även om läder enligt mig alltid är att föredra till en portfölj, då livslängden är överlägsen, kan kanvasväskor vara ett alternativ om man vill komma billigare undan. Här en mörkgrön modell från Mismo.

Även om läder enligt mig alltid är att föredra till en portfölj, då livslängden är överlägsen, kan kanvasväskor vara ett alternativ om man vill komma billigare undan. Här en mörkgrön modell från Mismo.

Mörkbrun, clean portfölj i koläder. Bilder: Mismo

Mörkbrun, clean portfölj i koläder. Bilder: Mismo

 

 

Andra intressanta tillverkare:

Bosca
Chapman
Coach
Enrile
Forzieri
Ghurka
Hartmann
Herring Shoes
Gaziano & Girling
Jack Georges
King Ranch
Mulholland
Meermin
Papworth
Piel
Sandqvist
Schlesinger Leather
Simon Baker
Tuscany Leather

 

 

Vård

Att vårda en läderportfölj är betydligt enklare än att vårda skor, helt enkelt för att väskan inte befinner sig nere på den smutsiga marken och böjs och tänjs tusentals gånger per dag, även om portföljen också utsätts för påfrestningar. Men ett vanligt misstag många gör med sina läderväskor är att man helt enkelt inte gör någonting med dem. Läder är ett levande material, och allt läder behöver vård om det ska hålla sig så fint som det kan under många års tid. En läderportfölj är det lagom att man smörjer in med ett tunt lager läderbalsam eller läderlotion ungefär en gång i halvåret. Jag använder Saphirs läderbalsam eller Renovateur till detta, fungerar utmärkt, men det finns också många andra bra alternativ. Smörj in hela väskan, även läderdelar inuti, axelband och så vidare, låt torka i minst tio minuter och borsta sedan hela portföljen med en tagelborste. Neutral skokräm fungerar, men nackdelen med den är att den kan kladda av sig mer än balsam/lotion. Det finns också fetare läderbalsam och läderfetter som inte fungerar lika bra, då de dels kan göra lädret betydligt mörkare och kan göra den lite kladdig och fettig.
När det gäller den dagliga vården behöver man inte göra särskilt mycket egentligen, mer än att torka av den om den blivit väldigt smutsig och se till att aldrig förvara den nära ett element. Beroende på vilken typ av portfölj det är så kan den missformas om den förvaras stående, på så sätt att den sjunker ihop och blir skev. En sådan väska mår allra bäst av att förvaras hängande

 

Exemplet

Test 1

En portfölj gjord helt och hållet för hand i Sverige.

 

Den här portföljen var en julklapp från min tvillingbror för tre år sedan. Han är utbildad sadelmakare (det formella namnet på en läderhantverkare) och jobbar nu på Läderverkstan på Södermalm i Stockholm. Det är en av ytterst få renodlade läderverkstäder vi har kvar i Sverige idag, tillsammans med exempelvis nämnda Palmgrens i samma stad och Tärnsjö garveris egna verkstad. Väskan utformade jag och brodern ihop, vi diskuterade utseende, storlek, lädertjocklek med mera, innan han ritade upp en skiss över den. Portföljen jag ville ha var en väska som kunde följa mig till jobbet i decennier framöver, en rejäl portfölj med två stora fack, dokumentfack, samt två mindre fack framtill varav ett skulle vara öppet för att jag snabbt ska kunna få upp exempelvis nycklar. Jag ville också ha ett axelband, har man småbarn är det nämligen ofta man behöver ha båda händerna fria för att bära förskoleväskor, nämnda barn eller annat.

Efter ett par modifieringar av ritningen satte han igång att arbeta med portföljen. Den är sydd helt och hållet för hand med så kallad skomakarsöm där varje stygn låses för sig, gjord i ett relativt tjockt vegetabiliskt garvat italienskt kalvläder av mycket hög kvalitet. Läderverkstan jobbar också med vegetabiliskt garvade läder ifrån Tärnsjö, men då han skulle göra den här väskan hade de inte tillräckligt mycket av lämpligt läder från dem inne, så då valde vi att använda detta istället då kvaliteten fortfarande är mycket hög.

 

Här är brodern

Här är brodern ”in action” i verkstan.

-

Profilbild på väskan, där det syns att jag ofta haft den välfylld då den mer eller mindre fixerats i ”utdraget” läge.

-

Det här är en stor bit läder, som sträcker sig ända från bakre botten till lockets främre del. Lädret är fantastiskt mjukt och lent.

 

Slutresultatet är jag extremt nöjd med. Storleken är 40 cm bred, 32 cm hög och 12 cm djup på bredaste stället. Lädret är fantastiskt lent och fint, men samtidigt väldigt tjockt och rejält. Nackdelen med tjockleken är att väskan väger en del, men det var något jag var beredd att ta för att veta att den skulle vara stabil och kunna hålla i många år framöver. Bara axelremmen är som ett gediget bälte, med en stor och kraftigt vadderad del som avlastar på ett utmärkt sätt när man har väskan på axeln. Det som imponerar mest på mig är bärhandtaget, som är gjort av många tjocka bitar läder och har en fantastisk form, och handsöm rakt igenom hela den tjocka biten. Spännen och detaljer är gjorda i guldfärgad mässing, och är mycket gedigna. Den främsta nackdelen med väskan är egentligen att det kan vara lite bökigt att klicka i spännen som låser locket om portföljen är ganska tom, då det lätt blir att man trycker in fästesdelarna inåt, och att fickorna sticker ut försvårar lite till här. Det är dock väldigt sällan jag går med väskan så pass tom, så inget jag märker av särskilt mycket.

En speciell detalj som min tvillingbror gjorde på väskan, som varken han eller jag sett förut, är att tillverka ett borttagbart bottenskydd som knäpps fast med knappar. Den är tänkt att användas när det är sämre väder ute och man ändå ställer väskan på bussgolv eller liknande, så slits bottenskyddet istället för botten på väskan. Bottenskyddet kan man ju enkelt ersätta när det väl blir utslitet, medan det är mer jobb att reparera en botten som är nedsliten. Det ska dock erkännas att jag inte använder skyddet så ofta som jag kanske borde, mest på grund av glömska, men trots det så ser väskan knappt använd ut på botten, och då är jag ändå en sådan person som i princip alltid ställer den på marken eller golvet, undantaget när det är riktigt blött. Även i övrigt är portföljen i så fint skick, trots nästan daglig användning i snart tre år, att jag nu är helt övertygad om att den kommer att följa mig i princip hela livet.

 

-

Två frontfickor som döljs helt under locket, men som rymmer en hel del småsaker. I den öppna fickan har jag framför allt nycklar och passerkort, sådant som man ofta plockar fram och vill ha lättillgänligt.

-

De två huvudfacken är båda rymliga, och det ena rymmer också ett separat dokumentfack.

 

Då min bror fortfarande var lärling vid den här tiden som portföljen tillverkades, så gick arbetet inte lika snabbt som den borde. Cirka 50 arbetstimmar tog det att tillverka själva portföljen, plus ytterligare några timmar för axelbandet. Timpenningen för Läderverkstan ligger på 730 kronor, och lägger man på en materialkostnad på cirka 1500 kronor blir den sammanlagda kostnaden för tillverkningen av just min portfölj drygt 40 000 kronor.

För den som själv är intresserad av att göra en svensktillverkad portfölj hos Läderverkstan behöver det dock inte bli så dyrt, särskilt om man väljer att göra en maskinsydd. En basportfölj med en stor ficka och utan axelrem tar cirka 6 timmar att göra, handsydd görs på 12 timmar. Inklusive material för 1000 kronor kostar alltså en basväska maskinsydd cirka 5400 SEK, handsydd ungefär 9800 SEK.
Vill man göra en mer avancerad portfölj lik min med två stora fack, dokumentfack och två mindre frontfack, tar det 24 timmar maskinsydd och 40 timmar handsydd. Med material för 1500 innebär det en totalkostnad på 19 000 SEK för en maskinsydd, och cirka 30 700 SEK för en handsydd väska.
Vill man ha till axelband tar det en timme att göra maskinsydd, två-tre timmar om den görs för hand, alltså ett tillägg på cirka 850 kronor inklusive material maskinsydd, 1600 kronor handsydd.
Om man vill använda läder från svenska Tärnsjö får man lägga till några hundralappar ytterligare på materialkostnaden. Det här är naturligtvis mycket pengar, men vill man utforma sin väska helt och hållet på egen hand, ha en produkt tillverkad av svenska hantverkare och av riktigt, riktigt hög kvalitet, så kan det vara ett intressant alternativ.

 

-

Här ser man att trots frekvent användning i tre år och otaliga gånger den placerats på mark och golv, så är slitaget minimalt.

-

Närbild på undersidan.

-

Då axelbandet inte är fäst i locket kan man öppna det utan bekymmer även när den hänger på axeln. Infästningen för bandet är gjort i läder med mycket kraftiga nitar, och är faktiskt betydligt hållbarare än lösningar där infästningen är helt i metall.

-

Det i mina ögon mest fantastiska på hela väskan, det otroligt gedigna bärhandtaget.

-

Som synes är det mer eller mindre ett konstverk i flera lager läder.

-

Axelbandet är i princip i samma format som ett kostymbälte, och med just ett bältesspänne för att kunna justera längden på det. Sömmen på baksidan av bandet är så kallad sänksöm som är försänkt i lädret och gör att sömmen inte skavs eller nöts i onödan.

-

Den tjocka, vadderade delen gör att väskan inte upplevs som jobbig att bära även när den är tungt lastad.

-

För att väskan ska klara av att bäras i handtaget är detta fäst i en metallplatta som löper inuti hela delen av lockets översta del. På insidan är det täckt med läder, men man ser metallplattans konturer under det.

-

Här ser ni min brors lösning med ett bottenskydd för att skydda underdelen, som enkelt knäpps fast i sex knappar.

-

Bottenskyddet syns knappt när det sitter på.

 

Till sist några bonusbilder på två andra väskor som jag använder:

-

En gammal portfölj som jag hittade i en Emmaus-butik för en hundring. Efter att min bror fixat till lite skavanker är den riktigt schysst, och jag har den som ett lättare och mindre alternativ till min stora portfölj, och används framför allt i sammanhang utanför jobbet.

-

Lädret har åldrats och fått en riktigt fin patina.

-

Som synes kan man nästan kalla det ”äkta” museum calf-läder.

-

Allra sist en liten korthållare som också är handsydd av brorsan, gjord som en liten mini-portfölj. Då jag inte hade en tändsticksask som referenspunkt hemma, fick det bli en modernare variant.

 

OBS: Om du inte redan deltagit i tävlingen där man kan vinna skor från Loake, patinering från Björkmans Skomakeri och skoblock från Skolyx, se till att göra det innan den stänger på fredag 20 december. Här hittar du tävlingen.