Det är lätt att tänka att randsydda skor har en lite bredare sulkant enbart för att avlappssömmen ska få plats, och att det inte är mer med det. Men faktum är att en utstickande sulkant har många fina egenskaper, vilket jag här går igenom lite mer.

 

Till att börja med är en bredare sulkant som finns på randsydda skor, eller för den delen Blake/Rapid-sydda, en utmärkt stötdämpare. Fundera själv över hur du säkert dagligen drämmer i skorna i någonting, på sättet framför på bussen, i skrivbordsbenen, eller nåt annat, och tänk då på hur många av de gångerna som det bara är sulkanten som slår i. Hade inte sulkanten varit där hade du smällt i ovanlädret istället, som ju är mycket mjukare och känsligare än den hårda, robusta kanten på rand och sula. Det är därför utmärkt att ha denna ”kofångare” som skyddande ram runt skorna.

En durksydd sko med mycket tajt skuren sulkant, som den här från Santoni, är man mer benägen att sparka i ovanlädret mot saker, när det som synes inte finns något som sticker ut utanför nedtill.

En durksydd sko med mycket tajt skuren sulkant, som den här från Santoni, är man mer benägen att sparka i ovanlädret mot saker, när det som synes inte finns något som sticker ut utanför nedtill.

Det är inte bara smällar som den bredare sulkanten skyddar mot. Även smuts och väta från marken får en svårare väg att ta sig upp på det som nämnts känsligare ovanlädret. Det är ju väldigt logiskt egentligen, att det är svårare för smuts och vatten att leta sig upp runt en utstickande kant än om det bara är en mer eller mindre plan vägg uppåt. Och visst blir det ett utrymme för smuts att samlas i med ovansidan på kanten, mellan rand och ovanläder, men även på de flesta andra typerna av skor blir det någon sorts kant mellan sula och ovandel.

En annan aspekt som är värd att nämna är hur omsulningsmöjligheterna på en avlappad sko påverkas av sulkantens bredd. Nu pratar vi alltså bara randsydda eller Blake/Rapid-sydda skor, som har en avlappssöm som håller ihop rand/mellansula och yttersula. Det kan vara snyggt när man skär sulkanten riktigt tätt, men ur funktionssynpunkt så förutom att ovanstående egenskaper försämras så kan det också kraftigt försvåra vid omsulningar. Varje gång man sular om en sko så måste man ju slipa sulkanten jämn igen, och då tas lite på randen varje gång. Är sulkanten riktigt smal och man behöver slipa ned den ytterligare får tillslut avlappssömmen inte plats, och då måste man byta randen för att kunna göra en omsulning, vilket är ett betydligt bökigare och kostsammare ingrepp än en vanlig omsulning.

Läcker mycket tajt skuren sulkant på ett av mina par från Maftei, men som sagt kanske inte det mest praktiska.

Läcker mycket tajt skuren sulkant på ett av mina par från Maftei, men som sagt kanske inte det mest praktiska.

Så det är alltså inte nödvändigtvis så att en tajt skuren sulkant är något positivt. Och de här egenskaperna är också några av anledningarna till att också durksydda skor ganska ofta har en sulkant, inte nödvändigtvis för att de ska se ut som rand- eller Blake/Rapid-sytt.