Bakom Bespoke Addict ligger britten Lee Morrison, en samlare av vintageskor, främst bespoke, och som under år förfinat tekniker för att totalrenovera och omforma skor och få de att exempelvis krympa, ibland så mycket som 1,5UK-storlekar. I sin nya serie på Youtube lär han ut hur.

 

Filmerna är enkelt producerade, statiska, rätt långsamma, men ändå väldigt intressanta för skonördar. Bespoke Addicts YouTube-kanal berättar hur man tar ett par slitna, kanske misshandlade skor, misshandlar dem ännu mer, och sedan restaurerar upp dem till riktigt flott skick igen. Första omgången filmer som är ute nu är det ett par gamla RTW-skor från Barker som genomgår tvätt där alla produkter på skorna tas bort, krympning med våt handduk och strykjärn, ”re-surfacing” (som han kallar det när lädrets yttersta yta slipas sandpappras), återfuktning och återfärgning, och sista delen som återstår ska han putsa upp glans. Framöver kommer han också visa lite andra varianter och metoder, i nya filmserier, och också sy ihop trasiga skor, restaurera väskor mm. En skola i att läder verkligen är ett levande material, som man kan göra mycket med, skulle man kunna säga.

Krympning med strykjärnet.

Några bilder från Bespoke Addicts Instagram där man ser bättre, här krympning med strykjärnet.

Här strippad och slipad yta.

Strippad yta på skorna på översta bilden.

Det är dock en hel del reservationer man ska med sig när man tittar på de här filmerna, och som Lee Morrison i många fall också själv nämner. Det är riskfyllt, man kan mycket väl sabba skorna på olika sätt. Värmen belastar lädret, lim och annat invändigt kan ta stryk, kappor som på RTW-skor alltid är i plast i tån och ibland även bak är känsliga (gäller även om är salpa/leather board), och så vidare. Läder som krymps ihop på det här viset har också en tendens att lättare töja sig igen (därav att Lee Morrison ofta får upprepa processen genom åren). Detta saker utöver det faktum att det i princip är först om du har lästade skoblock, helst bespoke, som det går att genomföra på ett rimligt sätt.
Oavsett reservationerna, så kan filmerna säkerligen någonting som kan vara intressant för flera av er att ta en närmre titt på.

Ett par RTW John Lobb som enligt Lee Morrison krympts ca 1,5UK-storlekar (främst viddmässigt så klart) och fått ny finish. Bilder: Bespoke Addict

Ett par RTW John Lobb som enligt Lee Morrison krympts ca 1,5UK-storlekar (främst viddmässigt så klart) och fått ny finish. Bilder: Bespoke Addicts Instagram