Jag fick en mailfråga om en fläck lik den på bilden ovan, från en frustrerad läsare som inte visste hur han skulle bli av med den, eller vad det berodde på. Jag har sett flera ställa frågor om samma typ av fläckar i andra sammanhang förut, så tänkte att det är värt ett inlägg om fenomenet som jag väljer att kalla ”vattenskada” vid putsning.

För liknande fläckar uppkommer när man lägger på polish, och gör misstaget att använda för mycket vatten på trasan man putsar med. När putsytan blir för våt så löses lagren av puts upp och det bildas en sträv, matt fläck som först är mörk men som sedan ljusnar när den torkar. Många försöker frustrerat få bort fläcken med ännu mera skopolish, oftast med motsatt effekt.

Ett annat par skor som också råkat ut för samma problem.

Men lösningen är oftast enkel. Ta fram en nylontrasa/nylonstrumpa och gnugga som en galning över fläcken. Värmen som nu bildas gör att skoputsen ”sätter sig” igen och fläcken försvinner. Ibland inte helt, men då räcker det med ett par nya korrekta lager med polish för att det inte ska synas längre. I vissa mer ovanliga fall är det så mycket kräm som lösts upp, att man behöver strippa skon på kräm med kemiskt ren bensin, och sedan börja om från början.

För att undvika att liknande fläckar uppstår handlar det om att begränsa användningen av vatten när man jobbar upp en spit-shine eller ordentlig glans med polishen. Oftast sker det när trasan blir genomblöt, vilket enkelt undviks genom att man med jämna mellanrum byter den del man använder på trasan. Om man lägger på skokräm innan polishen är det viktigt att man ser till att varje lager får torka ordentligt innan nästa läggs på. Det är vanligast att man får problem med en ”vattenskada” de gånger som man lägger på mycket kräm och polish på en gång.

Här har skon på den första bilden ovan fått sig en omgång med en nylontrasa, och fläcken är i princip helt borta. Ett par korrekta lager polish på detta så ser det ut som det ska igen. Alla bilder: Flashback/Dropbox