Zonkey Boot har funnits i över tio år, men är fortfarande lite av en dold pärla. Det är lite av ett mysterium för mig, eftersom det är ett märke med en distinkt egen karaktär som man inte riktigt hittar från något annat märke, som tillverkar handrandsydda och Norevegese-skor av utmärkt kvalitet. Här är en utförlig recension av en seriöst cool grön wholecut derby-känga.

 

FAKTA:
Märke: Zonkey Boot
Modell: 231 Marco Wholecut Derby Boots i Shrunken bull-läder
Färg: Racing Green
Läst: Classic
Storlek: UK11 (modifierad)
Sulor: Dubbel Vibram-gummisula
Pris: cirka 9 500 kronor (om det rör sig om en RTW-modell, dessa är specialtillverkade för mig med modifierade läster för att passa mina komplicerade fötter. De är ett recensionsex från Zonkey Boot)

Kängorna som ska recenseras.

 

Tillverkaren

Zonkey Boot grundades 2010 av paret Alexandra Diaconu och Michael Rollig. Österrikaren Rollig hade tidigare startat Saint Crispin’s, det berömda premiummärket baserat i Österrike som tillverkar sina skor i Rumänien. Med Zonkey Boot gick Michael Rollig åt sydväst i stället för sydost och samarbetar med en verkstad i Veneto, Italien.

Zonkey-grejer.

Zonkey Boot har en mycket tydlig personlig stil, med fokus på mer casual modeller med lite speciella mönster och en hel del intressanta läder som till exempel shrunken bull som mitt par är gjort av, så kallad ”Russian calf” och till och med elefantläder (CITES-certifierad). De har också några modeller med handsydda ovanläder, vilket verkligen är unika saker som otroligt nog inte kostar mer än de vanliga modellerna. Skorna är handgjorda eller med handflätade Norvegese-sömmar, och sedan med maskinsydd sulsöm.

Stövlar med handsydda överdelar. Föregående två bilder: Zonkey Boot

 

Beställningsprocess

Zonkey Boot går att beställa från deras egen webbplats, de har cirka 70 olika modeller, både kängor och skor. De visas med utmärkta foton och med bra information. De erbjuder också en mycket flexibel MTO-tjänst där du kan göra en massa saker, kolla in deras lookbook av tidigare MTO:er för att förstå vad jag menar. Tilläggsavgiften för MTO är 30 %. De har också några utvalda återförsäljare runt om i världen, främst i USA och Asien.

För mitt par, med tanke på att jag har testat Classic-lästen tidigare och med vetskap om att den inte riktigt passade mig så bra, erbjöd sig Michael att göra ett par till mig på en personlig version av lastarna. Så jag skickade mina mått, vad jag har i andra tillverkares RTW etc, och de gjorde en Made to Measure-lösning där RTW Classic-lästen modifierades för att passa mig bättre. De använde det slutgiltiga ovanlädret med en tillfällig sula som sattes på, som skickades till mig för att jag skulle kunna bedöma passformen. Vissa ändringar behövdes, en hel del faktiskt, så jag var lite nervös för hur det slutliga paret skulle passa. Jag tror att det är möjligt för andra att få modifierade läster, kostnaden skulle variera beroende på hur stora ändringar som behövs. Modellen jag valde görs normalt på Sailor-lästen, men personligen är jag inte ett fan av den, Classic-lästen är definitivt den läst från Zonkey som är mest i min smak.

Fittings för mitt par, med det slutgiltiga ovanlädret bara med en provisorisk sula fastsatt (bilden togs för att visa passformen, därav de upprullade byxorna). De här var för små på många ställen, så det krävdes ändringar.

 

Allmänt om skorna

Det här är en version av modellen 231 Marco Wholecut Derby Boots, som Zonkey Boot har flera varianter av. Det är ett lite speciellt mönster, som ni kan se, där endast plösen är en separat läderbit. Här Classic last, i deras karakteristiska Shrunken Bull Leather, i den ganska iögonfallande färgen Racing Green. De är tillverkade med en 360° Norvegese-konstruktion och har dubbel Vibram-gummisula. De levereras i en ren, vit skokartong med två skopåsar, och förutom vanliga skosnören kommer det även med speciella tjocka vaxade lädersnören som alternativ.

Classic-lästen fungerar riktigt bra även för den här typen av kängor, i mina ögon.

Sidovy.

Vibram-gummisulor.

Snygg Norvegese-söm.

På fötterna.

 

Konstruktion och material

Alla Zonkey Boots skor är handrandsydda eller som här med handgjord Norvegese-konstruktion. Här fäster en flätad söm ovanlädret till en 4,5 mm tjock bindsula, och en maskinsydd sulsöm fäster det utåtvikta ovanlädret till först en mellansula av läder (som på sätt och vis ersätter randen) och sedan en tunn mellansula av gummi. Till detta limmas Vibrams yttersula av gummi, och när den sulas om tar man bort denna yttersula men behåller den sydda konstruktionen intakt. Hälkapporna är tillverkade av riktigt läder, som anpassar sig väl till fötterna och som i allmänhet används på premium-randsydda skor och bespoke-skor, med tåkappor av celastic (plastimpregnerat tyg).

Ovanlädret förtjänar verkligen lite uppmärksamhet. Det är tillverkat av fullvuxna tjurhudar som sedan krympts för att förstärka ytans naturliga karaktär. Som ni kan se på bilden nedan är det ett tjockt läder med en stor del av coriumdelen bevarad, och eftersom det inte är präglat är mönstret väldigt oregelbundet vilket ger det liv.  Det är ofärgat kromgarvat crust-läder som Zonkey Boot färgar själva. Detta görs i flera steg, först används en ljusare grön färg och detta dämpas sedan med olika behandlingar tills den slutliga Racing Green-nyansen är etablerad. En skillnad mot präglat grain-läder är att här kan du verkligen se porerna fortfarande, men eftersom det är ganska tätt så är det ganska lätt att få glans. Falsningen efter slitage är normal, även om man knappt ser veckningarna på grund av grain-mönstret. För att inte göra ovanlädret för tjockt använder de ett ganska tunt foderläder.

Verkligen trevligt läder.

En bild på ett läderprov som visar hur det ser ut ofärgat. Mycket tjockt, med mycket av corium kvar. Om du tittar noga kan du se porerna, som på ett vanligt slätt läder.

Tillverkningen är verkligen solid, vad man kan förvänta sig av skor i den här prisklassen. Den flätade sömmen är snyggt utförd med den kontrasterande tråden. Det enda slags problem man kan hitta på skorna är att det finns en för stor lucka mellan flätningen och sulstygnet i ett område på den vänstra skon, som inte är så nära och perfekt inpassat som det borde vara, där sulstygnet är väl långt ut på de utåt vikta överdelarna. Du ser det på närbilderna här, men inte riktigt något du märker annars, och med tanke på att man sällan behöver röra den sömmen på den här typen av konstruktion där man bara tar bort gummiyttersulan, och det finns en hyfsad mängd kant kvar av lädermellansulan för att ta ett par slipningar för få kanten jämn innan man når det här området, borde det inte vara något problem alls.

Området med lite för mycket utrymme mellan flätningen och sulsömmen.

Hur mönstret löses vid plösen. Här kan du också se de tjockare snörena i vaxat läder.

Snygg klack.

Sulan och klackens kanter är fina och släta, även om det är gummisulor.

Närbild av Norvegese-sömmarna. Här kan du också se den andra mellansulan i gummi. Så kanterna är, uppifrån och ner: ovanläder (vikt utåt), mellansula i läder, mellansula i gummi, yttersula i gummi.

 

Passform

Som nämnts är dessa skor gjorda en personlig version av deras Classic-l’st, med ett antal ändringar som gjorts för att passa mina fötter. Därför kommer jag inte att gå mycket in på jämförelser med andra märken etc. om hur dessa passar. Vad jag kan säga är att efter de initiala problemen med testversionerna av skorna, har i princip allt adresserats och fixats till för de slutliga kängorna, och de passar mycket bra. Precis tillräckligt med utrymme för de känsliga områdena för mina fötter, inget överflödigt material i allmänhet, och i likhet med Saint Crispin är hålfotsstödet riktigt bra för att ha generiska läster som bas, även om det inte är någon förlängd hälkappa som följer framåt i hålfoten.

Kängorna med de modifierade lästerna passar mig riktigt bra. Här är de efter ett antal användningstillfällen, och som du kan se ser du nästan inte vecken, det tydliga grain-mönstret döljer dem.

Som alltid när jag gör recensioner av skor ser jag till att bära dem minst 5-10 gånger innan jag skriver recensionen, eftersom jag inte ser någon mening med att göra några bedömningar innan dess. Det är trots allt skor som ska recenseras och de är tänkta att bäras. När du väl har gått in skorna vet du mycket mer om dem i många avseenden, och nästa steg av ”kunskap” kommer efter några års slitage egentligen (jag brukar generalisera det med att säga att det finns fem steg när du samlar kunskap, där du kan säga mer efter varje steg, och som alltid ju mer du vet om skor desto mer kan du säga på varje steg, så att säga. Dessa är: 1. Att titta på bilder. 2. Att se och hantera dem personligen. 3. Prova dem. 4. Bär dem tillräckligt många gånger för att ha gått in skorna. 5. Ha dem ett eller några år, när du verkligen har slitit på sulor och klackar osv. Man skulle kunna lägga till ett steg 6 också, när skorna är helt nedslitna, men ja, om det är skor av god kvalitet är det så individuellt vad som händer fram till dess så svårt att göra jämförelser). Men om man ska göra en recension av ett par skor och vill kunna dela med sig av så mycket som möjligt till sina läsare / tittare så kan jag inte riktigt förstå varför man inte åtminstone ser till att bära dem några gånger och gå in skorna, för att sedan göra recensionen, istället för att skynda sig att få ut den där texten eller videon efter att bara ha provat dem kort, om ens det. Av denna anledning har det hänt etf par gånger att jag har returnerat skor som skickats till mig för att recenseras, eftersom de inte passade mig och jag inte kunde bära dem ordentligt för att kunna göra den bedömning som jag anser krävs för en riktig skorecension.

Kängorna här var förvånansvärt lätta att gå in. Shrunken bull-lädret må vara tjockt, men det är också väldigt mjukt, och sannolikt gör att ha den andra mellansulan i gummi den mjukare från början än om det hade varit en till mellansula i läder. För mig, som i allmänhet inte är ett stort fan av kängor eftersom jag gillar att ha anklarna fria, fungerar det bra med ett mjukare skaft som man får här med det här lädret. Redan efter ett par dagars användning kändes de sköna och bekväma, och nu efter 6-7 användningar är de helt ingångna och är några av de mest bekväma kängorna jag äger.

Ett tjockt men mjukt läder.

 

Sammanfattning

Zonkey Boot gör verkligen fina skor. Det är ett märke som har sina fans, men det förtjänar ännu mer erkännande än vad det får. De gör en bra fusion mellan klassiska och mer casual skor, mycket bärbara i dagens läge. Materialet och tillverkningen är av högsta klass, som förväntat i den här prisklassen, och för de som liksom jag inte är det största fan av kängor kan jag varmt rekommendera den här modellen och lädret från Zonkey.

Vi avslutar med lite fler bilder på skorna.

I kraftigt regn.