När det gäller att maximera livslängden på sina skor finns det tre hörnstenar: skovård, skoblock och vila. I det här inlägget tänkte jag avhandla den ena av dessa: skoblocken.

 

Som de allra flesta vet används skoblock framför allt för att hjälpa skorna att hålla formen, samt för att bidra till att skorna torkar upp. Det sistnämnda gäller naturligtvis bara om blocken är av trä, vilket de absolut bör vara. Sedan är det inte lika viktigt att de är av cederträ, som många verkar tro, utan trä har i sig god uppsugningsförmåga och andra vanliga träslag till skoblock är björk och lönn. Den främsta fördelen med ceder är den angenäma doft den sprider. Och dessutom hjälper inte träet nödvändigtvis till med att suga upp så jättemycket fukt i sig, den mesta dunstar av utåt, utan det allra viktigaste är att träet låter foderlädret andas. Exempelvis plastskoblock täpper igen lädrets porer, och tänk själv hur det känns om du har en plastpåse mot huden under längre tid, inte särskilt angenämt. Vad som däremot är viktigt är att träet inte är lackat, då försvinner uppsugningsförmågan, men är de betsade är det inga problem och ibland kan det vara svårt att se skillnad. Fråga försäljaren om du är tveksam.

Används inte skoblock spelar det ingen roll hur god kvalitet skorna håller, med åren kommer de att se förjävliga ut i alla fall. Det är inte minst nedanstående bild på ett par, faktiskt inte alltför gamla, John Lobb ett slående bevis för.

Ett par John Lobb som trots att de bara använts i några år ser så här illa ut, då de aldrig fått stå i skoblock. Kanske ett extremfall, men ett talande sådant. Bild: Ebay

 

Olika typer av skoblock

Det finns mängder av olika typer av skoblock, som fungerar på lite olika sätt och som i många fall är olika bra för dina skor. Nedan följer ett antal exempel.
Från vänster:
1. Spiralblock i trä. Möjligen bättre än att inte använda block alls, men då spiralblocken gör att trycket på skon blir vertikalt i stället för horisontellt finns risk att den skadar och deformerar skon.
2. Skoblock där tåpartiet är delad i två lika stora delar, men med en mindre häldel. Främsta nackdelen med denna modell är att hälen inte får hjälp med formen eller torkningen.
3. Skoblock där tåpartiet är delad i två lika stora delar, och med en stor häldel. En nackdel är att den här typen av block inte kan följa skons form längre upp mot slutet av plösen.
4. Skoblock där tåpartiet är delat i en större massiv del och en mindre. Fyller upp stora delar av skon väl.
5. Lästade skoblock. Block som är formade precis likadant som lästen som skon är byggd på, vilket har fördelen att skon kommer att behålla sin ursprungsform betydligt bättre än med block som inte är anpassade efter skon.
Skoblock där man trycker ned häldelen för att spänna ut blocket. Går att finjustera då metalldelen är gängad. En fördel med dessa är att de är väldigt lätta att ta ur, men de fyller ut häldelen dåligt och kräver att tådelen passar bra in i skon. Bild: Ebay
Gängade skoblock. Här används ett sorts gångjärn istället för de mer vanliga små fjäderdelarna. I princip bara vid lästade block, då passformen måste vara mycket god för att det ska fungera bra.
Tredelade skoblock. Det här är skoblockens Rolls Royce, som är vanligt bland bespoke-tillverkare, och i princip inte finns i annat än lästade versioner. Fördelen med dessa är att de fyller ut precis hela skon, ända upp till överdelen av plösen. Bild: http://claymoor.blogspot.com

Ihåliga skoblock. Om de ovan är skoblockens Rolls Royce, är det här dess Ferraris. Görs i princip enbart som gängade, lästade block, och kräver mycket hantverksmässigt. Hjälper skon torka extra bra, då fukten bara behöver gå genom tunna delen trä sedan rätt ut i luften.

Boot-skoblock. Anpassade för boots som fyller ut även ankeldelen på skon. Ganska så ovanliga.

Räta ut sulan

Skoblockets uppgift när det gäller att återställa passformen på skon är dels att direkt trycka ut gångvecken genom att någorlunda väl fylla ut skons främre delar, men minst lika viktigt är att blocken rätar ut sulan på skon. Både för att sulan inte ska böja sig uppåt, något som annars är vanligt med tiden, och för att när sulan sträcks ut så rätas också gångvecken ut indirekt så att säga och skorna återfår sin ursprungliga form. Det är alltså viktigt att kolla hur skoblocken man köper är formade framtill så att de har en bra form som kan tänkas räta ut de skor du ska använda de till (det är naturligtvis relativt detta, vissa skor har ett högre tåparti från början och är inte på samma sätt i behov av ”helt platta” skoblock).
Exempel på ett par skoblock där främre tådelen är alldeles formad på ett sätt som inte kommer att räta ut sulan på ett bra sätt, då den är böjd alldeles för mycket uppåt.
Det här blocket är istället betydligt bättre formad med relativt platt underdel som kommer att räta ut sulan på ett bra sätt.
För att illustrera skillnaden mellan båda ovanstående blocken, på denna bild används de första skoblocken som inte rätar ur sulan…
…och på denna bild används det andra skoblocket som plattar ut sulan på ett helt annat sätt. Som synes hamnar tåspetsen nästan en centimeter längre ner när detta block används, föreställ dig då själv vilken skillnad på skons form de olika blocken kommer att ha när skorna stått med dem varje dag i flera år.

Form på hälen

En annan del som är viktig är att hälpartiet har en bra form. Som nämnts ovan är det att föredra att blocket fyller ut även hälen, men det får inte vara så att det töjer ut hälen för mycket. Det kan göra att skon börjar glappa i hälen så småningom.
Om man tittar på hur en häl är formad så smalnar den av kraftigt upp mot hälsenan, och så bör även ett skoblock vara format. Ovan är ett bra exempel.
Dessa block är i princip lika breda som de ovanstående på det bredaste stället, men istället för att smalna av i den övre delen är bredden relativt konstant och då får skon en onaturlig form som också gör att skon kan riskera att börja glappa i hälen med tiden.
I nästa inlägg kommer jag att jämföra skoblock från några av de populäraste leverantörerna för oss svenskar: franska Bexleys, de från holländska webbshopen Quality-Shop, samt svenska nätbutiken Herrstils skoblock Aquila.