En vanlig fråga när vintern börjar lida mot sitt slut är hur man bör förvara sina kängor under sommarhalvåret när de inte används. Här går jag igenom lite konkreta tips som kan vara bra att tänka på när man stuvar undan sko för vila. Dessutom om planer som finns för att ta moldaviske bespokeskomakaren Valentin Frunza till Göteborg och påminnelse om torsdagens Shoegazing After Work i Stockholm.

 

Säsongsförvaring av vinterkängor under sommarhalvåret, eller loafers och lågskor med tunna lädersulor under vintern, kräver egentligen bara lite sunt förnuft. Men det är många som är lite osäkra kring detta, vittnar det stora antalet frågor jag får i ämnet när en säsong börjar lida mot sitt slut.
Till att börja med handlar det om att göra rent skorna så de är fria från smuts. Här kan det räcka med att bara torka av dem med en fuktig trasa och gå över med en borste, eller så krävs en grundlig tvätt enligt hur jag beskriver det hela i skovårdsguiden. Här får man helt enkelt göra en bedömning, man får göra det som behövs för att skorna ska vara rena.

Har skorna tvättats är det bra att smörja in dem ordentligt med åtminstone ett par lager skokräm, så att lädret är ordentligt återfuktat och välmående. Har man bara torkat av dem eller dylikt så räcker det med ett lager kräm. Att rekommendera här dock är att det sista lagret man lägger på borstar man aldrig upp, utan lämnar som det är. Då låter man ett litet överskott av skokräm ligga kvar på skorna och ger lite extra vårdande effekt under säsongsförvaringen. Du behöver alltså inte köra hela vägen till att du lägger på polish och så, utan lämna det för när du tar fram skorna igen, då borstar man upp dem först, sedan kan man om det känns som det behövs lägga på tunt lager kräm igen och sedan gå på med vaxpolish om man vill det. Är ju inte förrän då de ska vara fina ändå.
Mockaskor kan man spraya ett lager renovateurspray på och låta bli att borsta upp.

Riktigt så här fint för sina skor har inte de flesta, och det är inte direkt nödvändigt heller. Bild: Die Workwear

Riktigt så här fint för sina skor har inte de flesta, och det är inte direkt nödvändigt heller. Bild: Die Workwear

Har man skoblock till alla sina skor är det så klart bra att ha dem ståendes i skorna under vilan, men annars räcker det gott med att bara se till att det varit block i dem när de torkat efter sista användningen/tvätten, så att lädret är helt torrt, då om man tar ur blocken så drar inte lädret ihop sig alls på samma sätt utan håller sig mer eller mindre intakt även utan skoblock.
Var skorna förvaras spelar inte så stor roll, det kan vara ståendes i garderoben eller liggandes i sina skokartonger, det enda man egentligen bör tänka på här är dels att de inte är klämda på något sätt, och dels att de inte ska stå framme i dagsljus på en hylla i hallen eller dylikt. Lägg dem i så fall i sina skopåsar, så de står mörkt, det sparar lädret ytterligare.
Gör man något i stil med detta så har man välmående skor att plocka fram när det åter är säsongskiftning.

 


 

Manolo-skribenten Olof Nithenius och skoentusiasten Marcus Percival tittar på möjligheterna att ta hit moldaviske Valentin Frunza för en trunk show i Göteborg. Han gör prisvärda handrandsydda RTW- och bespoke-skor, där bespoke börjar på ca 6000 SEK exkl. frakt för skor med franskt kalvläder och JR-sulor. Det är en lite enklare variant av bespoke där man inte gör någon testsko och fitting. Mer info och bilder hittar ni på Valentin Frunzas hemsida. För att ha möjlighet att ta hit Frunza behöver man ha ett visst antal intresserade, så är man sugen på att prova en beställning vid framtida trunk kan man maila marcus.percival (a t) me.com.

 

Derbys från Valentin Frunza. Bild: Valentin Frunza

Derbys från Valentin Frunza. Bild: Valentin Frunza

 


 

Glöm inte att det är en Shoegazing After Work i Stockholm nu på torsdag. Skointresserade sluter upp på Bierhaus på Tegnérgatan 10 efter kl 18.00. Öl, snick-snack och skocirkelbilder utlovas!