
Jag har glädjen att få äga ett antal skor från flera japanska bespokeskomakare, och det som ständigt slår mig med dessa skor är det exemplariska utförandet av makingen. Titta på skon här ovan från Yohei Fukuda som ett exempel, se den felfria nåtlingen av ovanlädret, den perfekt trimmade klacken, den oklanderliga ”blind welted” midjan, den precisa sulsömmen och randfinishen, och så vidare. Man kan göra skor annorlunda än så här – men man kan i princip inte göra dem bättre.
Som jag har skrivit om tidigare är japanska bespokeskomakare verkligen inte de enda som kan nå denna standard, men koncentrationen av tillverkare med den skicklighet och det engagemang som krävs för att uppnå den är högre här än någon annanstans i världen. Lägg därtill det faktum att priserna i allmänhet är bra för bespokeskor i Japan, jämfört med Västeuropa, och det är lätt att förstå vad all hajp handlar om. Förklaringen till varför det är så är dock uppenbarligen svårare att slå fast. Den japanska mentaliteten att sträva efter excellens, hantverkstraditionen, det faktum att det är en stor befolkning, är några av de förklaringar som ges. Hur som helst ser jag verkligen fram emot att återigen kunna besöka Japan i mars nästa år och komma nära allt detta igen, efter ett alltför långt uppehåll på grund av pandemin.
Priset är lägre men det beror väl på att lönerna för skomakare (mfl) är lägre?
Vad har de för arbetsvillkor jmf med tex Europeiska skomakare?
Sigurd: De allra flesta bespokeskomakarna i Japan är egenföretagare, och styr därmed helt och hållet sina egna arbetsvillkor och tjänar det de får in. Dock få som gör några nämnvärda pengar på detta, man blir inte bespokeskomakare av den anledningen, men att priserna är låga beror nog främst på att det är sådan extrem konkurrens i Japan att det bara är de riktigt kända som kan ha högre priser.