Trevligt nog dyker det hela tiden upp nya intressanta tillverkare i kvalitetsskornas instegssegment, och en uppmärksammad sådan är nätbutiken Herrstils egna märke Myrqvist. Goodyear-randsydda skor med bra specifikationer för under 2 000 kronor. Shoegazing har testat.

 

Notera: Myrqvist skor tillverkas numera enbart i Portugal, de flyttade produktionen dit i slutet av 2017, efter att denna recension skrevs.

 

Paret som recenseras.

Paret som recenseras.

FAKTA:
Märke: Myrqvist
Modell: Skytteholm
Färg: Dark brown
Läst: 1
Storlek: UK10,5 standardvidd
Sula: Enkel lädersula
Pris: 1 999 SEK (skorna är recensionsex från Herrstil)

 

 

Tillverkaren

Herrstil drog igång sin skosatsning våren 2016 med en kampanj på Kickstarter (som jag skrev om i det här inlägget). Den blev oerhört lyckad, sammanlagt nästan 700 000 kronor drog kampanjen in och över 400 par skor förhandsbeställdes. Problemet med detta var dock att den lilla fabrik i Vietnam som var deras samarbetspartner hade svårt att hinna med och göra alla skorna som beställts, plus då alla de par som Herrstil ville ha till den breda lanseringen med fler modeller etc på sin sajt som Kickstarter-kampanjen skulle vara startskottet för. Därför bytte man till en större fabrik i Indien, och alla skor som sålts via sajten har kommit härifrån.

Klassikernas klassiker på halv gummisula.

Klassikernas klassiker på halv gummisula.

Man har ett nära samarbete med den indiska fabriken och är på besök regelbundet, samma sak med ett garveri i närheten där man köper lädret från. Enligt uppgift är båda fabriker som håller god standard både vad gäller miljöarbete och arbetsmiljö, vilket gör de dyrare än många andra skofabriker i Indien, men fortfarande billiga jämfört med Europa. Detta i kombination med att man ju inte har återförsäljarledet gör att man kan erbjuda prisvärda skor.
Herrstil och Myrqvist kommer som säkert bekant ställa ut under Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm  nu på lördag, recensionen skrivs nu då jag fått många frågor om min upplevelse av dem inför detta, men observera att vi arrangörer inte får någonting från utställarnas försäljning.

Chelsea i mörkbrun mocka.

Chelsea i mörkbrun mocka.

 

 

Beställningsförfarande

Myrqvist säljs då enbart via Herrstil och deras nätbutik, som erbjuder fri frakt på skor i Sverige, och också skickar till stora delar av övriga världen. Hemsidan finns på både svenska och engelska, informationen om skorna är relativt begränsad och även om bilderna är bra så hade man gärna sett att de visat skorna i fler vinklar. Utbudet av modeller har sakta men säkert utökats sedan lanseringen, det är i princip rakt igenom klassiska modeller i olika läderval: plain cap toe oxfords, semi brogues, adelaides, chukkas, chelseas, penny loafers och så vidare. Noll originalitet med andra ord, men å andra sidan det som oftast efterfrågas, särskilt i budgetsegmentet är det klassikerna som säljer överlägset bäst för de flesta tillverkarna av Goodyear-randsytt. Många av modellerna har enkel lädersula, en del på så kallad halv gummisula (gummi på klack och slitdel, läder i midjan), och en del på en variant av Dainite-gummisulan. Alla modellerna görs på samma läst, 1 rätt och slätt, med en svagt fyrkantig tå. Priset för lågskor ligger på 1 999 kronor, kängor 2 399.

Skytteholm i ljus mocka.

Skytteholm i ljus mocka.

 

 

Allmänt om skorna

Skytteholm är en Goodyear-randsydd adelaide som tydligt inspirerats av Carminas version med en broguemönstring som viker av lite tidigare upptill vid snörningen. Den här versionen av modellen är gjord i ett mörkbrunt babycalf-läder på enkel lädersula med öppen kanal och liten välvning vid midjan. De levereras  i en brun skolåda och svarta skopåsar.

Läst 1 har en svagt fyrkantig tå.

Läst 1 har en svagt fyrkantig tå.

Babycalf-lädret är mycket enkelt putsa blankt.

Babycalf-lädret är mycket enkelt putsa blankt.

Vad de leveras i och med (personifierade lådan är inte standard).

Vad de leveras i och med (personifierade lådan är inte standard).

 

 

Konstruktion och material

Skorna är som sagt Goodyear-randsydda, och med för priset rätt goda specifikationer som hälkappa i salpa/leather board (läderslipdamm sammanpressat med lim) och babycalf-läder. Babycalfen är mycket mjuk och trevlig med täta porer som gör de superenkla att putsa, och veckbildningen är relativt diskret på i alla fall detta par, men det är tydligt att det är billig version av lädret och att man tar det man kan av de relativt små hudarna, de har en hel del skönhetsfläckar som streckmärken och andra ojämnheter. Vet att Myrqvist på grund av detta valt att gå ifrån babycalfen och kör numera ett vanligt kalvläder på alla nytillverkade skor.

Klackarna.

Klackarna.

Sulan med öppen kanal.

Aningens välvd midja. Fin finish på sulan.

Aningens välvd midja. Fin finish på sulan.

I profil. Som synes bra balanserade.

I profil. Som synes bra balanserade.

Nivån på bygget är Myrqvist största brist. Nu är det relativt sett billiga skor och knappast så att man kan förvänta sig perfektion, och det är lite en smaksak hur känslig man är för detta. Det handlar om saker som lite slarvigt skuret ovanläder, sulkant som ligger olika tajt mot ovanlädret, och märken från maskiner. Inget dramatiskt och inget som går ut över hållbarhet eller så, utan främst kosmetika, men det drar ned intrycket en del. Jag vet att Herrstil jobbar på få upp nivån på skorna, och det och om de vågar vara hårdare i kvalitetskontrollen kan förhoppningsvis göra att de skor som säljs idag (mina är från första batchen vid stora släppet) är bättre ur den här aspekten.
Skorna har använts kring tio gånger och ser ut att kunna åldras väl sett till prisnivån, både vad gäller ovanläder och sula.

Här ser man en slarvigt skuren läderkant i böjen.

Här ser man en slarvigt skuren läderkant i böjen.

Märken på klackkanten.

Märken på sulkanten vid midjan.

På vänsterskon är sulkanten vid tån skuren väldigt tajt, vilket i kombination med att lästens så kallade feather edge (nederkant) ligger lite inåt gör att tån nästan sticker ut över sulkanten.

På vänsterskon är sulkanten vid tån skuren väldigt tajt, vilket i kombination med att lästens så kallade feather edge (nederkant) ligger lite inåt gör att tån nästan sticker ut över sulkanten.

 

 

Passform

Herrstil har haft lite utmaning att få ordning på storlekarna, då första Vietnam-tillverkade skorna var större än första batchen från Indien, som nu korrigerats så att man är tillbaka på samma gradering som första omgången. Det gör att jag har storlek UK11 här, vilket dock motsvarar UK10,5 i de nysläppta skorna. Det framgår på hemsidan om det är skor från den mindre eller större storleksbatcharna, och så småningom kommer allt så klart vara ”korrekta” och krånglet försvinner. Om vi tänker att mina motsvarar UK10,5 så är de hyfsat normala i storleken, möjligtvis aningen åt det mindre hållet, med ett lite högre insteg. UK10,5 är ungefär i nivå med referensskon Loake Aldwych på Capital-lästen i storlek UK10, men med lite högre insteg och smalare hälparti.

Skorna är riktigt bekväma.

Skorna är riktigt bekväma.

Detaljbild.

Detaljbild.

Så här ser de ut efter lite användning.

Så här ser de ut efter lite användning.

Så är vi framme vid Myrqvist allra främsta egenskap, och det är att de är riktigt bekväma. Skorna är enkla att gå in och har ett relativt bra hålfotsstöd, för att vara RTW. Den som exempelvis provat Meermins Classic-linje, som är mycket hårda att gå in, kommer älska Myrqvist, det är som natt och dag i hårdhet. För den som är ny i att handla klassiska kvalitetsskor är det klart att föredra att välja en tillverkare som Myrqvist som snabbt ger en angenämare upplevelse.

 

Sammanfattning

Herrstil har varit modiga som satsat på ett eget märke producerat i Asien. Det har inneburit en del utmaningar längs vägen, men man har fått fram prisvärda skor som absolut är ett intressant alternativ i den lägre prisklassen. Får man upp nivån ett snäpp på bygget så är man riktigt bra med sedan, inte minst tack vare hög bekvämlighet.

Avslutar med ännu fler bilder på skorna.

Avslutar med ännu fler bilder på skorna.

-

-

-

-