Portugisiska Carlos Santos är en tillverkare som bubblat lite under ytan i många år, men aldrig riktigt etablerats brett. Nästa lördag kommer de till Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm, och för att ni och jag själv ska lite bättre koll på dem kommer här en recension av en ljusbrun Goodyear-randsydd 3-eyelet derby från deras standardlinje.

 

 

Skorna som recenseras denna gång.

Skorna som recenseras denna gång.

 

FAKTA:
Märke: Carlos Santos
Modell: 7201
Färg: Braga Cognac
Läst: Z160
Storlek: UK10,5 standardvidd
Sula: Enkel lädersula
Pris: ca 3700 SEK (€395) (skorna är recensionsex från Santos)

 

 

Tillverkaren

Carlos Santos grundades 1942, men fick sitt nuvarande namn några årtionden senare efter företagets mentor och ägare, som fortfarande är högst inblandad. Det huserar i norra Portugal i São João da Madeira. Det här är Portugals centrum för skotillverkning, lite likt Englands Northampton, Italiens Marche eller Spaniens Almansa. Carlos Santos fabrik är relativt stor och gör ungefär 2250 par i veckan. De har främst riktat in sig på att göra skor för andra märken, men också haft egna varumärken som fått mer eller mindre fokus genom åren. Bland annat har man haft ett samarbete med superdandyn Marc Guyot, och under flera år körde man Mack James som budget/mellanprismärke, men den är nu borta och inflyttad under Santos egna namn. Här ligger också lite av problemet som företaget haft, att man har skiftat en hel del i vilken strategi man ska ha.

 

Från Carlos Santos fabrik, där ett par skor från Handgrade serien håller på att lästas för hand: Bild:

Från Carlos Santos fabrik, där ett par skor från Handgrade serien håller på att lästas för hand: Bild:Vestirse Por Los Pies

 

Att fabriken tillverkar fina skor är dock något som många vittnat om, bland annat Parisian Gentleman jämför deras Handcrafted-linje med premiumtillverkare som Edward Green och John Lobb Paris. Den är Goodyear-randsydd med ritsnedlagda sulor och fiddle waist, och går på cirka €600/5650 SEK. Carlos Santos standardserie består av durksydda och Goodyear-randsydda skor i prisklassen €280-400/ca 2650-3800 SEK, där alltså mitt recensionsex ingår. Jag såg Carlos Santos skor på Micam-mässan i våras och var rätt imponerad av det jag såg, det kändes som klart prisvärda skor i alla de nivåer de jobbar i, och det var lite av anledningen till att jag ville ta hit dem för super trunken (för kännedom så arrangerar vi super trunken ideellt, och jag har således ingen vinning alls av hur Carlos Santos säljer under eventet).

 

Färdiga skor från Handgrade-linjen.

Färdiga skor från finaste Handcrafted-linjen.

 

 

 

Beställning

Carlos Santos skor är inte jättelätta att få tag i, åtminstone inte i dagsläget. Nu kommer de ju till super trunken och det är en sak, men annars finns det en del återförsäljare på hemmaplan och utspridda runt om i världen, varav några online men ingen av dem någon väletablerad shop. Trevligt nog så planerar märket dock att lansera en nätbutik under hösten, vilket kommer göra det betydligt enklare att beställa deras skor.

 

Chelsea boot från standardlinjen också gjord på Z160-lästen, målad i röda nyansen Alentejo.

Chelsea boot från standardlinjen också gjord på Z160-lästen, målad i röda nyansen Alentejo.

 

Upplägget de fokuserar på nu, och som kommer vara det de har med sig till super trunken, är en sorts MTO-service med patinering. Man väljer storlek och modell, och väljer vilken typ av patinering eller färg man vill ha, och inom ett par veckor får man sedan skorna levererade. Till super trunken har de med sig randsydda testskor i mocka på två läster i samtliga storlekar, och frakten på de skor man beställer är gratis.

 

 

Allmänt om skorna

Modellen 7201 är en derby med tre snörhålspar, gjord på lästen Z160 som har en mandelformad tå. Jag valde att få dem i nyansen Braga Cognac, som är en handmålad ljusbrun nyans med skiftningar åt chestnut. Den är gjord med en enkel lädersula med öppen avlappssöm och med en svagt välvd midja. I skokartongen som de levereras i återfinns två skopåsar, ett skohorn och en liten broschyr om märket.

 

3-eyelet derbys ger en elegant linje över skon.

3-eyelet derby-modellen ger skon eleganta linjer

Z160-lästen har mandelformad och lite avlångt tåparti.

Z160-lästen har mandelformad och lite avlångt tåparti.

Jag har inte gjort någonting med skorna innan jag tog bilderna, utan de levererades med en ivanligt bra puts.

Jag har inte gjort någonting med skorna innan jag tog bilderna, utan de levererades med en ovanligt bra puts, och med ett härligt djup i färgen.

 

 

 

Konstruktion och material

Carlos Santos använder uteslutande franskt kalvläder, främst från garverierna Du Puy och D’Annonay. De här modellerna som handmålas byggs färdigt i ofärgat crustläder, och man har således lagerhållning på ofärgade skor i alla storlekar (därför leveranstiden är så snabb vid beställningar). Skorna målas sedan i vald nyans och skickas ut. Och det är färgen som är det som sticker ut allra mest på skorna, den håller en ovanligt hög nivå för att vara skor i den här prisklassen. Visst finns det patineringar bland andra tillverkare i den här och ännu lägre prisklass, men det är ofta tydligt att det är billigare skor med en lite simplare och snabbare gjord patinering. Så upplever jag inte denna, och att skorna också är putsade till riktigt fin glans direkt ur boxen höjer också intrycket av dem.
Nu har jag inte hunnit använda skorna så jättemånga gånger, så svårt uttala sig närmre om hur de kommer hålla sig med tiden, men lädret känns hur som helst klart mjukt och trevligt med normal veckbildning.

 

Som sagt, mycket fin finish.

Som sagt, mycket fin finish.

Undersidan på skorna.

Undersidan på skorna, som alltså har öppen kanal.

Nätta midjor.

Relativt nätta midjor med lätt välvning.

 

De här skorna är gjorda med en Goodyear-konstruktion med enkel lädersula. Midjan har en lätt välvning och är relativt smal, och avlappssömmen ligger i en öppen kanal under sulan. Då många konkurrenter i liknande prisklass nuförtiden har ritsnedlagd sula är det lite synd att det är så, men det handlar mer om känsla än om funktion. Alla Carlos Santos skor har som jag förstått det salpa (leather board på engelska, läderslipdamm sammanpressat med lim) för hälkappa och celastic (plastimpregnerad textil) för tåkappa.
Detaljfinishen på arbetet är klart godkänd, särskilt med tanke på prisnivån. Det är inga avancerade grejer, men prydligt utfört med jämna sul- och klackkanter och väl balanserad sko. Midjan är rätt tajt skuren för att vara på skor i den här prisklassen och ha avlappssöm hela vägen bak till klacken, vilket ger ett nätt och fint intryck.

 

.

Insvängningen vid hålfoten.

 

 

 

Passform

Lästen med det osexiga namnet Z160 är en av de läster som Carlos Santos använder mest i sin standardlinje. Den är relativt elegant, aningen långsmal, med en mandelformad tå. Jag har storlek UK10,5 i denna, och den sitter fint kring hälen och över insteget, och även över fotens bredaste del sitter den bra. Den är aningen mindre i storleken än många andra tillverkare, upplever jag det som. 10,5 brukar vara åt det aningen rymliga hållet för mig, här är det som sagt rätt lagom. Då jag har relativt breda och kortare fötter har jag en del luft framför stortån, men jag har fötter med långt mellan häl och stortåknöl så skornas flexpunkt hamnar rätt, vilket är det som är mest väsentligt. Som många sydeuropeiska skor upplever jag de lite tunnare och enklare gå in än exempelvis brittiska skor med lite tjockare och rejälare sulmaterial.

 

På fötterna.

Så här ser de ut på fötterna.

-

Lästen är åt det mindre hållet storleksmässigt.

Hälpartiet smiter åt rätt fint kring hälarna.

Hälpartiet smiter åt rätt fint kring hälarna.

 

Jämför jag lästen med referensskon Loake Aldwych på Capital-lästen i UK10 så är den här faktiskt aningen, aningen tajtare inte minst i hälpartiet trots då att den är i UK10,5. Den är också lite längre än Capital, men det är ju då mer rimligt.

 

 

Sammanfattning

Jag förstår varför jag ofta hört det pratas varmt om Carlos Santos skor. Intrycket är gott med bland annat en mycket fin finish på färgningen och putsen för att vara en sko en bit under 4000 kronor, och där material och bygge är på en bra nivå. Portugal är ett land med relativt låga löner etc, och det är onekligen en hel del skor man får för pengarna.

 

Här en bild på skorna hur de ser ut efter ett antal användningar.

Här en bild på skorna hur de ser ut efter ett antal användningar.

Lite fler bilder på dem.

Lite fler bilder på dem.

-

-