De flesta använder precis som jag främst någon form av trasa för att lägga på skokräm när skorna putsas, och tar möjligtvis en påstrykarborste för utrymmet mellan sulkant och ovanläder bara. När det gäller grain-läder så finns det dock stora fördelar att använda borsten över hela skon.

 

Som de flesta som putsat skor med präglat grain-läder med trasa vet, så kan det vara lite bökigt att få ut och jobba in krämen jämnt över skon. Det samlas ofta i nedsänkningarna i mönstret, och lädret suger inte åt sig krämen på riktigt samma vis. Det vi kallar grainläder idag handlar i princip uteslutande om hudar där lädret har fått sin struktur genom att det pressats i en mönsterpress, istället för med släta rullar som används för vanligt slätpressat läder. Det finns några fåtal leverantörer av läder med ”naturlig grain” som fungerar för skor, men det är relativt ovanligt då det ofta är väldigt ojämnt i hur djupa rynkorna är och så vidare. Dock görs en del grain-läder där man krymper hudarna så de naturliga rynkorna förstärks, oftast kallat shrunken calf. Intressant att veta kan vara att det i regel är hudar av sämre kvalitet rent kosmetiskt, exempelvis mycket sträckningar, rivmärken, insektsbett och liknande, som blir präglat grain-läder, sånt som helt enkelt inte håller måttet för att bli slätpressade full grain-hudar där detta skulle synas. Lite generaliserat kan man säga att de bästa hudarna blir slätt full grain-läder, hudarna med för mycket kosmetiska skador blir präglat grain-läder, och hudar med både kosmetiska skador och sämre elasticitet och andra defekter blir corrected grain-läder.

 

Att lägga på skokräm vid sulkanten med en påstrykarborste är vanligt att man gör, men det är också att rekommendera att forstätta använda borsten även för resten av skon när det gäller sånt här grain-läder. Bild: Zimmermann & Kim (översta bilden: Epaulet)

Att lägga på skokräm vid sulkanten med en påstrykarborste är vanligt att man gör, men det är också att rekommendera att forstätta använda borsten även för resten av skon när det gäller sånt här grain-läder. Bild: Zimmermann & Kim (översta bilden: Epaulet)

 

Men, åter till själva putsningen. När man lägger på med trasa och krämen gärna samlats i vecken är det inga problem att borsta bort överflödet med tagelborsten när man går över skorna med den. För att direkt fördela ut krämen jämnare är det dock utmärkt att använda en påstrykarborste. Det är egentligen rätt logiskt, en borste har ju lättare att med sina strån komma in i håligheterna och få ut krämen någorlunda jämnt överallt. Så om du inte redan gör det så prova att köra på skokrämen med en borste, inte vara vid sulkanten, på dina skor i grain-läder nästa gång, så kommer du märka hur mycket enklare och snabbare det är. För polish är det dock fortfarande bäst att använda trasa även på den här typen av läder, och här är ju också tåpartiet där man främst går på med polishen också relativt slätt även med grain-läder då det sträcks ut så mycket där.