En av de mest hyllade indonesiska skotillverkarna – Midas Bootmaker – har i ett samarbete med svenska Skolyx tagit fram den första RTW-kollektionen någonsin för märket. Handpinnade, handrandsydda, handgjorda sulsömmar (även för gummisulor), handbyggda klackar, med tå- och hälkappor i riktigt läder – högklassigt hantverk som nu är lättillgängligt för många.

 

Som de flesta läsare säkert vet vid det här laget är mitt dagliga jobb för den svenska nätbutiken Skolyx, som säljer kvalitetsskor, sko- och klädvård och accessoarer, och vårt senaste projekt är detta samarbete med Midas Bootmaker. Detta är workwear-delan av Winson Shoemaker, som anses göra de finaste handgjorda klassiska dressade herrskorna i Indonesien. Midas / Winson är en liten verkstad med åtta personer som endast tillverkar cirka 30 par skor i månaden. Winson Shoemaker grundades av Emil Rahmana Putra 2014 i hans garage i Bandung, och han inrättade en egen riktig verkstad med anställda 2017. I början låg fokus på workwear-kängor, men intresset för handgjorda dressade skor tog över och det är vad Winson främst har blivit kända för, även om de fortsatte att göra de mer robusta kängorna också. För att effektivisera och göra det tydligare för kunderna separerade de i år Winson för mer renodlade premium klassiska skor och kängor, och startade Midas Bootmaker för workwear boots och casual skor. För både Winson och Midas är det den mycket rena och cleana makingen som är mest synonymt med deras skor och kängor.

Midas Bootmaker x Skolyx-kollektionen.

Intresset för workwear-kängor från Indonesien har ökat kraftigt de senaste åren, där allt fortfarande görs nästan uteslutande för hand, så inga pinningsmaskiner eller Goodyear-maskiner och McKay-maskiner för sömmar och så vidare, här sitter arbetarna med syl, nål, kniv, hammare etc. på gammalt hederligt vis. Detta är en tradition som går tillbaka till när landet var en nederländsk koloni, men som har utvecklats och förfinats under decennierna sedan landet blev självständigt på 1940-talet. Även andra typer av läderhantverk är stora i landet, här ligger fokus på mer robusta grejer också. Trots den höga hantverks- och kvalitetsnivån är priserna låga i en internationell jämförelse, detta eftersom löner och levnadskostnader i Indonesien är relativt låga. Det är ingen överraskning att vi har haft en explosion av det globala intresset för indonesiska kängor och skor under de senaste åren, särskilt i USA är riktiga handgjorda indonesiska boots mycket eftertraktade. Det finns omkring 20 olika tillverkare av denna typ av skor, många i och omkring staden Bandung, ungefär som Northampton i England eller Marche i Italien. I nästan alla fall är dock produktionen mycket småskalig.

Tillverkningen av Midas x Skolyx-kängor. Här är ovanlädret pinnat för hand.

Handrandsömnad.

Rent arbete. Bilder: Midas Bootmaker

På Skolyx har vi sålt Goodyear-randsydda klassiska och kängor i många år, från vårt eget märke Skolyx, Yanko och TLB Mallorca, alla tillverkade i Spanien. Vi har också nyligen lagt till durksydda Belgian loafers och premium-sneakers med fina specifikationer till relativt låga priser. Nu är ett givet nytt område att öppna uppl workwear-kängor. Och vi tänkte att det skulle vara intressant att gå mot toppen av den sfären direkt, inte minst eftersom indonesiska workwear-kängor i princip bara finns som Made to Order, ofta beställda via e-post eller Instagram DM:s direkt med tillverkarna. Det skulle vara häftigt att vara den första butiken utanför Asien som faktiskt erbjuder dessa handgjorda workwear boots som Ready to Wear, så att kunderna kan få dem direkt och inte behöver vänta i månader, enkelt kan byta storlek osv. Högst upp på vår önskelista stod Midas, och lyckligtvis var Emil Rahmana Putra positiv till projektet. Eftersom de är en liten verkstad skulle det naturligtvis bli en ganska småskalig grej med bara några få modeller och ett ganska begränsat lager.

Vi älskade utseendet på Midas Service boots, särskilt när de tillverkas på Edlyn-lästen som ger ett klassiskt utseende för den typen av känga, så den modellen körde vi på, även om vi beslutade att modifiera den lite genom att ta bort några rader av sömmar på ovanlädret för att göra utseendet lite renare. Vi hade tänkt oss en Moc toe boot med en lätt kilsula också, något som Midas inte hade gjort tidigare, men tillsammans tog vi fram ett nytt mönster, och ett par samples senare hade vi exakt den typ av Moc toe boot som vi hade tänkt oss, detta på lästen Landshaker med hög tåbox. Vi bestämde oss också för att höja specifikationerna lite från vanliga Midas, så kängorna för det här samarbetet är gjorda med både häl- och tåkappor i riktigt läder, så i princip är allting gjort på samma sätt som på bespoke-skor eller kängor.

Moc toe boot i brunt pull-up läder, med lätt Vibram Morflex kilsula. Priset för alla kängorna ligger på 5 000 kronor.

Service boot brun roughout, med Dainite-gummisula. Midas gör sulorsömmar som sys för hand även när de görs genom dessa hårda gummisulor, och det ser fortfarande riktigt snyggt ut, mycket imponerande.

Service boot i mellanbrun pull-up, en lädertyp som är behandlat med oljor och vaxer, vilket gör det tåligt och får en härlig patina över tid.

När det gäller läder, med tanke på att europeiskt eller amerikanskt läder som importeras till Indonesien medför höga tullar (som också läggs till igen när vi importerar de färdiga skorna till Sverige och betalar tull för detta), vilket innebär en kraftig prisökning, bestämde vi oss för att titta på de inhemska läder som finns tillgängliga. Här har mycket hänt i Indonesien de senaste åren, idag kan man hitta riktigt bra kvalitet på lokala läder, även om det fortfarande också finns en massa mindre bra grejer. Så man måste veta var man ska köpa från, vilket Emil från Midas verkligen gör. Det bruna pull-up-lädret (termen pull-up kommer från den ljusare nyans som uppstår där lädret sträcks, på grund av hur det behandlas med vaxer och oljor, en mycket hållbar typ av läder som får fantastisk karaktär med användning) som används till Midas Bootmaker x Skolyx Service boot och Moc toe är faktiskt tillverkad av en vän till Emil. Han köper lokala hudar och sina egna garvämnen, reser sedan till ett garveri i Yogyakarta där han hyr några garvningsfat och utrustning under en kort period, stannar där och garvar hudarna själv. Partierna är därför mycket begränsade, och när de tar slut kan det ta lång tid innan han kan åka tillbaka till garveriet och göra nytt läder. Det bruna roughout-lädret (skillnaden från full reverse calf suede är att ytan inte är lika jämnt slipad) som Service booten också finns i kommer från Cisarua-garveriet, ett familjeägt garveri som startade 1949 och som har sett ett växande globalt intresse under de senaste åren på grund av sitt goda rykte att erbjuda kvalitetsläder.

Den lilla kollektionen.

De färdiga kängorna är (återigen, bemärk att jag är partisk) verkligen rätt spektakulära. Eftersom jag kommer från den dressade skovärlden bryr jag mig förmodligen mer om saker som en mycket noggrann making och ren finish än den vanliga workwear boot-nörden, vilket är områden där Midas verkligen sticker ut. Men även passformen är bra och lädret är riktigt, riktigt gediget. Garanterat kängor som kan hålla i årtionden. Jag har personligen köpt mig ett par av Service bootsen i pull-up-läder (jag betalar inköpspris plus moms på saker jag köper från Skolyx), som jag tänker använda som ett sent bidrag i Stitchdown Patina Thunderdome-tävlingen (som är en tävling kring kängor och skors åldrande, med priser för 130 000 kronor i potten). Jag är normalt sett inte så förtjust i kängor, jag vill ha anklarna fria, men de här ser jag faktiskt fram emot att ha på mig ganska ofta. Priset för Midas Bootmaker x Skolyx-kängorna är verkligen bra med tanke på kvaliteten och hantverket, 5 000 kronor. Vi hoppas att ännu fler människor inte bara kommer att lära känna de indonesiska kvalitetskängorna, utan också få dem på sina fötter.

Rena kontrasterande sulsömmar som är sydda genom en gummisula.

Klackarna är byggda för hand lager för lager, istället för som standard för RTW-skor med färdigbyggda klackar.

Moc toe booten är endast tillgänglig genom detta samarbete.

Perfekt balanserad sko.

Edlyn-lästen har verkligen en traditionell form för en service boot. Bilder: Skolyx