Köpguide - Oct. Tenth

En av de mer etablerade aktörerna som har dykt upp på den kinesiska scenen för klassiska herrskor under de senaste åren är Oct. Tenth, husmärket för det som många känner som Xibao workshopen. Med flytten till en ny verkstad, en ny webbplats och en ny fabrikschef går de nu in i eran Oct. Tenth 2.0. Här är en köpguide till märket, med ett par Made to Measure-derbys som jag har gjort som bas.

 

Om märket

Oct. Tenth är ett av de mer välkända kinesiska premiummärkena för randsydda herrskor. Det är baserat i Shanghai och grundades av paret Yao ”Xibao” Zhang och Jiahao Chu. Varumärket grundades så sent som 2020, men workshopens historia går längre tillbaka. Jiahao är en högt uppsatt bankman med ett stort skointresse och för ett antal år sedan tog han över en kunds skoverkstad. Han utbildade sig själv i att göra skor för hand på kvällar och helger, arbetade med personalen och utvecklade verksamheten till ett mer avancerad workshop / liten fabrik. Hans partner Xibao blev chef för företaget, eftersom Jiahao fortfarande arbetade som bankman, och har sedan dess varit hjärtat i verksamheten.

Okt. Tionde split toe derby.

Okt. Tenth split toe derby i mörkbrun mocka.

Workshopen arbetade huvudsakligen med Private Label för andra varumärken, först på hemmamarknaden men senare alltmer internationellt. Via Taobao Store TGC började de sälja direkt till kunder i Kina, och sedan via Xibaos Instagram-konto började de också sälja direkt till internationella kunder. De såg potentialen och bestämde sig för att lansera ett eget märke för den internationella marknaden. De kände inte att de hade all den kunskap som behövdes, så de kontaktade belgaren Tom Brone och frågade om han var intresserad av att arbeta tillsammans med dem. Tom var för många år sedan ett slags agent för det ungerska företaget Vass, och driver mellanprismärket Sons of Henrey.

Fin åsrygg fiol tillbaka midja.

Fin åsrygg fiol tillbaka midja.

Tillsammans med Tom tog Xibao och Jiahao fram en serie nya läster som passade den internationella marknaden, de anpassades till generella brittiska storlekar, nya modeller tillverkades och märket fick namnet Oct. Tenth dagen efter Xibaos födelsedag. De lanserade en separat sida på Sons of Henreys hemsida och tog även emot beställningar via sin egen Instagram. Numera har märket sin egen sajt på Octtenth.com. För kinesiska kunder går en stor del av försäljningen fortfarande via TaoBao-butiken, som nu har bytt namn till Oct. Tenth, och i Shanghai kan man också hitta Oct. Tenth RTW i butiken Roiluxe.

Förra året lämnade de den ursprungliga verkstaden (som fortfarande drivs med mindre personal för märket Blazing Wonder Shoes) och öppnade en ny, större verkstad, där de också anställde Oliver Tang (tidigare på Yim Shoemaker och workshop manager för Acme). Sedan dess har de ytterligare förbättrat finishen och andra detaljer på skorna, utvecklat ytterligare några nya läster och döpt sin topplinje (som är den enda som finns tillgänglig internationellt) till Metropolitan.

 

Erbjudanden och priser

Alla Oct. Tenth skor tillverkas på beställning, med relativt kort leveranstid på 8-10 veckor. På deras nya webbplats får du en bra överblick över alla de alternativ som finns tillgängliga. Du går in på den modell du är intresserad av, och när du har valt lädertyp öppnas alla andra alternativ. Du får välja: läder, läst, storlek, vidd, vristhöjd, rand, sulkant, sulform, klackform, midja och om du vill ha lästade skoblock. För vissa tillval, som om du ändrar vidden eller insteget från standard eller lägger till tåjärn, tillkommer en extra kostnad, men detta anges tydligt.

På webbplatsen hittar du alla alternativ direkt på produktsidan.

På hemsidan hittar du alla alternativ direkt på produktsidorna.

Alla alternativ är inte synliga i bild på produktsidan, men de har mer djupgående guider som går igenom de olika lästerna och de olika typerna av konstruktionsalternativ och tillägg. Priset börjar på drygt 7 500 SEK inklusive moms, vilket verkligen är ett bra pris för skor som är handpinnade, handrandsydda och har handsydda midjor och en relativt avancerad nivå av finish. Detta gäller för Metropolitan-serien, som är den enda som finns tillgänglig på den internationella sidan.

Man kan också välja helt handgjorda sulsömmar mot en extra avgift, och man kan göra mer traditionella Made to Measure-beställningar, även med testskor (mot en extra avgift). För detta varierar pris beroende på vilka modifieringar som behövs, en kontakt Oct. Tenth via e-post för att hantera detta.

Guide om deras olika senaste (inte helt uppdaterad, saknar fortfarande de nyare).

Guide om deras olika lästerna (inte helt uppdaterad, saknar fortfarande de nyaste). Bilder ovan: Oct. Tenth

 

Beställningsprocess

Workshop managern Oliver Tang kontaktade mig och frågade om jag var intresserad av att prova ett par från dem, på deras senaste läster och med deras förbättrade finish. Med tanke på att jag har lite halvkrångliga fötter i vissa avseenden var det givet att vi gick på en Made to Measure. Vi gjorde det också med en provsko, för att vara säkra på att det blev rätt.

Skor som passar.

Fitting-skor.

Modellen jag valde var deras 5 eyelet derby OT50, på den nya lästen  Jing med en klassiskt rund tå. För storleken skickade jag in mina fotmått och en massa passformsinformation, och de började från UK11 som är min vanliga RTW-storlek i de flesta fall. Det provskorna kom efter ca 1,5 månad, en klassisk typ av provsko i skräpläder och limmad enkel sula. De hade några problem, främst trånga vid lilltån och den yttre bellen, och insteget var för hög så att skosnörena stängdes helt. Som jag alltid gör med fjärrbeställningar sammanfattar jag sedan feedbacken i text, bilder och video, och sedan satte Oct. Tenth igång med det att modifiera lästerna och göra det slutgiltiga paret, som levererades ett par månader senare.

Ett gammalt foto av en sko som tillverkades i verkstaden den tionde oktober. Foto: Zhuanlan.zhihu.com

Ett gammalt foto av en sko som tillverkades i oktober. Tionde workshopen. Foto: Zhuanlan.zhihu.com

För de flesta av märkets kunder, som bara gör en vanlig MTO-beställning, kommer processen naturligtvis att vara annorlunda. Där väljer du och går igenom alla detaljer om skorna på hemsidan och gör beställningen där. Du får en orderbekräftelse och företaget kontaktar dig igen när skorna är färdiga.

 

Slutresultat

Skorna levererades i en vanlig grön skokartong, prydligt placerade i två skopåsar. OT50 är en derby med en hel läderdel som går runt hela skon, med en sömlös häl, istället är sömmen på insidan av skons häl. Det ger ett renare utseende. Jag valde att köra på Haas Utah Calf, som är mycket likt Horweens mer välkända Hatch Grain, en slags kopia av narvmönstret hos de gamla ryska renläderhudar som hittats på havets botten, men i fallen med Horween och Haas och andra som används nu är det naturligtvis präglat. Till skillnad från Horweens hatch grain som är större kohudar, vilket också innebär att det i allmänhet veckar sig mer, gör Haas bara kalv, och jag har inte testat det tidigare (även om jag har haft andra läder från dem) så jag var angelägen om att se hur det är i verkligheten.

MTM-versionen av OT50-derbyt.

MTM-versionen av OT50-derbyn.

Rund tå sista Jing.

Lästen Jing med rund tå som bas.

Lädret är som alltid från Haas ganska tunt, mjukt och följsamt. Det ger riktigt bekväma skor, även om den tunna karaktären också innebär att den veckar sig mer än tjockare vader gör den det på ett ganska snyggt sätt. Ovandelen är ganska välputsad direkt från lådan, och sulorna har en riktigt fin svart högglansfinish. De har enkel lädersula och en rundad, välvd midja. Som nämnts tidigare är Oct. Tenths skor är handrandsydda, där sulsömmen görs för hand vid midjan så att det blir en riktig blind welted välvd midja, medan framdelen görs med maskin. Det är ett bra sätt att få utseendet och elegansen hos en helt handgjord sko men lägre kostnad med den snabbare maskinsydda framdelen.

Högblank yta på sulan.

Högblank yta på sulan.

Rund avfasad midja.

Rundad välvd midja.

Klackarna är mycket tätt skurna, det finns en liten nick mellan klacken och midjan, och kantfinishen är riktigt fint gjord. Överlag är känslan definitivt högre än det pris de har. De är dock inte perfekta, inte jämförbara med till exempel bra full bespoke-skor eller liknande, vilket man verkligen inte kan förvänta sig vid denna prispunkt. Markeringarna på randen är lite ojämna, den övre delen av klacken på ena skon är lite vinglig, etc, om man ska vara petig.

På fötterna.

Den slutliga passformen är bra. Kanske en aning för rymlig över bellen nu, men hellre det än klämda lilltår, och insteget är också fortfarande lite rymligt så snörningen stänger för mycket, särskilt på vänster (mycket lätt löst med plöskuddar dock). Utöver detta är de bra i hälen, har bra stöd för hålfoten och har varit bekväma att ha på sig i princip från första början.

Oct. Tenth har som mål att erbjuda mycket för pengarna, och de lyckas verkligen med det. Det är ett utmärkt alternativ för dem som vill ha utseendet och känslan hos de absolut bästa skorna som finns, men som inte har råd att betala de höga priser som detta skulle medföra.

Haas Utah calf är ett riktigt fint läder.

Haas Utah calf är ett riktigt fint läder.

Klackarna är skurna mycket nära.

Klackarna är skurna mycket tajt.

Welt.

Randen.

Vacker underdel.

Vacker underdel.

Profil.

Profil.

Avsluta med några fler bilder.

Avslutar med några fler bilder.

Tionde oktober OT50

Tionde oktober OT50

Tionde oktober OT50

Tionde oktober OT50

Tionde oktober OT50

Tionde oktober OT50

Tionde oktober OT50

Tionde oktober OT50