Kvalitetsskovärlden i Sverige fortsätter att spira, det märks inte minst på antalet events av olika slag nu i höst. Det är tillställningar med Saint Crispin’s i Stockholm, med Oscar Jacobson, Justin FitzPatrick, Italigente och Yanko i Göteborg, och så har Skomakeri Framåt som vanligt ett intressant kursprogram.

 

Skokurser hos Skomakeri Framåt i Stockholm – Hela hösten

Gamla stans ”finest” Skomakeri Framåt har ett klart intressant kursprogram under hösten, som består av kvälls- och helgkurser kring olika ämnen. Bland annat är en kurs som jag tror många skulle uppskatta en som handlar om hur man med enkla medel kan förbättra passformen på skorna. Jag har skrivit det förut, och det är egentligen rätt sällan som jag köper ett par Ready to Wear-skor utan att göra någon sorts modifiering av passformen på dem, och det kan vara både egna småsaker man kan göra eller sådant som skomakare kan hjälpa till med. Andra exempel på kurser är allmän skovård för unga, skor till historiska dräkter och kurs i skokonstruktion där man får en överblick över hur handgjorda skor tillverkas.

 

Här är samtliga höstens kvällskurser. Klicka för större bild.

Här är samtliga höstens kvällskurser. Klicka för större bild.

Och helg- och veckokurserna. Bild: Skomakeri Framåt

Och helg- och veckokurserna. Bild: Skomakeri Framåt

 

 

Oscar Jacobson-skoevent i deras Göteborgsbutik – 15 oktober

Oscar Jacobson har som säkert bekant sedan några år tillbaka ett samarbete med svensk-italienska Italigente kring de finare delarna av deras skokollektion. Alla höst- och vintersäsongens modeller kommer visas upp och säljas, och dessutom kommer jag (som ju jobbar extra för Italigente) och Italigente-grundaren Magnus Ericson att vara på plats för att prata om de olika fördelar som vi anser att det innebär att köpa den här typen av skor, både kvalitets-, miljö- och samhälleliga aspekter, samt diskutera skor mer allmänt med besökarna. Eventet hålls tisdagen den 15 oktober efter klockan 19 i Oscar Jacobsons butik på Kungsportsavenyn 22 i Göteborg. Det kommer vara 20% rabatt på alla skor under kvällen. Osa till avenyn22@oscarjacobson.com.

 

En av höstens nyheter från Oscar Jacobson som kommer finnas under tillställningen i Göteborg. Bild: Oscar Jacobson

Den här split toe derbyn i mörkbrunt grain-läder är en av höstens nyheter från Oscar Jacobson som kommer finnas under tillställningen i Göteborg. Bild: Oscar Jacobson

 

 

 

Saint Crispin’s trunk show hos Skoaktiebolaget i Stockholm – 16-17 oktober

Philip Car på Saint Crispin’s är likt Bob Dylan ute på en never ending tour med ständiga trunk shows runt om i världen. Vi kan nog räkna med att han besöker Skoaktiebolaget två gånger per år framöver, vilket brukar vara standard för de flesta av märkets återförsäljare. Precis som första trunken med märket i våras kommer Skoaktiebolaget bara ha förbokade tillfällen för kunder under fredagen (maila info@skoaktiebolaget.se för att boka upp en tid) och sedan drop-in-möjlighet under lördagen. Saint Crispin’s handrandsydda skor har ingen MTO-avgift, och när Philip Car är på plats kan man också mot visst prispåslag modifiera lästerna efter ens egna fötter också.

 

Bild från trunken i våras hos Skoaktiebolaget. Bild: Gabriel Öberg

Bild från trunken i våras hos Skoaktiebolaget. Bild: Gabriel Öberg

 

 

 

Justin FitzPatrick trunk show på Cape Cod i Göteborg – 22-23 oktober

Det var inte länge sedan han var här, men nu kommer Justin ”The Shoe Snob” FitzPatrick till Göteborg igen för en trunk show, denna gång på herrekiperingen Cape Cod. För er som inte känner till butiken ligger den i bottenvåningen på landmärket läppstiftet, med adress Lilla Bommen 1. Justin kommer ha med sig en hel del från sin kollektion, bland annat hans nya button boots som finns i flera olika varianter med textilskaft.

 

De fyra varianterna av knäppkängor som Justin tagit fram. Bild: J. FitzPatrick Footwear

De fyra varianterna av knäppkängor som Justin tagit fram. Bild: J. FitzPatrick Footwear

 

 

 

Italigente trunk show hos Spiga 3 i Göteborg – 27 oktober

I slutet av oktober börjar Spiga 3 sälja Italigente, och för att fira detta lite håller vi en trunk show under dagen och en liten kvällstillställning i butiken på Trädgårdsgatan 3. Dels kommer de tre modellerna som Spiga då börjar sälja, wholecuten Venezia Caffe, gummisulade full broguen Lugano Castagna och semi broguen Firenze Ricetta vara tillgängliga i alla storlekar, men också hela Italigentes övriga sortiment visas upp och mycket av det kommer finnas till utprovning och försäljning på plats. På kvällen mellan 17-19 bjuds det på dryck och mingel, och då kommer jag också gå igenom lite tips och trick kring hur man sköter om sina skor på bästa sätt under vinterhalvåret, exempelvis bästa sättet att få bort saltfläckar och hur man får skorna att torka snabbt men korrekt.

 

Chelsean Stoccolma II Mogano, på nya klassiskt runda 15-lästen som jag varit med och tagit fram, kommer att släppas i veckan och är en av modellerna vi tar med till Spiga 3 i slutet av oktober. Bild: Italigente

Chelsean Stoccolma II Mogano, på nya klassiskt runda 15-lästen som jag varit med och tagit fram, kommer att släppas i veckan och är en av modellerna vi tar med till Spiga 3 i slutet av oktober.

 

 

 

Yanko trunk show med Skolyx i Göteborg – 28 oktober

Nätbutiken Skolyx har sakta men säkert byggt upp ett riktigt fint utbud av modeller från spanska tillverkaren Yanko, och erbjuder också en bra MTO-tjänst. Precis som förra hösten ger de nu chansen för kunderna att se skorna och prova läster och storlekar, och så klart även köpa och beställa, under en kvällstillställning i Göteborg. Det sker mellan klockan 16-20 hos Frisörgruppen på Kyrkogatan 44. Anmälan görs på det här formuläret.

 

Inbjudan till Skolyx event.

Inbjudan till Skolyx event. Klicka för större bild. Bild: Skolyx