Skorna här är ett par inte ens två år gamla gravt misskötta chelseas från australiensiska RM Williams. Ett utmärkt exempel på att oavsett om man köper skor av god kvalitet så spelar det ingen roll om man inte också tar hand om dem. Dagens inlägg visar några bilder på dessa, lite likt bilderna på rökskadade lungor etc som finns i vissa länder på cigarettpaketen som avskräckande exempel, och också ett exempel på hur samma sko kan se ut efter 20+ år med god vård. Dessutom lite information om en Shoegazing After Work i Göteborg kommande torsdag.

 

Det var en skomaker i Göteborg som fick in dessa skor, "du får gärna tvätta dem lite", hade kunden sagt. Han slet sitt hår och visste inte om han skulle skratta eller gråta. Ägaren hade haft dem i ungefär två år, och aldrig vårdat dem på något sätt överhuvudtaget. Det har resulterat i ett uttorkat läder med sprickor, kunden har också repat framför allt tårna kraftigt, och dessutom då låtit lager på lager av smuts nöta in i lädret.

Det var en skomaker i Göteborg som fick in dessa skor, ”du får gärna tvätta dem lite”, hade kunden sagt. Han slet sitt hår och visste inte om han skulle skratta eller gråta. Ägaren hade haft dem i ungefär två år, och aldrig vårdat dem på något sätt överhuvudtaget. Det har resulterat i ett uttorkat läder med sprickor, kunden har också repat framför allt tårna kraftigt, och dessutom då låtit lager på lager av smuts nöta in i lädret.

Tårna ur en annan vinkel, där man tydligt ser både sprickor och djupa skrapmärken.

Tårna ur en annan vinkel, där man tydligt ser både sprickor och riktigt djupa skrapmärken. I Sverige är ju RM Williams sedan en tid en modesko i många kretsar, så många som inte bryr sig om sina skor nämnvärt mer än att det är viktigt att ha ”rätt” märke på dem köper skorna, så därför får man se många vanskötta skor från märket på svenska gator.

RM Williams gör fina skor, och tar man hand om dem kan de istället se ut så här efter drygt 20 års användning. Dessa tillhör en annan kund hos skomakaren, som hade inne de för en fjärde omsulning. Visst att ovanlädret töjt sig en del och det blivit mycket veckbildning, men lädret är inte på väg att spricka någonstans och ägaren räknar med att få ut ett antal år till av skorna.

RM Williams gör fina skor, och tar man hand om dem kan de istället se ut så här efter drygt 20 års användning, alltså är de tio gånger äldre än paret ovan. Dessa tillhör en annan kund hos skomakaren, som hade inne de för en fjärde omsulning. Visst att ovanlädret töjt sig en del och det blivit mycket veckbildning, kanske kunde bättre skoblock använts, men lädret är inte på väg att spricka någonstans och ägaren räknar med att få ut ett antal år till av skorna.

 

 

På torsdag och fredag kommer Justin FitzPatrick aka The Shoe Snob med sitt märke till Göteborg för en trunk show, och på torsdagen 22 oktober kör vi i samband med detta en Shoegazing After Work. De som vill samlas på Cape Cod på Lilla Bommen 1 (inne i läppstiftet) klockan 17 för att kolla in skorna lite närmre, och sedan vid 18 går vi bort tillsammans med Justin till John Scott’s Palace i Brunnsparken för en eller ett par öl och mycket skosnack. Man kan så klart komma direkt till John Scott’s om det passar bättre. Välkomna!