På lördag smäller det, när årets upplaga av Shoegazing Super Trunk Show går av stapeln. Här kommer en hel del praktisk information inför eventet, plus att vi kan presentera några mycket trevliga nyheter. Dels kommer svensk/italienska Italigente ha en utförsäljning av skor från 500 kr och uppåt i anslutning till eventet, och så är det ett stort nöje att presentera en Vass for Shoegazing-känga, en derby boot i mellanbrunt vegetabiliskt garvat Tärnsjö-läder på P2-lästen, som kommer att börja säljas exklusivt under super trunken.

 

Det smygstartades lite i söndags med en recension av Carlos Santos som ju kommer till eventet, och nu kommer det vara en dryg vecka där det är full fokus på super trunken. Ni som inte är intresserade kring detta får ha överseende, men förhoppningsvis kan exempelvis livesändningen här på bloggen från eventets scenprogram ändå vara värdefullt för er som inte kommer att besöka tillställningen.

All info om tillverkarna om dagens program, tillverkarna och så vidare finns i det här inlägget. Men lite snabbt så är alltså platsen för eventet Scandic Sergel Plaza vid Brunkebergstorg 9, bakom Kulturhuset. Inbjudna tillverkare MeerminCarlos Santos, Vass, Riccardo Bestetti och Maftei. Dessutom deltar Gaziano & Girling bespoke som visar upp sina skor, Italigente säljer for Shoegazing-skon vi gjort ihop och visar upp sitt övriga utbud (plus då har en utförsäljning som dock hålls separat, mer om det nedan), det blir bespokeskotillverkning live med Skomakeri Framåt, Janne Melkersson och Tony Slinger, och så blir det ett scenprogram med patineringsskola med Pelle Björkman från Björkmans Skomakeri, SM i skoputsning och paneldiskussion om hur vi ska få ännu fler att köpa kvalitetsskor. Eventet anordnas i samarbete med skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård som är huvudpartner, samt herrekiperingen Spiga 3 och väsk- och accessoarmärket Oppermann London. De tre kommer också ställa ut under eventet.

Vi börjar med nyheterna, och efter det följer den praktiska infon:

 

 

Vass for Shoegazing Sarek

En mångsidig känga, helt handgjord, gjord för svenska vinterhalvårsförhållanden med svenskt material.

En mångsidig känga, helt handgjord, gjord för svenska vinterhalvårsförhållanden med svenskt material.

 

Jag och forumets moderatorer tillika medarrangörer av super trunken, Joakim Berggren, Roland Olsson och Adrien Combier Hogg har tillsammans med Vass tagit fram en för företaget unik kängmodell. Det är första gången som Vass gör en större serie skor i läder från något annat garveri än deras egna leverantörer. Modellen är en känga inspirerad av Edward Greens ikoniska modell Galway gjord i läder från svenska garveriet Tärnsjö. Det är en derbykänga med mässingsöljetter och fyra par snabbhakar, med en ”vinge” på skaftets sidor, och med en cap toe. Den är gjord på P2-lästen (eller New Peter som den också kallas) som är en i våra ögon perfekt bootsläst, med lagom högt tåparti och en något generösare passform men med bra, relativt tajt hälparti och normalt insteg. Den är relativt normalt i storleken. Kängan har en enkel Dainite-sula, som gör den väldigt mångsidig då den utan problem klarar skogen och riktigt snöslask, men också fungerar bra på torra vintergator i stan utan att bli alltför klumpig.

 

I profil med "vingen" på sidan av skaftet.

I profil med ”vingen” på sidan av skaftet.

Vass for Shoegazing.

Vass for Shoegazing.

Enkel Dainite-sula.

Enkel Dainite-sula. Vass gör som många andra som handsyr avlappssömmen inte en hel söm på gummisulan. De flesta limmar bara, men Vass har lagt en söm vid tåpartiet för extra förstärkning.

 

Tärnsjö är ett litet, anrikt garveri som huserar i ett litet samhället med samma namn som ligger ungefär mellan Uppsala och Gävle. Här har man sedan 1873 förfinat konsten att göra vegetabiliskt garvat läder av mycket hög kvalitet. Lädret som används för Vass for Shoegazing-kängan är deras så kallade Upholstery-läder med en vacker naturlig grain-karaktär, som har en tjocklek på mellan 1,1-1,3 mm, i nyansen 8697 Chestnut. Det är semi-anilingarvat, vilket betyder att det först genomfärgats och sedan fått ytterligare en färgbehandling på ytan för att färgen ska hålla sin ursprungston bättre. Dock så kommer det här lädret att få färgskiftningar och en naturlig patinering snabbare än vanligt kromgarvat anilinfärgat läder. Jag har sett andra skor gjorda med Tärnsjös läder och de får verkligen en fantastisk, personlig karaktär med åren, något som kommer förstärkas i hur lädrets grain slätats ut olika mycket på olika delar av kängan, från att vara nästan slätt på tåkappan där man ju lästar lädret ganska hårt, till att vara helt i sin naturliga grain på skaftets mjuka delar.
Den här kängan är alltså gjord helt och hållet i kromfritt läder, då både ovanläder, foderläder, bindsula och tå och hälkappa är av vegetabiliskt garvat läder.

Vass for Shoegazing Sarek kommer att säljas under super trunken, dit Vass har med sig par i storlekar från 40,5-45 i halvstorlekar, dock bara ett eller ett fåtal ex av varje. Tar en storlek slut har de en del läder kvar för att ta emot beställningar också, men det är begränsat. Den kommer att kosta €590/ca 5550 SEK inklusive lästade skoblock (samma pris även vid beställning, då frakten är gratis), vilket får sägas vara ett riktigt bra pris för en handrandsydd hög känga.

Ambitionen med den här kängan var att göra en boot som vi själva ville ha, perfekt för svenska förhållanden, och med svenskt material.

 

Tärnsjös upholstery-läder i chestnut har en mellanbrun som med lite rött i sig.

Tärnsjös upholstery-läder i chestnut har en mellanbrun som med lite rött i sig.

Tåkappan.

Tåkappan, där grainkaraktären sakta avtar för att nästan helt försvinna runt tåspetsen.

Uppifrån.

Uppifrån.

-

Lädret i solljus.

 

 

 

Italigente-utförsäljning

Svensk/italienska Italigente som jag jobbar lite extra för hade som kanske bekant en utförsäljning i våras på Spiga 3 i Göteborg. Det var flera som undrade om man skulle ha en liknande i Stockholm någon gång, och nu passar vi på att ordna en sådan i samband med super trunken. Den kommer dock inte vara en del av själva vanliga eventet, utan hållas separat i ett rum en våning ner från den stora utställningshallen. Här kommer det finnas omkring 70-80 par skor som börjar så billigt som 500 kronor, och där det mesta vara nedsatt med mellan 50-70%. Italigente har funnits sedan 2007 och har visserligen haft en del reor genom åren, men det som blivit kvar har man sparat och nu finns ett rätt stort lager av gamla utgångna modeller i udda storlekar. Förutom det säljs så kallade subs där det är blivit någon skavank som gör att de inte säljs till ordinarie pris, skor som varit visningsex som följt med och visats upp för återförsäljare och på mässor och annat, och även skor som stått i butik och fått lite slitage och så, lite allt möjligt med andra ord. En hel del av det var inte med på utförsäljningen i Göteborg.

Det kommer finnas skyltat till rummet där Italigente har utförsäljningen, och den har samma öppettider som övriga eventet. Italigente kommer fortfarande vara en del av vanliga super trunken där de framför allt då visar upp och säljer Italigente for Shoegazing-skon Napoli Castagna, samt visar nuvarande kollektion.

 

Lugano Castagna är en av de nya modellerna Italigente kommer visa på vanliga super trunk-delen.

Lugano Castagna är en av de nya modellerna Italigente kommer visa på vanliga super trunk-delen.

 

 

 

 

Praktisk info

– Vi slår upp dörrarna till Scandic Sergel Plazas största rum Anna Rella klockan 9.30 på lördag för de som är anmälda till VIP-öppningen, och sedan klockan 11.00 för allmänheten. Under dagen krävs alltså ingen anmälan, utan vem som helst är välkommen förbi. Lokalen ligger rakt in när man går in genom hotellets stora enré, rakt in förbi receptionen (det är mer lättillgängligt än i fjol med andra ord, inte massa trappor eller trång hiss för att ta sig dit).

– Det kommer finnas en bar och lounge-område precis utanför utställningrummet, där kommer det serveras kaffe, te, mackor med mera under hela dagen, och från klockan 14 också alkoholhaltiga drycker som öl och vin. Toaletter finns en trappa ned, det kommer vara skyltat.

 

Besökare som tog igen sig under förra årets event.

Besökare som tog igen sig under förra årets event.

 

– För Meermin, Carlos Santos, Vass och Riccardo Bestetti kommer det finnas nummerlappar vid respektives bord, och uppsatt på väggarna bakom dem kommer det finnas griffeltavlor där det nummer som får hjälp skrivs upp. Alla som har mer utförliga frågor, vill prova storlekar och köpa/beställa måste ta nummerlapp. Det går bra att ställa korta frågor till representanterna för tillverkarna, men annars är det nummerlapparna som gäller, om det nu inte är väldigt lugnt med folk vid något bord eller så. Detta för att ge en rimligare tillvaro för tillverkarna och för att ni besökare ska få möjlighet att få så bra hjälp som möjligt. Nu behöver man inte heller stå och hänga kring borden för att lyckas fånga någon från märket för att få hjälp, utan kan röra sig i lokalen och hålla koll på griffeltavlan för att veta när det är ens tur, vilket förhoppningsvis gör det lättare för er besökare att kolla in utbudet.
Det kommer nu finnas flera speglar i rummet också, dock finns de bara längs ena väggen mot utgångarna, så de som prova skor hos utställarna på andra sidan rummet uppmanas gå försiktigt och på de delar av rummet som har mattor om man vill gå bort till speglarna, för att inte ge märken och så på skorna.

– Meermins skor kan köpas direkt på plats. Vass och Carlos Santos kommer att sälja de skor de har med sig också, men då de har färre kommer man få boka upp dem och hämta dem efter 16.30, så att inte storlekar och läster försvinner så folk inte har möjlighet prova dem. Även Bestetti kommer ha med sig en del för direktförsäljning, men främst ta beställningar även när det gäller RTW. Betalningar görs med kort eller PayPal. För övrigt kan nämnas att den nya läst som Vass jobbat på har stött på en del problem, man hoppas få till det i tid till super trunken, men fortfarande osäkert.

– Bestetti för semi-bespoke eller bespoke, och Maftei för sin bespoke, har tider för den som vill bli måttad och beställa av dem (här kan man boka in sig hos Bestetti, Maftei mailar man roxana@maftei.at ). Dock så kommer det så klart finnas möjlighet för drop-in också, prata med dem på plats så ser de till att lägga in er på en ledig tid. Gaziano & Girling, Skomakeri Framåt, Janne Melkersson och Tony Slinger kommer alla också vara möjliga att beställa bespoke ifrån om man är intresserad av det, och även MTO och så från Gaziano & Girling. Man kan också boka in sig på kurser hos Framåt och Melkersson. Prata med dem på plats om detta. För G&G kommer eventuella beställningar gå via Skoaktiebolaget, som ju har agenturen för märket i Sverige.

 

Det är inte varje dag Daniel Wegan från Gaziano & Girling är i stan, och har man gått och drömt om att beställa bespoke från dem är det ett utmärkt läge nu.

Det är inte varje dag Daniel Wegan från Gaziano & Girling är i stan, och har man gått och drömt om att beställa bespoke från dem är det ett utmärkt läge nu.

 

– Klockan 16.45 är det mingel, och då serveras ni som anmält er till detta ett glas cava vid baren, och man är så klart välkommen att beställa annan dryck sedan. Vi blir cirka 80 personer till mingeldelen.. Middagen är sedan klockan 20.00, där blir vi drygt 50 personer, och den hålls i ett rum en trappa ner från utställningen.

– Som sagt så kommer vi att livesända från eventet här på bloggen, dock i lite simplare form än förra året då vi hade professionell utrustning, då detta tog så mycket tid har vi i år valt göra det enklare med en mer stationärt placerad webbkamera. Det är de tre programpunkterna på scenen som kommer att sändas. Dels patineringsskolan där Pelle Björkman kommer lära ut hur man kan jobba med patinering både med skokräm och polish och med läderfärg, på en relativt grundläggande nivå. Sedan är det finalen i SM i skoputsning mellan 15.00-15.30, där Anders Ericsson, Alexander Glansholm, Johan Westerholm och Erik Gederberg gör upp om titeln genom att putsa en Loake-sko så vacker som möjligt på 20 minuter. Och så paneldiskussionen klockan 17.00-ca 17.45 där Mikael Peterson, Hammargruppen, Kia Holmberg, Rizzo/NK Skor, Dennis Boström, Södermalms Sko & Nyckelservice och Magnus Ericson, Italigente, diskuterar hur man kan få ännu fler att köpa kvalitetsskor.

– Som förra året så kör vi också på hashtagen #supertrunk i sociala medier som Instagram, så ni som fotar under eventet får gärna använda denna, och ni som inte är på plats kan använda den hashtagen för att följa vad som händer under dagen och troligtvis få se väldigt många fina skor. När det gäller Facebook finns eventets sida här.

 

Apropå super trunken så finns en intervju med undertecknad om eventet att läsa på Manolo.

 

Till sist: Varmt välkomna på lördag, vi hoppas och tror att det återigen kommer att bli en fantastisk dag!

 

På lördag samlas alla dessa.

På lördag samlas alla dessa.