Enligt uppgifter från en amerikansk försäljningsrepresentant för det berömda garveriet J. Rendenbach, som är mest känt för sina ekgarvade lädersulor, kommer det tyska företaget att stänga sitt garveri. Mer information kommer att följa senare, men här är en sammanfattning av vad som är känt.

 

J. Rendenbach är ett av de mest kända garverierna i världen, som tillverkar ekgarvade lädersulor, klackar och skodelar. Dess J.R.-logotyp är synonymt med slitstarkt sulläder, där företagets berömmelse ökade kraftigt efter Lazslo Vass bok – Handmade Shoes for Men – och nu älskar skomärken och skomakare att visa upp stämpeln på skornas undersida som ett tecken på kvalitet. Det är ett traditionellt garveri där hudar stannar i kärl i marken fyllda med ekbark och andra naturliga garvämnen i ungefär ett år, det är tidskrävande men ger utmärkt resultat. Företaget har funnits sedan 1871, ligger mitt i staden Trier i västra Tyskland och ägs fortfarande av familjen Rendenbach, med Hanns Rendenbach vid rodret.

Nu, som en blixt från klar himmel för många, skrev en amerikansk försäljningsrepresentant för J.R. i går följande i några Facebook-grupper för skomakare och folk från skoindustrin i USA: ”För dem som ännu inte har hört om det måste jag tyvärr meddela att garveriet J.R kommer att stänga. Hanns och jag har verkligen uppskattat ert stöd och er passion för J.R. Rendenbach-produkterna. Jag har verkligen njutit av att arbeta för detta företag och kommer att sakna de fantastiska produkterna & människor som jag har lärt känna genom åren.”

En sko som precis sulats om med en J.R. sula.

Reaktionerna visade sorg, chock och förvåning. Omedelbart väcktes många spekulationer. Shoegazing har varit i kontakt med J.R. (som inte gett några kommentarer i nuläget) och med den amerikanska försäljningsrepresentanten, som lovar att mer info om situationen kommer att ges senare. Det finns många anledningar till att det har blivit så här, en utveckling under många år med gummisulor som tagit över även bland premiumskor, och tillsammans med det en pandemi som drabbat denna bransch hårt, plus många andra delar, såväl som anledningar till varför man inte tittar på att sälja företaget. Det är en tuff tid för Hanns Rendenbach och alla människor som är involverade i företaget.

Shoegazing räknar med att följa upp med mer information senare, när saker och ting är mer klara och efter att jag förhoppningsvis har haft möjlighet att prata mer ingående med Hanns Rendenbach och J.R.-representanter. Som vi alla vet kan saker och ting förändras, men som det ser ut nu kommer de fantastiska produkterna från J. Rendenbach snart inte att finnas tillgängliga på marknaden längre, vilket är en riktigt trist nyhet för den här branschen.

J. Rendenbachs sulor. Bild: Cobbler’s Plus (Översta bilden: Potter &; Sons)