Det här är en teknik som fungerar allra bäst på cordovanskor, men som också går att använda till vanligt kalvläder. Det handlar om att man helt enkelt vägleder lädret hur det ska vecka sig, genom att pressa två pennor emot det när man böjer skon för första gången. Syftet är att samla veckbildningen till där det är tänkt att den ska vara, på två ställen vid skons flexpunkt.

 

Det är en metod som används av en del bespokeskomakare när kunderna kommer in för att hämta sina färdiga skor, där man ser till att hjälpa lädret att hitta rätt ställe att vecka sig på. När det gäller bespokeskor är ju också passformen optimal, och det är då som tekniken fungerar som allra bäst, då det inte finns något överskottsläder någonstans som gärna veckar sig. Men det går också att göra på RTW-skor, och som sagt framför allt på cordovan där veckbildningen ju är speciell. Där kan man ju till och med släta ut lädret och flytta gångvecken om man vill, med ett hjortben för utjämningen och sedan pennorna för placering av vecken.

Så fungerar det dock inte med kalvläder, utan där bestämmer mer eller mindre första steget hur den kommande veckbildningen ska bli, om man hårdrar det lite. Självklart kommer nya veck komma till och tyngdpunkten i vecken kan flytta sig lite, men förenklat så är det så. Därför måste metoden med pennor för att vägleda placeringen av vecken göras på en helt ny sko, som inte har provats i butik exempelvis eller där man själv traskat runt i lägenheten för att känna hur de känns. Med andra ord behöver man vara säker på att storleken är rätt och att det är skor man ska behålla, då metoden innebär att man måste böja skon väldigt kraftigt och göra ordentliga veck i den direkt. Här en guide steg för steg med bilder för hur man går till väga:

 

Placera pennorna med ett litet mellanrum över den så kallade ballen på foten, alltså bredaste stället, där skons flexområde är. Man ska inte haka upp sig för mycket på var tåhättan slutar, det varierar från sko till sko. Som på dessa är den yttre tåhättan väldigt lång och sömmen hamnar därför långt bak, vilket gör att vecken behöver placeras precis bakom sömmen.

Placera pennorna med ett litet mellanrum över den så kallade ballen på foten, alltså bredaste stället, där skons flexområde är. Man ska inte haka upp sig för mycket på var tåhättan slutar, det varierar från sko till sko. Som på dessa är den yttre tåhättan väldigt lång och sömmen hamnar därför långt bak, vilket gör att vecken behöver placeras precis bakom sömmen.

Böj sedan skon kraftigt, som om du skulle ta ett långt steg eller liknande. Det gäller att våga böja ordentligt och faktiskt skapa ordentliga veck. Det är ju för framtiden man gör detta, så man får ta att de blir mer veckiga än om man fingår med lätta steg i lägenheten i början annars. På bilden håller jag dem bara med en hand för att kunna ta bilden, men när man gör detta ska man hålla i pennorna med båda händerna och hålla de fixerade. Har man möjlighet kan man också be någon om hjälp att hålla pennorna.

Böj sedan skon kraftigt, som om du skulle ta ett långt steg eller liknande. Det gäller att våga böja ordentligt och faktiskt skapa ordentliga veck. Det är ju för framtiden man gör detta, så man får ta att de blir mer veckiga än om man fingår med lätta steg i lägenheten i början annars. På bilden håller jag dem bara med en hand för att kunna ta bilden, men när man gör detta ska man hålla i pennorna med båda händerna och hålla de fixerade. Har man möjlighet kan man också be någon om hjälp att hålla pennorna. Upprepa sedan samma procedur på den andra skon.

Här ser man sedan hur vecken samlas på två raka, jämna ställen. Det kommer högst sannolikt sprida sig en del veck ändå, men sannolikheten att det blir en samlad veckbildning på rätt ställe är större, särskilt om passformen är bra. Syftet är att minska risken att onödiga veck bildas, att det exempelvis blir många veck utspridda över hela vampen istället för koncentrerade till två ställen.

Här ser man sedan hur större delen av gångvecken samlas på två raka, jämna ställen. Det kommer högst sannolikt sprida sig en del veck ändå, men sannolikheten att det blir en samlad veckbildning på rätt ställe är större, särskilt om passformen är bra. Syftet är att minska risken att onödiga veck bildas, att det exempelvis blir många veck utspridda över hela vampen istället för koncentrerade till två ställen.

 

 

I veckan publicerades ett nytt alster jag skrivit för Manolo, denna gång handlade det om hur vi räddar världen med kvalitetsskor. Du hittar texten här. Blivit en hel del diskussion i kommentarsfältet, vilket alltid är roligt.