Jan Kielman är en polsk bespoke-verkstad som tillverkat skor i centrala Warszawa sedan 1883. Här en stor köpguide till den prisvärda bespokeskotillverkaren i öst, med en beställning jag gjort som röd tråd.

 

For international readers – please use the translation tool available on the web-version of the blog on the upper right of the page.
Jan Kielmans atelje och verkstad, i centrala Warszawa. För de som inte har möjlighet att ta sig dit erbjuder Kielman en form av distans-bespoke över internet. Om det kommer detta inlägg handla om. Bild: StyleForum

Polen har en anrik skotradition, och skor till celebriteter över hela världen har tillverkats för hand av duktiga hantverkare i Warszawa. Vid förra sekelskiftet tog företaget Jan Kielman upp ett helt kvarter med butik och tillverkning och hade uppåt hundra anställda. Under andra världskriget brann hela butiken ner, bara en handfull verktyg och en hög läster gick att rädda. Firman byggdes sakta upp igen , och de var en av få skotillverkare som kunde fortsätta sin produktion under Sovjet-tiden. Efter att järnridån föll och Polen öppnades upp för omvärlden har affärerna återigen vuxit för Kielman, nu med fjärde generationen vid rodret: Maciej Kielman och hans fru Monika.

Jan Kielman själv, till fots på Warszawas gator.

Det som gör Kielman extra intressant är att de erbjuder en form av bespoke-tjänst över internet. Efter deras instruktioner tar du måtten på dina fötter, väljer hur du vill att lästen och modellen du vill ha ska se ut, som sedan tillverkas och skickas hem till dig. Det är lite oklart vad man ska kalla detta, då det ju inte är regelrätt bespoke då inga fittings är inblandade och måtten tas inte av den som faktiskt tillverkar skorna. Men det är inte heller det som brukar kallas semi-bespoke, då en helt personlig läst tillverkas till skillnad från semi-bespoke där man bara har fler valmöjligheter att anpassa befintliga läster. Då priserna är förhållandevis låga och jag läst om flera som varit nöjda med ordrar över nätet, bestämde jag mig för att prova en beställning. Nedan en guide till beställningsförfarandet samt min upplevelse av denna och slutprodukten:

Beställningsförfarande
Internetbeställningar görs över mail till jan@kielman.pl men har man frågor om olika saker går det bra att ringa och prata med dem först. Både Maciej och Monika pratar och skriver bra engelska, och det är framför allt Monika man kommer att ha kontakt med. Hon är mycket trevlig och tillmötesgående, och man får alltid svar på sina mail inom max ett par dagar.

På sin hemsida har Kielman mängder med bilder på skor tillverkade åt olika kunder. Här ett par austerity brogues på en relativt traditionell läst.
Här något mer extravagant, en oxford med kontrasterande foder och med så kallad ”pearl”-sulsöm.

 

En mer avancerad sulkonstruktion som Kielman kallar för ”triple stitch”. Senaste fyra bilderna: Kielman

Då det handlar om bespoke kan man i princip få vilken sko som helst tillverkad. Kielman är vana vid att göra allt från en klassisk Budapester till riktigt speciella varianter (de har en stor kundkrets i Japan…) med extremt smala midjor och supermejslade läster. De erbjuder ett tiotal olika bottningsmetoder och welt-varianter, mängder av olika typer av läder och så vidare. I och med att beställningen sker på distans är det bra att vara så tydlig som möjligt med vad man är ute efter, för att minimera risken för missförstånd. Har man beskrivande bilder är det naturligtvis bra, både på typen av modell man är ute efter och på lästformen. Är det en typ av medaljong man vill ha som man sett på en sko kan man skicka med bild på den, och har man en annan sko som har adelaide-detaljerna man vill ha till det bifogar man även den, och så vidare. Sedan gäller det att förklara så tydligt som möjligt hur man vill att skon ska sitta, om man föredrar en tajt sko med bara en halv-centimeter framför tåspetsen och så vidare.

På Kielmans hemsida finns det hyfsat tydligt beskrivet hur man ska gå tillväga för att mäta sina fötter. Till att börja med ska du rita av båda dina fötter på ett A4-papper. Stå upp och låt helst någon annan hålla i pennan, och rita med pennan i vertikal position mot pappret. Se till att flytta benet lite när man byter sida på foten så att inte ankelknölarna kommer i vägen. Därefter markerar man fotvalvet genom att vrida pennan i 45 graders vinkel mot pappret och rita från hälen fram till främre knölen. Det här pappret får man antingen faxa eller skicka med post till Polen, då de behöver ha det i verklig storlek. Mät sedan också längden och bredden vid bredaste stället på fötterna när de är stående, så att Kielman-folket kan få den verkliga längden och få ett hum om hur långt utanför linjen har hamnat.

Så här såg det A4-papper som jag ritat av mina fötter på ut. Det faxades till Polen.

 

På dessa ställen ska båda fötterna mätas med måttband.

Därefter mäter man med ett måttband runt fötterna på fyra ställen (se bild nedan). Mät gärna två eller tre gånger och ta genomsnittet av de mätningarna, så vet du att det blir så rätt som möjligt. Och dra åt måttbandet relativt tajt mot foten vid mätningarna. Det här är den del som av naturliga skäl är svårast att få till rätt, då det inte är säkert att man mäter på samma sätt som Kielman-personalen gör. Ta också bilder på dina fötter från lite olika vinklar för att ge en extra tydlig bild av hur dina fötter ser ut, och för att ge en bild av eventuellt extra stora knölar eller annat.

Sammanställ alla dessa uppgifter i ett Word-dokument, eller möjligtvis direkt i mailet. Det tar ungefär fyra till fem veckor för de att tillverka skorna. Det inkluderar av naturliga skäl inga fittings i internet-beställningar. Faktum är att polska bespoke-tillverkare aldrig använder sig av fittings, de har en tradition där det inte görs. Däremot kan man efter att man fått skon skicka tillbaka de för vissa justeringar om behovet finns. Men man ska alltså vara beredd på att den första skon man beställer från Kielman kanske inte passar helt perfekt, det är en risk man får ta om man beställer på distans, men möjligheten att korrigera skon till viss del finns alltså, och framför allt är det enkelt att korrigera lästen till kommande beställning för att då vara garanterad helt perfekt passform.

En skiss på mina skor som Monika Kielman gjorde, för att de skulle få bekräftat att de förstått mönstret korrekt.

De skor jag beställde från Kielman var ett par half brogues med diskreta brogue-detaljer med bara enkla rader med hål omgiven av enkla sömrader, i ljus cognac/tan, med en rund tå och med ”beveled waist”. Jag ville ha JR-sulor, vanlig ”sztuper”-rand och franskt kalvläder. Jag hade Gaziano & Girlings läst DG70 som utgångspunkt, men då jag ville ha en lite högre tå och tyvärr har breda fötter var jag medveten om att de nödvändiga modifieringarna som krävs av lästen för att passa mina fötter gör att jag inte kan räkna med riktigt lika eleganta skor som originalet.

För intresserade kan ni se hela det dokument jag skickade till Kielman om min beställning här (ber om ursäkt för mina vid fototillfället mycket sargade fötter. De är av den känsligare sorten, och ett par nya kängor som skulle gås in hade satt sina spår). Jag tror att man kan göra det ännu tydligare om man punktar upp önskemålen, det har jag lärt mig till nästa gång.

Priser
Utgångspriset för ett par bespoke-skor hos Jan Kielman ligger på drygt 6000 kronor. Nedan följer en aktuell prislista. Observera att detta bara är ungefärliga priser, beroende på typ av modell, midja och annat kan priserna variera lite:
Vanlig handrandsöm, polskt kalvläder, vanlig lädersula: 6300 SEK (3060 polska zloty, PLN).
Fransk kalvläder: +600 SEK (300 PLN)
Cordovan: +3300 SEK (1600 PLN)
Joh. Rendenbach ekbarkgarvade sulor: +300 SEK (150 PLN)
Norweigan-söm: +640 SEK (310 PLN)
Trippelsöm: +430 SEK (210 PLN)
Strutsläder: + 1440 SEK (700 PLN)
Alligatorläder: +10 270 SEK (5000 PLN)
Skoblock i bokträ, betsade, anpassade efter läst: 350 SEK (170 PLN)

Frakten till Sverige går på 300 kronor (150 PLN). Vill man kan man beställa handgjorda skärp i samma läder som skorna, där börjar priserna på 1130 SEK (550 PLN). Betalning sker antingen med kreditkort eller till deras bankkonto. Det går att dela upp betalningen i två delar och betala ena halvan vid beställning och andra halvan när skorna är klara för leverans. Då det handlar om bespoke finns naturligtvis ingen returrätt.

Tillverkning
Som nämnts ovan så tar det ungefär fyra-fem veckor för skorna att bli klara. Jan Kielmans skor tillverkas som sig bör för bespoke-skor helt för hand. Jag bad Monika Kielman ta bilder under tillverkningen av mina skor, som följer nedan:

Lästen som tagits fram efter mina mått samt läderbitarna som här bara grovskurits ut.

 

”Clickern” skär nu noggrant efter det mönster som designats för mina skor.

 

Färdigskuret läder och med brogue-hålen på plats.

 

Ovanlädret sys ihop.

 

 

 

 

 

Här är hela ovandelen färdig och klart för att fästas på lästen.

 

Läderförstärkningar vid tå och häl, till skillnad från de plastvarianter som är vanligt även i riktigt fina Ready to wear-skor.

 

Ovanläder och bindsulan är fastsatt på lästen.

 

Här är ena randen ditsydd, och nästa sko ska påbörjas.

 

Här har ena skon fått på yttersulan och ritsnedläggningen har skurits ut.

 

Avlappssömmen är färdig.

 

Hälen har fästs dit med träpeggar.

 

Här har sulorna klara och har fått sin finish, nu är det bara ovanlädret som ska få sin slutputsning innan skorna är klara.

Slutresultat
Så, hur blev då skorna tillslut? Hur väl fungerar det att ta mått på egen hand och bara beskriva vad man vill ha i text och bild, utan att träffa de som tillverkar skorna? Fungerar det bra? Svaret är: både ja och nej. Om vi börjar med det negativa, så blev mina skor aningen för stora, framför allt på bredden. Det handlar om att jag inte mätte fötterna på samma sätt som Kielman-folket, troligtvis har jag helt enkelt inte dragit åt måttbandet tillräckligt hårt när jag mätte, vilket gjort att lästen de tillverkat är lite för stor. Lyckligtvis har det fungerat alldeles utmärkt att lägga i en iläggssula i läder. För lästen är perfekt utformad efter min fot, bara då aningen för stor, så med sulan är skorna väldigt bekväma. Jag kommer därför troligtvis inte att bry mig om att skicka tillbaka skorna för att försöka modifiera av passformen.

I övrigt är det ett par fantastiska skor med mycket hög detaljnivå på hantverket. De är i mångt och mycket precis vad jag förväntade mig och hoppades på. Kvaliteten på ovanlädret får tiden utvisa vad det håller för nivå, men intrycket är gott. Kostnaden för mina skor landade på drygt 8000 SEK, inklusive skoblock och frakt.

Här en bild tagen i Kielmans atelje när skorna är klara. Alla senaste bilderna: Monika Kielman
Så en drös bilder som jag tagit själv efter att de anlänt.

 

 

 

 

 

Skoblocken är inte rakt av tillverkade efter min läst, däremot har de en större variant av standardblock som de sedan filar till för att bli så likt mina läster som möjligt.

 

Så avslutningsvis, en bild på skorna där de hör hemma: på mina fötter. Här är inte iläggssulan i, med den i blir det en glipa vid snörningen så det finns utrymme för att skon ska töja sig.

I nästa inlägg kommer jag tipsa om andra billiga bespoke-alternativ i Europa. Då handlar det dock om traditionell bespoke när man är tvungen att ta sig till bespoke-makarens verkstad både för mätning och fitting.