Inför det kommande frihandelsavtalet med EU introduceras fyra japanska kvalitetsskomärken på den europeiska marknaden. Jsep, Japan Shoes Export Platform, introducerar Matsumoto, Miyagi Kogyo, Kanpekina och Kiten. Shoegazing har tittat närmare på varumärkena.

 

Line-up av japanska skor på Jsep-utställningen i Paris.

Line-up av japanska skor på Jsep-utställningen i Paris.

En intressant tid är framför oss. Japan och EU håller på att slutföra ett frihandelsavtal, EPA, som omedelbart tar bort tullar och avgifter på alla japanska skor importerade till Europa och över en tioårsperiod tar de steg för steg bort det för skor och lädervaror åt andra håll. Det förväntas vara på plats i slutet av detta år eller januari 2019. För att förbereda den japanska skonindustrin för denna förändring har landets skoindustri påbörjat projektet Jsep, Japan Shoes Export Platform, som kommer att introducera japanska skor i Europa. Ingår i det första steget gör fyra tillverkare av klassiska kvalitetsskor: Matsumoto (heter Oriental Shoes i Japan), Miyagi Kogyo, Kanpekina (Perfetto i Japan) och Kiten, plus sneaker-märket Spingle Move W. Den här veckan hade Jsep och varumärkena en utställning i Paris där potentiella europeiska återförsäljare fick chansen att bekanta sig med dem.

Matsumoto-familjen är baserad i Nara, huvudstaden i Japan på 800-talet. Familjen startade verksamheten 1957. Efter att ha använt olika konstruktionsmetoder återvände företaget för ett tag sedan till sitt ursprung och tog upp Goodyear-randsydda konstruktionen igen, som ofta användes i dess tidiga dagar.

Matsumoto balmoral, mycket elegant och välgjord.

Matsumoto balmoral, mycket elegant och välgjord.

En av midjevariantema Matsumoto erbjuder, som är Goodyear med en vanlig Snabbsöm i området som bär mot marken, men med en Blake-söm i midjan för att kunna skapa denna smala profil.

En av midjevariantema Matsumoto erbjuder, som är Goodyear med en vanlig sulsöm i området som ligger mot marken, men med en durksöm i midjan för att kunna skapa denna smala profil.

Klassisk runda tån form.

Lästen med klassisk rund tå.

Oxford i spannmål med månskärning.

Oxford i grainläder med utskuren månskära. Notera hur klacken bak är svagt inåtlutad och följer formen på bakkappan fint.

Jag har sett ett billigare utbud från Oriental Shoes, namnet Matsumotos skor har i Japan, som säljs på World Footwear Gallery, ganska fina för priset. Det som introduceras nu i Europa är dock deras vanliga sortiment, vilket är skor till högre standard. Skorna imponerade verkligen, väldigt bra byggda med eleganta smala midjor, aningens inåtlutande klackar och välbalanserade läster. Läderkvaliteten är också bra, Matsumoto använder endast europeiskt läder från garverierna Annonay och Weinheimer. Priset i Europa när frihandelsavtalet är på plats väntas bli cirka 5 900 SEK (€600).

Loafer med traditionellt japanskt inslag.

Loafer med traditionellt japanskt inslag.

En annan sådan.

En annan sådan.

Det andra midjealternativet Matsumoto erbjuder.

Det andra midjealternativet Matsumoto erbjuder.

Läcker tvåtons-balmoral.

Läcker tvåtons-balmoral.

Miyagi Kogyo är kanske det mest kända märket av de fyra. Deras klassiska, rena och sofistikerade skor har uppmärksammats av skointresserade efter att bilder av dem spridits i olika sociala medier och forum. Varumärket grundades 1941 på begäran av militären. I fredstid efter andra världskriget har företaget gjort olika typer av skor, främst Private Label-produktion för olika lyxmärken. För den nämnda butiken World Footwear Gallery började de göra skor under företagets eget namn, och därifrån har de sedan fått fint rennommé.

Miyagi Kogyos trevliga split-toe-derby med handsydd apron och tå.

Miyagi Kogyos trevliga split-toe-derby med handsydd apron och tå.

Full brogue med burnished toe.

Full brogue med burnished toe.

Sulan.

Sulan.

Skorna av Miyagi Kogyo jämförs ofta med Edward Green, med liknande, traditionella lästformer och med liknande sulbehandling. De har också en fin burnished tå. Kogyo använder både europeiskt och japanskt läder. Jag har sett japanskt läder av varierad kvalitet, det tenderar att vara lite mindre tät grain, även om det japanska garveriet som Miyagi Kogyo använder numera är det bästa jag har sett, i utseende och känsla påminner de mycket om de bättre europeiska garverierna. Priset för Kogyos skor kommer att vara någonstans mellan 4 400-4 900 kronor (€450-500).

Dubbelmunk i brunt.

Dubbelmunk i brunt.

Djupblått läder (även på bilden ovan).

Djup blå ton (även på översta bilden).

Bourgogne färg med samma fina djup, på Miyagi Kogyo klassiska runda tå sist.

Vinröd färg med samma fina djup, sko på Miyagi Kogyos läst med klassisk runda tå.

Kanpekina är det enda varumärket som redan har sålts lite i Europa, främst i vissa franska butiker. Företaget startade 1985, i Japan går de under namnet Perfetto, och har också varumärket Fugashin med skor gjorda både i deras fabriker i Vietnam och Japan. Den japanska fabriken ligger i Matsudo utanför Tokyo.

Kanpekina adelaide.

Kanpekina adelaide.

Coola button boots.

Coola button boots.

Tunga arméinspirerade kängor.

Tunga arméinspirerade kängor.

Kanpekina har tidigare fokuserat på mer extravaganta modeller när de introducerades på den europeiska marknaden. Mycket mix av olika material, djärva färger och så vidare. De kommer att behålla detta i viss utsträckning, men nu också ta med mer av vad de är kända för i Japan, vilket är mer klassiska modeller om än med modern touch och eleganta. Kanpekina är Goodyear-randsydda i de flesta fallen, men har planer på att introducera ett helt nytt toppsortiment som är handrandsytt med maskinsydd sulsöm och en smal välvd midja med så kallad blind welt som ser ut mer som bespoke än RTW. Lädret är europeiskt, mycket från de italienska garverierna Zonta och Ilcea. Priset för deras vanliga Goodyear-randsydda sortiment kommer att ligga på cirka 4 900 kronor (€500), den planerade nya topplinjen kommer dock kosta mer.

Enda det nya, planerade premiumområdet från Kanpekina (här med Perfetto-märket stämplat på sålen).

Undersida på nya planerade topplinjen från Kanpekina (här med Perfetto-märket stämplat på sulan).

Den fantastiska blinden sitter i midjan.

Den fantastiska midjan med blind welt, där sulsömmen sys långt in och randen täcks av sulan.

Det sista märket är lite annorlunda, det är Kiten som gör mer casualbetonade skor. De är gjorda med en Bologna-konstruktion, en slags moccasinvariant, vilket ger riktigt bekväma skor, och eftersom de har fulla gummisulor som är pålimmade läcker de inte in något vatten. En bra kompromiss mellan komfort och hållbarhet tror jag. Särskilt deras hiking-kängor i ett slätt, glänsande kalvläder ser intressanta ut. Från samma företag kommer också ett sneakermärke som heter Spingle Move W, som gör vulkaniserade skor.

Hiking-känga från Kiten.

Hiking-känga från Kiten.

Sulro som lär greja det mesta.

Sulro som lär greja det mesta.

Derby i svart och rött tonläder.

Derby i svart och rödbrunt läder.

Några av sneakers från Spingle Move W.

Några av sneakers från Spingle Move W.

Jag är glad att fler människor i Europa kommer att kunna lära känna några japanska RTW-skoproducenter. Med sina välorganiserade tillverkningsprocesser får du bra skor för priset när du köper dem i Japan, och det kommer nu också gälla i Europa när frihandelsavtalet träder i kraft. Lästerna som används är främst gjorda för japanska marknaden, även om varumärkena har valt att använda de som har fungerat bäst för västerländska fötter, och flera av dem tittar på att utveckla läster som är fullt anpassade för europeiska fötter. Som sagt, en intressant tid framför oss.