Som jag skrivit om innan är det självklart viktigt att vårda även sul- och klackkant på mockaskor med skokräm och kanske också polish. Det är läder, och får det inte vård torkar det ut och ser riktigt risigt ut. När man lägger på skokrämen är det dock lätt hänt att få lite av den på mockan, vilket inte är idealt, här tipsar jag om hur man lättast får bort den om man råkat missa lite. Också kort om en föreläsning om kvalitetsskor i Falun den 18 november.

 

Jag fick en fråga om detta nyligen på mailen, och har fått den flera gånger tidigare, så tänkte att det kanske är värt ett eget inlägg. När man lägger på skokräm på sul- och klackkant på en mockasko brukar jag rekommendera att man gör det direkt med fingret, för att få maximal kontroll. Det blir lite kladdigt, men bara tvätta händerna efteråt. Det är också bra om man kan ha skon stående när detta görs, har man de i handen eller i knät är det lätt hänt att man vinglar till lite och får en dos skokräm på mockan. Om man då ändå råkar ut för detta, så brukar det vara rätt lätt löst så länge man går till väga på rätt sätt.

En vanlig miss många gör är att man råkar få lite kräm på mockan och direkt är man där med en trasa eller papper eller något och försöker få bort det så fort man kan. Det som oftast händer då är att man gnuggar in krämen i fibrerna, och får gärna en synlig fläck som kan se tråkig ut. Vad du ska göra är att inte alls röra krämen, utan låta den torka in så krämen stelnar helt och hållet. Det kan ta ett par timmar, jag brukar vänta till nästa dag. I och med att mockan (förutsätter jag…) är åtminstone någorlunda impregnerad när man lägger på krämen så lägger den sig utanpå. När krämen sedan torkat kan man med ett så kallat ”mockasudd” lite försiktigt gnugga bort fläcken utan större problem, den smulas helt enkelt sönder och lossnar. Har man inte ett sådant kan en mockaborste med mässingsborst eller ett vanligt suddgummi fungera också.

 


 

I Falun den 18 november håller Per-Anders Björkman från Björkmans Skomakeri en föreläsning om kvalitetsskor. Det kommer vara ganska grundläggande där han går igenom konstruktion, modeller och skovård, men kan säkert vara intressant för flera av er läsare ändå. Det görs mellan kl 17.30-20.00 på Smak, Tapas, Deli & Mera på Åsgatan 31, och är en del i en föreläsningsserie som anordnas av organisationen Svensk Form i Dalarna.

 

-