Segmentet av kvalitetsskor mellan 2500-3500 kronor hårdnar allt mer, en av nykomlingarna är spanska Yanko, som bland annat säljs via nätbutiken Skolyx. Här en recension av dubbla munkskon Rawley, som överraskar mycket positivt på undertecknad.

 

For international readers, please use the translation tool available on the right hand side of the page (at the bottom on mobile phones).

 

Skorna som närgranskas.

Skorna som närgranskas.

 

FAKTA:
Märke: Yanko
Modell: Rawley
Läder: Cuero (tan)
Läst: 915
Storlek: UK10
Sula: Enkel lädersula
Pris: 2595 SEK (recensionsparet har jag fått som betalning för annonsbanner på bloggen)

 

Tillverkaren

Jag har skrivit om Yanko här på bloggen tidigare, så för er som läst det blir det här stycket lite upprepning. Yanko är en spansk tillverkare baserad i skomeckat Inca på Mallorca, ett företag som grundarna till både Carmina och Meermin jobbade för tidigare. De tre olika företagen har dock ingenting gemensamt med varandra numera. Så sent som på 80-talet var Yanko en gigant inom skovärlden, och tillverkade över en miljon par om året (som jämförelse tillverkar dagens kvalitetsskojätte, Allen Edmonds, omkring en halv miljon par om året). Det gick dock utför under 90-talet, och företaget gick i konkurs. 2007 köptes konkursboet av affärsmannen Antonio Llobera, som hade viss erfarenhet från skobranschen sedan tidigare. Han har nu byggt upp företaget igen och fått spridning på dess produkter på flera håll i världen. Förutom Spanien och på flera håll i Europa är de etablerade i Japan, och deras enda egna butik än så länge ligger i Kina, och så är de på väg in på allvar på den amerikanska marknaden. Det är Ron Rider, grundaren till Rider Boot & Co, som tar in dem i USA. Ron och hans fru var på besök hos skovårdsfabrikanten Tarrago utanför Barcelona för ett par år sedan, när Tarragos VD sa att de borde flyga över till Mallorca och träffa Antonio och besöka Yanko-fabriken. Ron och frun tänkte att det kunde ju vara schysst med en Mallorcatur, så de tackade ja. Väl där blev de enligt Ron Rider själv så imponerade över vad Yanko gjorde att de ville börja sälja skorna i USA.

 

Blandat från Yanko. Bild: Luhho

 

 

Beställning

Mina skor kommer från nätbutiken Skolyx. De började sälja dem för ett par månader sedan bara, och börjar försiktigt med fyra modeller i två färger vardera, en wholecut i ljusbrunt och svart, en plain cap toe i svart eller mörkbrunt, double monk i tan eller mörkbrunt, och så en quarter brogue i tan eller mörkbrunt. De har också ett fåtal storlekar av en semi brogue. Alla är på samma läst, 915, som ni läser mer om nedan. Nu säljs de till introduktionspriset 2595 kronor, men det kommer troligtvis höjas med kanske ett par hundralappar framöver. Frakten är gratis och det är också gratis om man behöver byta storlek. Har de inte en storlek inne så är väntetiden cirka 6-8 veckor från beställning till leverans. För att också förenkla möjligheten att prova storlekar kommer Skolyx ha en trunk show i Göteborg den 29 oktober (läs mer om den här), och om den faller väl ut är det inte omöjligt att man kör en sådan i Stockholm också vad det lider.
För den som är intresserad kan man beställa alla modeller Skolyx har inne i rent crust-läder också, om man vill färga dem själv, det kostar samma pris men man får vänta de 6-8 veckorna bara. Skolyx kommer också sälja läderfärg från Saphir.

Dessutom erbjuds en MTO-tjänst som bara kostar 600 kronor extra, totalt alltså 3195 kronor. Då kan man välja mellan ett stort utbud av läster och modeller, läder, sulor och så vidare. Väntetiden är även där 6-8 veckor. Enklast är att kontakta Skolyx på info@skolyx.se om man vill diskutera MTO-möjligheterna närmre. Där kan man också frågor på allt annat man kan tänkas undra över Yanko.

 

En MTO single monk i burgundy.

En annan MTO, här en quarter brogue på en läst med rund tå i ljus mocka, och med York-sula. Bilder: Skolyx

En annan MTO, här en quarter brogue på en läst med rund tå i ljus mocka, och med York-sula. Bilder: Skolyx

Och här deras wholecut som en Skolyx-kund beställt i crust-läder, för att göra egen patinering på. Bild: Niklas Nordin

Och här deras wholecut som en Skolyx-kund beställt i crust-läder, för att göra egen patinering på. Bild: Niklas Nordin

 

Utöver Skolyx säljs Yanko även i butiken Agata Sax i Uppsala, och det går att få tag på dem bland annat via deras egen spanska webbutik Shoeparadis eller polska nätbutiken Patine. Dock är standardpriset (€310) faktiskt ett par hundra kronor högre i egna nätbutiken än hos Skolyx, nu när de kör introduktionspriset, och make upsen som Skolyx har är i de flesta fallen egna, och hos Patine är priset inklusive frakt högre än MTO-priset hos Skolyx. Anledningen till att Skolyx kan hålla de här priserna är för att de köper direkt från Yanko, inte har någon fysisk butik, och för att Emil som driver företaget gör det som en sidosyssla till sitt vanliga arbete och då inte är beroende av att kunna ta ut lön till sig själv. Allt detta gör att man kan jobba med lägre marginaler. Skolyx får bara sälja till länder i Norden, för att inte konkurrera med andra återförsäljare i Europa eller USA.

 

 

Allmänt om skorna

Yanko Rawley är namnet på modellen, färgen är alltså Cuero, vilket betyder ljusbrun. Den har silverfärgade spännen, och en enkel lädersula med ristnedläggning och en välvd midja. Lästen heter 915 och har en svagt fyrkantig tå, och är en systerläst till Carminas Simpson (enligt uppgift gjorde Carmina sin egna version av 915 när de gick från Yanko och startade sitt bolag). 915 är dock bredare i passformen.
De levereras i mörkblå skokartong med två skopåsar.

 

-

På fötterna.

-

Nya och fina.

-

Här en bra bild av formen på lästen uppifrån.

 

 

Konstruktion och material

Yanko köper som många andra tillverkare i mellanprissegmentet och uppåt sitt läder från franska garverijättarna Du Puy och D’Annonay, samt mockan från brittiska Charles F. Stead. Det märks att det är fina råmaterial de arbetar med, även om de som alla tillverkare i prisklasserna under 5000-6000 kronor använder lite mer av varje hud, och har exempelvis siddelar från lite sämre partier av huden. Av mitt par, och ett tiotal andra som jag fick möjlighet att inspektera vid ett besök hos Skolyx, var det inget som hade någon större skavank överhudvudtaget, utan det är hög nivå på materialet särskilt om man ser till den prisnivå skorna har. Det här Cuero-lädret är kromgarvat och anilinfärgat, och då jag har skor från Carmina i samma färg är det tydligt att det är samma leverantör och typ som de båda Inca-företagen använder sig av till sina ljusbruna skor. De veckar sig också på precis samma sätt, med smala lite djupare veck. Lädret är relativt smidigt och mjukt, och tar puts bra. Efter 15-talet användningar är veckbildningen att betraka som klart normal.

 

-

Här ser man den lilla dippen framme vid tån, och också den relativt låga tåsprängningen.

-

Mycket vackra sulor.

-

Midjan har en rätt ordentlig välvning, särskilt med tanke på priset.

 

Yankos skor är uteslutande Goodyear-randsydda, och nivån på sularbetet är mycket imponerande sett till priset. Hyffsat clean ritsnedläggning, och en mycket fin midja med ganska kraftig välvning som dessutom är rätt smal. Det ger skon en elegant look, och ser helt klart ut att tillhöra skor en eller ett par prisklasser uppåt. Slitaget på sulan är efter den användning jag gjort hittills att betrakta som klart normal, även om det är svårt att säga så mycket så tidigt. Det är så klart inte i nivå med de finaste ekgarvade, men inte heller som vissa billigare lädersulor som väldigt snabbt blir nednötta.
Det övre spännet är fäst i en resår, vilket ger fördelen att den blir lite mer flexibel när man drar åt den, men nackdelen att resåren efter några år kan gå av. Jag själv föredrar när den är i läder, men nästan alla tillverkare nuförtiden kör med resårlösningen.

Den inre tåhättan är i celastic (plastimpregnerat textilmaterial, det vanligaste materialet i tåhättor bland alla RTW-tillverkare) medan inre hälhättan är i läderboard (läderslipdamm som blandas med lim och pressas samman till ett tunt, formbart material). Ska man dra det förenklat är stegen i hälhättematerial som följer: thermoplast -> celastic -> läderboard -> läder. Från billigt, enkelt sätta dit, hårt och relativt oformligt i skon till dyrt, mer komplicerat att montera, lagom mjukt och mycket formbart efter foten. Thermoplast  sitter i de billigaste skorna, celastic används i kvalitetsskor från vissa budgettillverkare upp till vissa mellanpristillverkare. I mellanprisnivån varierar det lite mellan vilka som använder celastic och läderboard, men som referens kan sägas att exempelvis Crockett & Jones kör på läderboard. Läder är bara vissa premiumtillverkare som har, eller handgjorda RTW/MTO som exempelvis Vass, och så naturligtvis alla bespokeskomakare.

 

-

Tittar man noga ser man de lite ruffiga avlappssömmarna vid tåspetsarna.

-

De egentligen enda delarna där Yanko tydlig snålat in på mitt par är de små remsorna i mitten bak på hälen.

-

Det är fint med ljusare målade sul- och klackkanter.

 

Nivån på detaljarbetet är klart godkänd. Det finns några mindre skavanker, men enda som är värt att nämna är att avlappssömmen är lite ruffig på ovansidan av randen vid tåspetsen. Det är ett ganska vanligt problem bland tillverkare en bit ner i pris, och beror på att avlappsmaskinen inte riktigt hinner med när man svänger runt i böjen vid tåspetsen. Ingenting som påverkar hållbarheten, utan bara kosmetiskt.
Skorna är klart skapligt balanserade, och något jag personligen uppskattar är att dess toe spring/tåsprängning är relativt låg, vilket annars är ganska ovanligt på skor i budget- och mellanprissegmenten.

 

 

Passform

915-lästen har som sagt en svagt fyrkantig tå, med en form som i profil har en liten dykning från översta delen ungefär mitt på tåhättan fram mot spetsen, en form som jag uppskattar. Jag har här storlek UK10, vilket jag brukar ange som min standardstorlek. Den är aningen, aningen utdragen längdmässigt, medan vidden över ballen, skons bredaste del, är lite rymligare än vad som brukar anses som standard. Insteget är relativt normalt, och hälen aningen smalare än vad som kan vara fallet ofta.

Vad som i mina ögon är mycket trevligt är att hålfoten är relativt tajt skuren för att vara en RTW-sko, särskilt om man jämför med nästan alla andra tillverkare i de lägre prisklasserna. Jag som har lite högre insteg och högre hålfot än normalt, brukar ofta ha problem med en hel del luft på insidan av hålfoten, men här är detta betydligt bättre än hur det brukar se ut. Nackdelen är att den för vissa fötter kan bli för tajt här, vilket är just anledningen till att många RTW-tillverkare gör skorna med mycket plats här för att så många fötter som möjligt ska kunna bära dem. Fördelen är då som sagt att för många blir passformen tajtare och bekvämare i hålfoten, och man får mindre veckbildning här.

 

-

Här får man en liten bild av den förhållandevis tajt skurna hålfoten.

-

Och kanske även här.

Emblem.

Emblem.

 

För mig som har rätt känsliga fötter och problem med bland annat mild hallux valgus, så har de här skorna suttit förvånansvärt bra redan från start. Jag brukar ofta få göra någon sorts modifiering av passformen hos skomakaren, men har inte behövt göra något sådant med dessa. Både vid inre ballen och hälarna mjukades upp fint efter bara några användningar, och de blev snabbt bekväma. Enda lilla passformsmässiga problemet jag har haft sedan är att de klämt en aning på ovansidan av mina stortår, dock inte för att de varit rymliga vilket är vanligast när det blir så, utan bara för att vecken hamnat på ett sådant sätt. Det har dock blivit bättre och bättre med mer användning, vilket det av erfarenhet brukar bli när det är på just detta sätt.

Jämför jag med referensskon Loake Aldwych på Capital-lästen i UK10, så är Yanko 915 i UK10 lite mindre överlag, vilket alltså borde göra att man kan kalla dem relativt True to Size (vagt begrepp, jag vet), i och med att Capital är rätt rymlig. Störst skillnad är i hälen som är smalare på 915. Som sagt har jag UK10 på denna, vilket jag har i de flesta lästerna från exempelvis Crockett & Jones och Carmina.

 

-

Dubbla spännen.

-

Här skorna på när de var nya.

 

 

 

Sammanfattning

Yanko gör riktigt bra skor till ett attraktivt pris, där man helt enkelt får väldigt mycket för pengarna. Att det i Sverige än så länge finns ett rätt litet utbud av modeller hos Skolyx, vägs upp av att de har en bra och billig MTO-tjänst.
Folk vill alltid att man ska jämföra mellan olika tillverkare, vilket är svårt då det finns så många olika parametrar att ta hänsyn till. Om jag ändå ska göra det lite förenklat så brukar jag säga att jag tycker att Carmina och Crockett & Jones Benchgrade är på ungefär samma nivå kvalitetsmässigt (lite olika styrkor och svagheter, grovt generaliserat har C&J lite simplare konstruktionsmässigt men kanske lite högre nivå på ovanlädret), och faktiskt är det så att jag har svårt att, i alla fall nu så här efter ganska kort användning av recensionsexen, säga att det är någon större skillnad mellan Yanko och de två nämnda tillverkarna. Särskilt nu när Skolyx har den prissättning de har, så skulle jag ranka Yanko som något av det mest prisvärda som finns på marknaden just nu.

 

Så här ser skorna ut nu efter cirka 15 användningar.

Så här ser skorna ut nu efter cirka 15 användningar.

Och undersidan.

Och undersidan.

-

Och sist en bild på de använda skorna under användning.