Snart dags för ännu ett stort skoevent i Stockholm, när femte upplagan av Shoegazing Super Trunk Show går av stapeln lördag 29 september. På utställningsgolvet i år kommer man hitta Skolyx (Skolyx/Yanko/TLB), Vass, Japan Shoes Export Platform (Miyagi Kogyo/Matsumoto/Kiten), Heinrich Dinkelacker, Jan Kielman och Gaziano & Girling. Dessutom med bland annat SM i skoputsning, seminarium om skors passform, och nyheten Shoegazing Market – en second hand-marknadsplats för försäljning och köp av begagnade kvalitetsskor.

 

Eventet finns som Facebook-evenemang här, markera gärna deltagande där så får vi ett hum om antalet besökare tidigt, och sprid mer än gärna till era skointresserade vänner.

Read the English version of this post here.

 

Datum: Lördag 29 september
Plats: Scandic Anglais, Humlegårdsgatan 23, Stockholm
Schema för dagen:
10.00-18.00 Trunk show öppen för allmänheten, INGEN REGISTRERING KRÄVS
  • Utställningar med Skolyx (Skolyx/Yanko/TLB), Vass, JSEP Japan Shoes Export Platform (Miyagi Kogyo/Matsumoto/Kanpekina/Kiten), Heinrich Dinkelacker, Jan Kielman och Gaziano & Girling.
  • Också utställningar med eventets huvudpartner Brunngård (skovårdsprodukter och skotillbehör), och eventets partners Shirtonomy (skjortor) och Granqvist (slipsar och accessoarer).
  • Premiär för Shoegazing Market, en second hand-marknadsplats där du kan sälja och köpa begagnade kvalitetsskor eller kraftigt nedsatta nya, mer information nedan.
  • Utställning med de tre podiumplacerade skorna från VM i skotillverkning.
  • Under dagen kommer det också bli bespokeskotillverkning och patinamålning live med Daniel Wegan och Neus Benavent, Gaziano & Girling.
14.00-14.30 SM i skoputsning, i samarbete med Brunngård, 1:a pris 3 000 SEK och skor från Loake.
16.00-16.45 Seminarium om skors passform, med Daniel Wegan, ansvarig för Gaziano & Girlings bespokeavdelning, och Jörgen Stålborn, ägare Hojs Skomakeri. Moderator Jesper Ingevaldsson, Shoegazing.
20.00 Middag (på Jamie’s Italian i anslutning till hotellet, anmäl på shoegazingblog@gmail.com innan 27 september)
Från fjolårets tillställning.

Från fjolårets tillställning.

Lite gammalt, lite nytt, så kan man sammanfatta årets super trunk i Stockholm. Eventet som varje år lockat mellan 700-900 skointresserade besökare, och som denna gång återigen hålls precis vid Stureplan på Humlegårdsgatan 23, i Scandic Anglais största konferensrum på andra våningen. Scenen är precis utanför. Som vanligt arrangeras eventet av mig tillsammans med Joakim Berggren, Roland Olsson och Adrien Combier Hogg.

Det blir riktigt späckat på utställarplats i år. Återkommer gör populära Skolyx (min arbetsgivare från september, läs mer här), som nu dels har sin egen Goodyear-randsydda linje tillverkad på Mallorca som ligger på 2 000 kronor, dels har med sig stort utbud från spanska märkena Yanko och nykomlingen TLB. Glädjande för många återvänder ungerska Vass, som gör handrandsydda skor till hög kvalitet för priser från ca 5 000 SEK. För första gången har vi också med japanska RTW-skor med JSEP Japan Shoes Export Platform, med märkena Miyagi KogyoMatsumoto och Kiten som gör fantastiskt fina skor i prisklasser mellan 3 000-6 000 kronor. Tyska märket Heinrich Dinkelacker kommer att ha världspremiär för sin nya bespoketjänst där du scannar foten med en ipad och en personlig läst utformas efter scanningen, och man väljer fritt modell, läder etc som den handrandsydda skon sedan ska göras utifrån. Polska bespokeskomakaren Jan Kielman återvänder, märket som erbjuder full bespoke med priser från endast 8 000 SEK. Och så har vi med Gaziano & Girling, brittiska premiummärket som visar upp såväl RTW, MTO och full bespoke vid eventet. G&G kommer också visa upp sitt hantverk live, svenske Daniel Wegan som leder deras bespokeavdelning kommer bland annat att visa hur det går till när du pinnar en sömlös wholecut, vilket många lär tycka är väldigt fascinerande, och så kommer Neus Benavent som bland mycket annat patinerar skor för företaget måla ett par på plats.

Skolyx kommer med sitt egna private label, Yanko och TLB.

Skolyx kommer med sitt egna private label, Yanko och TLB.

Populära Vass återvänder till super trunken. Bild: Milad Abedi

Populära Vass återvänder till super trunken. Bild: Milad Abedi

Split toe från Miyagi Kogyo, ett av märkena som ingår i JSEP Japan Shoes Export Platform.

Split toe från Miyagi Kogyo, ett av märkena som ingår i JSEP Japan Shoes Export Platform.

Derby från Heinrich Dinkelacker, som lanserar en ny digital bespoketjänst.

Derby från Heinrich Dinkelacker, som lanserar en ny digital bespoketjänst.

Polska Jan Kielman gör riktigt prisvärda bespokeskor.

Polska Jan Kielman gör riktigt prisvärda bespokeskor.

Gaziano & Girling-loafers.

Gaziano & Girling-loafers.

G&G kommer också visa sitt hantverk live, bland annat planerar man visa hur det går till när man pinnar en sömlös wholecut, en process som ser ut så här i början. Bild: The Rake

G&G kommer också visa sitt hantverk live, bland annat planerar man visa hur det går till när man pinnar en sömlös wholecut, en process som ser ut så här i början, och det är galet att tänka sig att det kommer bli en sko utav det. Bild: The Rake

Som alltid ställer också de partners som gör super trunken möjlig ut. Vi har huvudpartnern Brunngård, Sveriges största grossist för skovårdsprodukter och skotillbehör, där mycket spännande är på gång. En del kommer visas upp vid eventet, som deras nya sneakersskovårdsserie. Partners är två till antalet. Dels skjortmärket Shirtonomy, vars prisvärda Made to Measure-tjänst med fina tyger och produktion i Portugal har gått hem hos många i svenska menswear-sfären. Dels Granqvist som har ett brett utbud av italienskt tillverkade slipsar och accessoarer av fina italienska och brittiska tyger.

Brunngårds bord förra året.

Brunngårds smockfulla bord förra året.

Skjortmärket Shirtonomy erbjuder en prisvärd Made to Measure-tjänst.

Skjortmärket Shirtonomy erbjuder en prisvärd Made to Measure-tjänst.

Slipsar och accessoarer är Granqvist specialitet.

Slipsar och accessoarer är Granqvist specialitet.

En helt ny satsning som vi inleder i år är Shoegazing Market. Här kan vem som helst ta med sina begagnade kvalitetsskor, man kan sälja nya skor i fel storlek som man vill bli av med, eller butiker får sälja av nya skor om de är nedsatta med minst 50% från ordinarie pris, och ställa ut dem för försäljning till super trunkens hundratals besökare. På köp och sälj-delen på Shoegazings forum säljs det mängder av second hand-skor varje år, det här blir som en fysisk fortsättning av denna. Klassiska skor av bra kvalitet som inte använts allt för hårt fungerar utmärkt att sälja vidare, och ge glädje till nya ägare istället för att skorna bara står eller i värsta fall slängs. I år blir det lite av ett test av Shoegazing Market-konceptet, men förhoppningsvis kommer det bli ett bra antal skor att botanisera bland, själv kommer jag sälja av 5-10 egna par här till fina priser. Möjligheten att prova ut skorna är så klart utmärkt även när man köper begagnat, och vi har ett system som ska göra det lätt för er besökare att ta med skor som blir del av marknadsplatsen. Längre ner i inlägget beskrivs det närmre hur det går till.

Shoegazing Market – för den som vill fynda.

För de som inte haft möjlighet att besöka butiken Skoaktiebolaget veckorna innan super trunken, där de tre podiumplacerade skorna från VM i skotillverkning ställs ut i slutet av september, så kommer man också få en möjlighet att studera dessa fantastiska skor här under eventet. Hantverk på absolut högsta nivå.

Utställningen med topp 3 från VM i skotillverkning, som visas upp på super trunken.

Utställningen med topp 3 från VM i skotillverkning, som visas upp på super trunken.

På scenen blir det som vanligt är final i SM i skoputsning, i samarbete med Brunngård, där tre finalister har 20 minuter på sig att putsa en Loake Aldwych i mahogany så vacker som möjligt. Finalen går av stapeln klockan 14.00. Vinnaren får 3 000 kronor samt skon som putsats och dess syskon. Mer info nedan, och i nästa veckas inlägg där vi öppnar upp för kvalificeringen.
Klockan 16.00 blir det ett seminarium om skors passform där ovan nämnde Daniel Wegan som leder Gaziano & Girlings bespokeavdelning och Jörgen Stålborn som driver Hojs Skomakeri i Borås, pratar om passform ur alla möjliga infallsvinklar. Exempelvis vad man bör tänka på för att hitta skor som sitter bra, vanliga misstag, hur man kan korrigera passformen, och så vidare. De svarar också på frågor om ämnet från er besökare. Jag själv kommer moderera det hela. Kan nog bli riktigt intressant.

Förra årets final av SM i skoputsning.

Förra årets final av SM i skoputsning.

På kvällen efter klockan 20.00 har vi en middag som är öppen för alla, en trevlig mötesplats för utställare, branschfolk och besökare att snacka under mer avslappnade och lugna former. För att slippa förskottsbetalningsproceduren har vi flyttat om middagen till Jamie’s Italian, som ligger på markplan i anslutning till Scandic Anglais lobby. Bra här är då också att man kan anmäla sig ända fram till 27 september.

Hundratals skointresserade samlas årligen för den härliga tradition som super trunken blivit.

Hundratals skointresserade samlas årligen för den härliga tradition som super trunken blivit.

Måttagning för bespoke.

Måttagning för bespoke.

Vi erbjuder som vanligt också rabatterade priser på rum på Scandic Anglais, då det trevligt nog är en hel del av er som reser till Stockholm för eventet och även då kanske passar på att ta en weekend i huvudstaden. Priserna är från 1 650 kr för enkelrum, 2 150 kr för dubbelrum. För rumsbokning maila till meeting.anglais@scandichotels.com, eller ring 08-51734077, ange att det handlar om besökare till Shoegazing Super Trunk Show.

För de som inte kan besöka eventet kommer scenprogrammet livestreamas i lite enklare form här på bloggen, vi återkommer till detta. Nedan mer information om utställarna och programpunkterna:

 

TRUNK SHOW

Från 10.00-18.00 pågår trunk showen med alla utställarna. På plats när man kommer in genom den stora entrén på Scandic Anglais går man rakt framåt upp för trapporna, och väl uppe svänger man till vänster där eventet kommer att husera. Ha överseende med att det vid vissa tidpunkter kan bli lite väntetid och lite rörigt framför vissa av utställarnas bord, hjälps åt med att lämna tillbaka provade skor och att hålla stämningen god så brukar det bli utmärkt. Betalning sker med kort och/eller PayPal.

Vi hoppas att tillställningen ska fortsätta vara en schysst mötesplats för skointresserad allmänhet och branschfolk, gärna från så stora delar av Sverige som möjligt ihop då med våra internationella gäster. Under dagen kommer det finnas en bar med enklare servering som kaffe, te, fika, öl, vin och så i anslutning till utställningsytan.

Här lite mer information om de olika utställarna:

 

Skolyx

Skolyx egna modeller under tvåtusenlappen.

Skolyx egna modeller under tvåtusenlappen.

Göteborgsbaserade Skolyx är en av Sveriges största nätbutiker för skor och skovård. I skoväg har de numera tre olika märken i utbudet. Dels sin egna linje instegsskor för under 2 000 kronor, Goodyear-randsydda på Mallorca med hälkappor i salpa (leather board) och en tunn citygummisula på samtliga modeller, som är gjorda på en elegant läst med rund tå. Riktigt bra alternativ i budgetprisklassen.

Chukka från Yanko.

Chukka från Yanko.

Märket man haft längst är Yanko, som ligger på 2 600 SEK. Också från Mallorca, och har blivit relativt populära i Sverige inte minst genom Skolyx. Här har man ett brett utbud, där många kommer visas upp, och storlekar kommer kunna provas ut. Detsamma gäller för nykomlingen TLB, ett nytt riktigt intressant märke i mellanprisklassen, som enligt de som hunnit prova märket erbjuder riktigt mycket för priset, som ligger på 3 500 kronor. Här kommer Skolyx också erbjuda ett mycket flexibelt MTO-program för 30% prispåslag, där man också kan speca upp skorna med exempelvis ekgarvade JR-sulor och hälkappor i riktigt läder.

Läs mer om Skolyx private label och TLB här, och mer om Yanko i den här recensionen.

TLB full brogue på läckra lästen Oliver.

TLB full brogue på läckra lästen Oliver.

 

 

Vass

Vass uppradade. Bild: Milad Abedi

Vass uppradade. Bild: Milad Abedi

Ungerska Vass startades 1978 av Lázsló Vass. Trots att märket fortfarande håller den gamla ungerska skotraditionen varmt om hjärtat har de lyckats blidka även en bredare kundkrets, bland annat med med mer moderna läster framtagna av italienska bespokeskomakaren Roberto Ugolini.

Vass skor är helt handgjorda i deras verkstad i Budapest.

Vass skor är helt handgjorda i deras verkstad i Budapest.

Vass gör helt handgjorda, handrandsydda skor av material från de främsta garverierna i Europa, och håller riktigt hög nivå. RTW kostar från cirka 5 000 SEK (€500) och MTO går på ca 6 000 SEK (€600). Kostnaden för kängor är lite högre. För bara 300 kr (€30) till får man med lästade skoblock. Väntetiden på alla beställningar ligger på 6-8 veckor. Vass kommer ha med sig ett 60-70-tal par skor för att visa upp och ge möjlighet att prova läster och storlekar.

Här finns en köpguide till Vass (dock inte uppdaterad på några år, men användbar för en del ändå).

Full brogue med goyser-sulsöm.

Full brogue med goyser-sulsöm.

 

 

JSEP Japan Shoes Export Platform

Mycket fin adelaide från Matsumoto.

Mycket fin adelaide från Matsumoto.

Inför det kommande frihandelsavtalet (väntas ske vid årsskiftet) med EU har japanska skobranschen startat Jsep, Japan Shoes Export Platform, där man introducerar märkena Matsumoto, Miyagi Kogyo, och Kiten för Europa (även Kanpekina, men de ej med i Stockholm). Det känns väldigt kul att de nu kommer till Sverige och vi för första gången kan visa upp ett utbud av fabriksgjorda japanska kvalitetskor här. Se till ta en ordentlig titt på dessa skor, och prova och beställ gärna, nu när chansen finns.

Känga från Kiten.

Känga från Kiten.

Miyagi Kogyos skor jämförs ofta med Edward Green, med liknande, traditionella sista former och med liknande ensambehandling. Kogyos skor börjar på cirka 4 200 kronor. Matsumoto gör väldigt välgjorda skor med eleganta smala midjor och lätt avsmalnande klackar, och väldigt välbalanserade läster med fint europeiskt läder. Priset är ca 6 000 kr. Det sista märket är lite annorlunda, det är Kiten som gör mer casual skor som är både komfortabla och hållbara, där priserna börjar på omkring 3 000 SEK.

Läs mer om JSEP i den här artikeln.

Miyagi Kogyo-sula.

Miyagi Kogyo-sula.

 

 

Heinrich Dinkelacker

Klassiskt österrikisk-ungerskt från Dinkelacker.

Klassiskt österrikisk-ungerskt från Dinkelacker.

Heinrich Dinkelacker är ett tyskt märke som är stora på hemmaplan, men små i princip på alla andra marknader. För ett par år sedan köptes märket av framgångsrika Shoepassion, som nu satsar på att få ut märket bredare i världen. Man har en egen fabrik i Budapest, och det är deras mer klassiska österrikisk-ungerska modeller som de är mest förknippade med, men man har också nättare saker i utbudet, och fler nya läster och modeller är på gång. Den största nyheten kommer ha världspremiär på super trunken, en ny digital bespoketjänst.

Modern version av bespoke lanseras på super trunken.

Modern version av bespoke lanseras på super trunken.

Tillsammans med Deutsche Sporthochschule Köln har man utvecklat den här tjänsten. Med en app installerad på en iPad scannas kundens fötter stående och sittande, och datan från scanningen överförs till en mjukvara som anpassar Dinkelackers befintliga läster efter dennes fötter och 3D printar lästerna. Programvaran ska rekommendera vilken läst- och tåform som passar kundens fötter bäst och där minst modifieringar behöver göras. De färdiga lästerna skickas sedan till HD-fabriken där skorna tillverkas efter kundens önskade specifikationer av modell, material och så vidare, och tillverkningstiden är som vanlig MTO på cirka 4-6 veckor. Man har haft en lång provperiod och är nu mycket nöjda med resultatet, ska bli intressant se hur det tas emot. Priset är inte satt än, men man utlovar fina lanseringspriser under super trunken. Dinkelackers RTW börjar på cirka 5 000 SEK (€500).

Penny loafer i cordovan.

Penny loafer i cordovan.

 

 

Jan Kielman

Jan Kielmans bord förra året.

Jan Kielmans bord förra året.

Jan Kielman är en polsk bespoke-verkstad som tillverkat skor i centrala Warszawa sedan 1883, idag med fjärde generationen vid rodret: Maciej Kielman och hans fru Monika, och femte generationen med deras son Jan arbetar i firman. Kielman är vana vid att göra allt från en klassisk Budapester till riktigt speciella varianter med extremt smala midjor och supermejslade läster. Skorna görs helt för hand på en personlig bespoke-läst, dock använder man i den polska skolan inte fittings utan skorna görs färdiga direkt. Då löner är betydligt lägre i Polen håller man ett lågt pris, bespoke startar på cirka 8 000 kronor.

Läcker sula.

Läcker sula.

Vid super trunken kommer Jan Kielman ha slots för de som vill lägga en beställning, där måttagning och nedskrivning av orderspecifikation görs. Den som är intresserad av detta mailar till jan@kielman.pl. Det kommer också finnas drop-in-platser för de som bestämmer sig för att lägga en beställning under dagen. Leveranstiden ligger på några månader.
Precis som i fjol kommer man till super trunken kommer också ha en del väskor och accessoarer från systermärket Malton Kielman, som även gör produkter bespoke på beställning.
Läs en köpguide till Jan Kielman här (har några år på nacken, så allt inte aktuellt).

Djupt blått.

Djupt blått.

 

 

Gaziano & Girling

Loafers i världsklass.

Loafers i världsklass.

Brittiska Gaziano & Girling är idag ett av de mest välrenommerade märkena både vad gäller RTW av yttersta klass och bespoke. Märket startades så sent som 2006 och har idag en relativt stor egen fabrik i Northampton-staden Kettering och flaggskeppsbutik på Savile Row i London, och säljs över hela världen. I Sverige har man dock ingen återförsäljare längre, men många svenska uppskattar märket, så kul de kan fortsatt vara del av super trunken.

Gaziano & Girlings fina premium-RTW.

Gaziano & Girlings fina premium-RTW.

G&G:s RTW görs på Tony Gazianos vackra läster, med tajta fiddle back-midjor och material i yppersta världsklass. Läder i bakkapporna, ekgarvade sulor, ovanläder enbart av bästa bitarna av förstasortering. Priserna börjar på cirka 11 500 kronor (£980). Man har också topplinjen Deco som enbart görs som MTO, med ännu högre hantverksnivå. Och så då bespoke, som rankas bland de bättre bespokealternativen i världen. Här börjar priserna för första paret på 58 000 SEK (£4 950) inklusive lästade skoblock, kommande par 11 500 kr lägre.

G&G bespoke austerity brogues.

G&G bespoke austerity brogues.

G&G kommer som nämnts också visa upp delar av skotillverkning på plats. Svenske Daniel Wegan som leder deras bespokeavdelning kommer bland annat att visa hur det går till när du pinnar en sömlös wholecut, vilket många lär tycka är väldigt fascinerande, och så kommer Neus Benavent som bland mycket annat patinerar skor för företaget måla ett par skor under eventet.

Läs mycket mer om Gaziano & Girlings bespoke i den här artikelserien.

Neus Benavent från G&G kommer måla patina under eventet, och pratar gärna om ämnet med er besökare.

Neus Benavent från G&G kommer måla patina under eventet, och pratar gärna om ämnet med er besökare.

 

 

Brunngård

Skovård från Paul Brunngård.

Produkter från Springyards miljövänliga linje.

Brunngård är en av Europas största leverantörer av skovårdsprodukter och skotillbehör. Man har de senaste åren satsat hårt på att utveckla sin egen produktkatalog, bland annat under märket Springyard  där toppserien är den miljövänliga Springyard Shoe Therapy. Nyligen lanserades en ny serie med produkter speciellt för vård av kvalitetssneakers, något som allt fler ser behovet av när man också lägger pengar på finare sådana. Dessa kommer man visa upp lite extra vid eventet. Utöver de rena vård- och skydd-produkterna finns det inom Brunngårds utbud exempelvis borstar, sulor, ilägg, gummigaloscher och så vidare. Inte minst deras serie med högkvalitativa uppbyggda fotbäddar i vegetabiliskt garvat kalvskinn kan vara intressant att titta närmre på för super trunk-besökarna.

Speciella produkter för vård av sneakers är en av Brunngårds nyheter.

Speciella produkter för vård av sneakers är en av Brunngårds nyheter.

Brunngård som fortsätter satsa och utveckla företaget, har en hel del spännande nyheter på gång, vi får se hur mycket som kommer vara klart till eventet i september. Brunngård är det företag som varit med från starten med super trunken, först som enda partner och sedan som huvudpartner de tre senaste åren, och är en stor del i att vi haft möjlighet att genomföra de här eventen. Med från Brunngård kommer som vanligt Niclas Andersson att vara.

Produkter från Springyards miljövänliga linje.

Skovård från Brunngård.

 

 

Shirtonomy

Skjorta i somrigt seersucker-tyg.

Skjorta i somrigt seersucker-tyg.

Stockholmsbaserade skjortföretaget Shirtonomy grundades 2012, och har sedan starten specialiserat sig på måttsydda skjortor. Beställningarna görs online i deras pedagogiska beställningsgränssnitt, i deras showroom på Jungfrugatan 29 i Stockholm, eller vid trunk shows. Du väljer tyg som främst är från välkända italienska eller brittiska väverier, design där mängder med detaljer kan specificeras, och sedan anges ett antal olika mått som deras standardstorlekar kommer att anpassas utifrån. Därefter tillverkas skjortan i en fabrik i Portugal. De har ett gott renommé med en ständigt växande kundbas. Super trunken blir utmärkt tillfälle få en överblick av utbudet, få hjälp med måttagning och göra en beställning.

Tobias Skogqvist är Creative Director och drivande bakom märket.

Tobias Skogqvist är Creative Director och drivande bakom märket.

Vit skjorta med krage med mycket spread. Bilder: Shirtonomy

Vit skjorta med krage med mycket spread. Bilder: Shirtonomy

 

 

Granqvist

Grenadine från Granqvist.

Grenadine från Granqvist.

Slipsar, flugor, näsdukar, scarves och andra accessoarer samt skjortor är stommen i svenska Granqvist utbud. På slipssidan har man bland annat riktigt trevliga grenadine-modeller, men har egentligen precis alla sorters slipsar du kan tänka dig, handgjorda i södra Italien i en fabrik som också tillverkar för flera erkända märken runtom i Europa. De är riktigt prisvärda, börjar på 700 kronor. Utöver de redan nämnda produkterna har Granqvist också bälten, strumpor, skjortor och väskor med mera.

Alla möjliga sorters bröstnäsdukar.

Alla möjliga sorters bröstnäsdukar.

Slipsarna tillverkas i södra Italien.

Slipsarna tillverkas i södra Italien. Bilder: Granqvist

 

 

Topp 3 VM i skotillverkning

De podiumplacerade skorna i vårens världsmästerskap är nu på turné runtom i världen, här från Leffot i New York. Ett stopp blir på super trunken i Stockholm.

De podiumplacerade skorna i vårens världsmästerskap är nu på turné runtom i världen, här från Leffot i New York. Ett stopp blir på super trunken i Stockholm. Bild: Leffot

I samband med Londonversionen av super trunken som hölls i april genomfördes det första VM:et i skotillverkning, där över 30 bespokeskomakare från hela världen gjorde en svart plain cap toe oxford, som betygsattes av en jury med välrenommerade bespokeskomakare och skoexperter. De tre topplacerade skorna är nu på en turné runt om i världen, för att visas upp för så många skointresserade som möjligt. I skrivande stund befinner de sig i Seoul i Sydkorea hos butiken Unipair. De kommer vara hos Skoaktiebolaget i Stockholm mellan 10-23 september, och sedan kommer man också kunna spana in dem under super trunken. Det är riktigt imponerande att se de tre skorna och nivån på hantverket. Vinnarskon är gjord av tysken Patrick Frei, andraplatsen togs av nämnde Daniel Wegan som jobbar för Gaziano & Girling, trea blev fransmannen Philippe Atienza.

 

 

Shoegazing Market

En av årets nyheter. Här kan alltså vem som helst sälja av skor till super trunkens hundratals besökare. Du kan ta med dina begagnade kvalitetsskor, nya skor i fel storlek som man vill bli av med, och även butiker kan sälja av skor om de är nedsatta med minst 50% av ordinarie pris (maxtak också på 20 par per säljare). En fysisk version av Shoegazing-forumets köp och sälj-del kan man säga. Både där och på exempelvis Ebay, StyleForum med mera har det bevisats att det finns en marknad för second hand-klassiska skor av bra kvalitet. Bra också för miljön, och säljaren får in nya pengar som man kanske kan köpa ett nytt par av från utställarna på trunken.

Premiär för second hand-marknaden Shoegazing Market.

Premiär för second hand-marknaden Shoegazing Market.

För den som vill sälja skor så mailar man shoegazingblog@gmail.com, skriv Shoegazing Market i ämnesraden, så kommer man få lite mer information om det praktiska. Men för att sammanfatta så kommer man få ett säljarnummer som man ska märka varje sko med, på lappen ska också stå storlek och pris. Man lämnar sedan in skorna till eventet mellan klockan 09.00-11.00 den 29 september, och hämtar upp eventuella icke-sålda par helst efter klockan 17.30 på lördagen, eller under måndagen den 1 oktober. Vi kommer att ta 5% av försäljningskostnaden, främst för täcka transaktionsavgifter. Man kan betala med Swish eller kort. Eventuella kvarlämnade skor kommer att skänkas till välgörenhet.

I år blir det lite av ett test av Shoegazing Market-konceptet, men förhoppningsvis kommer det bli ett bra antal skor att botanisera bland, själv kommer jag sälja av 5-10 egna par här till fina priser. Möjligheten att prova ut skorna är så klart utmärkt även när man köper begagnat, och att få möjligheten att fynda bland kraftigt nedsatta nya skor är så klart också trevligt.

 

 

 

SCENPROGRAM

Scenprogrammet har varit ett uppskattat inslag, och ger också ett mervärde till eventet och gör det till mer än bara en vanlig mässa med utställningar. Som nämnts hänger scenen samman med utställningsdelen, och är precis utanför den stora utställningshallen i anslutning till ytan där bar och café-del finns. I år är programpunkterna dessa:

 

SM i skoputsning

Förra årets vinnarsko, jämfört med en oputsad dito.

Förra årets vinnarsko, jämfört med en oputsad dito.

Återigen är det dags att kora en svensk mästare i skoputsning, en tävling som hålls i samarbete med Brunngård. De står för prispengarna på 3 000 SEK till vinnaren, som också får ett par skor från Loake. En oerhört populär tävling publikmässigt, det brukar vara fullknökat i lokalen och god stämning under tävlingen. Den hålls klockan 14.00, och upplägget är precis detsamma som tidigare. Nästa vecka öppnar en kvalificering där man får skicka in en bild på ett par skor man putsat, där jag och forumets moderatorer tillsammans med Niclas Andersson från Brunngård och Filip Hallerfelt från Loake kommer välja ut de tre bästa bidragen.

Alltid mycket folk i publiken.

Fullt med folk i publiken under finalen.

Personerna bakom dem får sedan göra upp om titeln live under eventet. Där är reglerna att man får ha en burk polish, en putstrasa, nylontrasa, gethårsborste och vatten, och sedan har 20 minuter på sig att putsa upp ett par Loake Aldwych i mahogany till ett så snyggt stadie som möjligt. Inte nödvändigtvis mest glans vinner, utan det är helheten som bedöms av samma jury som valde ut finalisterna. Vinnaren får förutom prispengarna också den Loake Aldwych som man putsat upp och dess syskon i förstapris. Inte sällan uppmärksammas vinnaren också i media, bland annat lokaltidningar, Sveriges Radio, TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon har lyft fram deltagare och svenska mästare i skoputsning.

Fjolårsmästaren Johan Wennerholm närmast i bild.

Fjolårsmästaren Johan Wennerholm närmast i bild.

Bild tagen vid tidigare mästerskap, där juryn sammanträder. Bild: Milad Abedi

Bild tagen vid tidigare mästerskap, där juryn sammanträder. Bild: Milad Abedi

 

 

Seminarium om skors passform

Jörgen Stålborn, Hojs skomakeri.

Jörgen Stålborn, Hojs skomakeri.

Klockan 16.00 kommer vi grotta ner oss ordentligt i ämnet passform. På scen kommer vi ha nämnde Daniel Wegan, som leder Gaziano & Girlings bespokeavdelning och gör alla deras läster, och Jörgen Stålborn, fjärde generationens skomakare som sedan flera decennier driver Hojs Skomakeri i Borås. Jag kommer vara moderator, och tillsammans kommer vi prata om passform ur alla möjliga infallsvinklar. Exempelvis vad man bör tänka på för att hitta skor som sitter bra, vanliga misstag, hur man kan korrigera passformen, och så vidare. De svarar också på frågor om ämnet från er besökare. Passform är ett väldigt intressant ämne, kan bli en riktigt bra och givande diskussion tror jag.

Daniel Wegan, Gaziano & Girling.

Daniel Wegan, Gaziano & Girling.

 

 

MIDDAG

När trunk showen är slut vid klockan 18 blir det en paus på två timmar, där man antingen kan ta sig en paus eller gå till hotellbaren, innan vi bjuder in till middag på Jamie’s Italian, Scandic Anglais egna restaurang. Då vi flyttat det till restaurangen blir vi mer flexibla, då man beställer både mat och dryck själva (då vi blir många får alla sannolikt inte in maten samtidigt, men blir nog okej ändå). Man kan också anmäla sig betydligt senare, innan 27 september mailar du till shoegazingblog@gmail.com. Meny hittar du på länken ovan. Middagen är ett fint tillfälle att fortsätta prata skor, stil och annat med representanter från de olika tillverkarna och branschfolket, oss arrangörer, och så klart andra besökare.

Buffé.

Mat och trevligt sällskap.

 

 

Det ska bli riktigt trevligt att genomföra ännu en Shoegazing Super Trunk Show, och hoppas att ni är peppade också! Trunk showen finns som Facebook-event här, anmäl gärna där om ni planerar komma, och bjud gärna in vänner och dela informationen om eventet. Varmt välkomna!

Hoppas vi ses 29 september!

Hoppas vi ses 29 september!