Stearin är en klassisk skräckfläck att få på kläder och skor, då det lätt har en tendens att sätta sig ordentligt i ytan och kan vara riktigt besvärligt att få bort helt. Använder man rätt metoder så är det dock inga större problem, åtminstone inte på vanliga läderskor. Här en guide till hur man räddar skor som ser ut som ovan.

 

Det var i torsdags som jag utan att märka det själv först måste ha sparkat till en marschall på stan. Båda mina bespokeskor från Maftei hade fått ordentligt med stearin på sig (även byxorna var ordentligt fläckade). När jag kom hem några timmar senare hade det naturligtvis stelnat in ordentligt, och såg helt klart rätt otrevligt ut.

 

Rejält med stearin över insida och tår på båda skorna, och högerskons häl var också indränkt.

Rejält med stearin över insida och tår på båda skorna, och högerskons häl var också indränkt.

 

För skor och läder är det inte så lätt att hitta infomration om hur man tar bort stearing, deet finns däremot mängder med tips och information om hur man får bort stearin från kläder och textil. De flesta handlar i olika varianter om att antingen frysa in plagget och bryta bort stearinet, eller värma det med ett strykjärn med exempelvis kaffefilter mellan som suger upp det smältande stearinet (den metod jag använde med gott resultat för byxorna för övrigt). Som de flesta förstår så är inget av dessa att rekommendera för skor.

Vad man dock ska använda är samma teknik som senast nämnda med värme för att få stearinet att smälta, men då med annat verktyg: en hårtork. Man sätter den på medelhög värme och värmer upp en mindre yta av stearinet på skon tills det mjuknar, och torkar sedan av det med hushållspapper. Sedan går man vidare till nästa parti, och jobbar på så sätt över skon metodiskt till man fått bort allt stearin. Som de flesta vet är inte värme något som är särskilt bra för läder, men är man bara försiktig är det ingen fara, då man värmer under så kort tid och värmen inte är jättehög. Man märker efter ett tag hur mycket värme som behövs för att stearinet ska släppa, det kan vara bra att vara åt det försiktiga hållet i början då det är lätt att bara värma lite till om det inte släpper när man går över med hushållspappret. Tänk också på att byta papper för varje ny yta man torkar rent, så man inte bara gnuggar runt stearinet. Värmen löser också upp skokrämen, så man får vara med på att mycket av den kommer att åka med också.

 

Här har jag värmt en yta på skorna, och på bilden kan man nästan se hur stearinet mjuknat.

Här har jag värmt en yta på skorna (klacken var redan fixad), och på bilden kan man nästan se hur stearinet mjuknat.

Här har jag torkat med hushållspapper direkt efter hårtorken, och fått bort det mesta av stearinet på den värmda ytan.

Här har jag torkat med hushållspapper direkt efter hårtorken, och fått bort det mesta av stearinet på den värmda ytan.

Efter att jag är klar med hårtorken och pappret ser skorna ut så här.

Efter att jag är klar med hårtorken och pappret ser skorna ut så här. Syns inte så mycket på bilden, men det var en del fettfläckar kvar från stearinet. Det togs bort lite försiktigt med kemiskt ren bensin.

 

Det blir i regel dock kvar en del fettfläckar från stearinet, då det i grunden egentligen är fettsyra. De flesta levande ljusen idag är gjorda av en blandning av stearin och paraffin, och ett medel som löser båda dessa är kemiskt ren bensin. Därför är det bra att torka av ytorna som haft stearin på sig försiktigt med en trasa fuktad med kemiskt ren bensin. Därefter ska skon vara helt ren. Då är det viktigt att vårda och återfukta den ordentligt (jag körde på steg 3-5 i min skovårdsguide). Skorna var sedan helt återställda, inte ett spår av stearinet syntes.

Skulle man råka ut för samma missöde med mockaskor vet jag faktiskt inte hur jag skulle gå till väga. Ingen erfarenhet av detta, känns som att det kan vara svårt att få upp allt stearin ur mockafibrerna efter att man värmt det. Men möjligt att precis samma metod fungerar fint även där. Någon som har egen erfarenhet av stearin på mocka får gärna dela med sig av detta.
Värt att säga också är att om man känner sig osäker inför att göra en behandling enligt ovan så är det bättre att lämna in dem till en duktig skomakare och låta de ta sig an det.

 

Efter att skorna putsats upp var de så här fina igen. En del av färgen från tårna kom av och gjorde nyansskillnaden lite större, så får jobba lite med pigmenterad kräm och polish framöver för att jämna ut det lite.

Efter att skorna putsats upp var de så här fina igen. En del av färgen från tårna kom av och gjorde nyansskillnaden lite större, så får jobba lite med pigmenterad kräm och polish framöver för att jämna ut det lite.

En annan vy där man ser insidorna bättre.

En annan vy där man ser insidorna bättre.