Den gångna helgen besökte Justin FitzPatrick, mer känd som The Shoe Snob, Göteborg och Spiga 3 för en trunk show med sitt märke J. FitzPatrick. Denna vecka är det dags för Stockholm och Skoaktiebolaget på fredag och lördag.

 

Justin FitzPatrick.

Justin FitzPatrick.

 

FitzPatricks skor är Goodyear-randsydda och görs i Spanien, i skomeckat Almansa. Priserna ligger kring 325 pund (ca 4300 SEK), jag har recenserat ett par här. Han är nu alltså på en liten Sverigeturné med stopp i Göteborg och Stockholm. Med sig har han ett 40 tal modeller som visas upp, och alla storlekar i en modell för utprovning av sin storlek, då alla lästerna sitter mer eller mindre likadant.

 

Bordet med modeller hos Spiga.

Bordet med modeller hos Spiga.

Modellen Tony i mellanbrun på lästen mocka fanns med

Modellen Tony III i mellanbrun mocka fanns med i samtliga storlekar för utprovning, och gick också att köpa till rabatterat pris direkt på plats.

 

Bland annat hade han med sig sina nya car shoes, en penny loafer-variant och en string loafer-modell, båda i flera olika nyanser av mocka och med en full gummisula som lär hålla betydligt bättre än bara gummiknopparna som annars är vanligast. Dock saknar de en hälförstärkning som brukligt på car shoes, så mer av vanliga sommarskor än just för bilkörning, men är väl länge sedan car shoes främsta användningsområde var det ändå.
Han hade också med sitt drömprojekt som nu efter flera års tid äntligen antagit färdig form: knäppkängan, eller button boot som den i vårt anglofierade skrå oftast kallas. En av Justins favoritmodeller som är en väldigt svårtillverkad sko, och som just därför varit lite av en helig graal för honom. Till hösten kommer den i ett par olika varianter, alla med textil i överdelen, och med ett pris på omkring 4500 kronor blir den den billigaste knäppkängan på marknaden (finns billigare modeller hos vissa tillverkare men då handlar det om varianter med dragkedja på insidan, och det är en annan sak).

 

En av varianterna på knäppkänga som kommer till hösten.

En av varianterna på knäppkänga som kommer till hösten längst till vänster.

Läderprover.

Läderprover.

 

Alldeles nyss lanserade också Justin sin MTO-tjänst. Förutom att välja läst, modell, läder, sula och så vidare så kan man också få skorna i olika vidder. En drös med olika lädertyper och färger man kunde välja på fanns med på trunken. MTO börjar på 1200 kronor extra.
Som sagt besöker han alltså Skoaktiebolaget i Stockholm till kommande veckoslut, så ni som bor där har en chans att titta närmre på utbudet, och också ta del av den rabatt på 10% som erbjuds för köp under eventen.

 

En lite speciell adelaide variant.

Rainier är en lite speciell adelaide variant, här i helbrunt och tvåtonsutförande.

Penny loafers för sommaren.

Penny loafers för sommaren.

Till sist måste jag bara visa den här fantastiska tröjan som Susanna Young och hennes pojkvän Gustav Ehrenborg gjort. Mycket vackert.

Till sist måste jag bara visa den här fantastiska tröjan som Susanna Young och hennes pojkvän Gustav Ehrenborg gjort. Mycket vacker, och en värmande liten hommage till bloggen.