Svenska nätbutiken Skolyx lanserar nu ett eget Private Label-märke med skor för 2 000 kronor, och nya spanska märket TLB i mellanprissegmentet. Båda två riktigt intressanta, och de kommer visas upp för världen för första gången vid London Super Trunk Show nästa vecka.

 

Skolyx har under flera år sålt bland annat skovårdsprodukter och skor från spanska Yanko, och gjort sig känt inte minst för sin fina kundservice. Nu tar man nästa steg i utvecklingen där två nya märken lanseras samtidigt.

Bakgrunden är att Toni Llobera som tidigare drev Yanko, gått vidare och tagit över en egen skofabrik i Inca på Mallorca, där han byggt upp egna varumärket TLB. Skolyx som jobbade nära Toni på Yanko har fortsatt samarbeta med honom. Skolyx har också under lång tid velat göra ett eget märke.

Skolyx Private Label-kollektion in all its glory.

Skolyx Private Label-kollektion in all its glory.

Skolyx kollektion görs i Spanien består av några stilrena varianter av några av klassikerna, en plain cap toe oxford, en punched cap toe oxford och en dubbel munksko i olika läderval som svart, mörkbrunt, ljusbrunt och brun mocka. Alla gjorda på en hyfsat nätt läst med klassisk rund tå. Det är rakt och enkelt gjorda randsydda skor där man velat erbjuda så mycket som möjligt för pengarna. Specen är för prislappen relativt hög, med läder från välkända europeiska garverier som franska Annonay, hälkappa i salpa/leather board (vilket är väldigt ovanligt i den här prisklassen), och en egenutvecklad tunn så kallad citygummisula. Att göra en instegssko med den här typen av gummisula känns rätt vettigt, det är många som ändå vill lägga på en slitsula i gummi, då håller en sådan här ännu bättre och ger skor som är väldigt mångsidiga. Priset för alla modeller är på 1 995 SEK. Jag har själv sett några samples och det känns klart lovande, och kul med ännu fler bra alternativ i den här prisklassen som är lättillgängliga i Sverige.

Alla Skolyx-modellerna har den här egenutvecklade tunna gummisulan.

Alla Skolyx-modellerna har den här egenutvecklade tunna gummisulan.

Mörkbrun plain cap toe oxford.

Mörkbrun plain cap toe oxford. Bilder: Skolyx

TLB är ett snäpp upp från Yanko, med finare läder (exempelvis är all mocka reversed calf, istället för som oftast är för de lägre prisklasserna spaltmocka, och Annonays fina Vegano calf är vanligast bland slätpressat), mer arbetad finish och smala midjor. Priset ligger på 3 495 kronor. Skolyx kommer köra på framför allt egna modeller för sin butik, med exempelvis inverterad dekorationssöm på och andra läckra detaljer. Även patina genom Magic Mike Patina kommer erbjudas, och mycket flexibla MTO-möjligheter (kommer kosta ca 1 000 kronor upp).Passformsmässigt skiljer sig lästerna åt enbart på tåformen, och man kommer erbjuda F (standardvidd), G och även H. Även dessa har jag tittat närmre på, och det är definitivt även här bra skor för pengarna, som kommer konkurrera med märken som Carmina och Crockett & Jones benchgrade exempelvis.

Fint djup i nyansen på den här full brogue-modellen.

Fint djup i nyansen på den här full brogue-modellen.

Sulslipning i TLB- fabriken.

Sulslipning i TLB- fabriken.

Full brogue som precis pinnats.

Full brogue som precis pinnats.

Skorna kommer som sagt visas upp för första gången vid London Super Trunk Show nästa helg, 7 april (läs allt om eventet här). Där kommer ett antal modeller visas upp från båda märkena, och provskor finns i många storlekar och vidder. Skolyx egna märke börjar sedan säljas i mitten/slutet av april, TLB slutet av april/början av maj.

Semi brogue i ljusbrunt från TLB, med York gummisula.

Semi brogue i ljusbrunt från TLB, med York gummisula. Bilder: TLB

En till bild på några av Skolyx Private Label-modeller.

En till bild på några av Skolyx Private Label-modeller.