På fredag och lördag 9-10 maj är Justin ”The Shoe Snob” FitzPatrick på besök i Sverige för en trunk show med sitt märke J. FitzPatrick på Skoaktiebolaget. Lägligt då med en recension av ett par av hans skor, 2 eyelet-derbyn Fremont.

 

For international readers, please use the translation tool available on the right hand side of the page (at the bottom on mobile phones).

 

FAKTA:
Märke: J. FitzPatrick Footwear
Modell: Fremont
Läder: Maple Calf
Läst: JKF
Storlek: UK10
Sula: Enkel lädersula
Pris: £320 (cirka 3500 SEK)

 

Smäcker sko som fungerar utmärkt till en lite ledigare klädsel.

Smäcker sko som fungerar utmärkt till en lite ledigare klädsel.

 

 

Tillverkaren

De flesta av er känner vid det här laget  säkerligen till Justin FitzPatrick. En 30-årig amerikan som redan sedan unga år varit förtjust i skor, och som i 25-års åldern bestämde sig för att han ville starta ett eget skomärke. Resan dit gick via Italien och ett lärlingsskap hos nu framlidne Stefano Bemer, till England och mer utbildningstid under Justins store hjälte Tony Gaziano, och sedermera ett par år som professionell skoputsare hos Gieves & Hawkes på Savile Row, innan han tillslut hade nått sitt mål: den egna skolinjen J. FitzPatrick Footwear. Nästan hela den här resan har man kunnat följa via hans mycket välkända blogg The Shoe Snob, där han också delat med sig av sina kunskaper om skor blandat med ett stort antal inspirationsinlägg.

J. FitzPatrick Footwears skor tillverkas i Spanien, och är allihop Goodyear-randsydda. Justin har en faiblesse för mer extravaganta skor, och har blandat såväl ganska raka, klassiska modeller som mer egna tolkningar och designer, och speciella materialval som denim. Han har fyra läster i utbudet, där grundlästerna är den runda, klassiska TMG-lästen designad av Tony Gaziano, och den spetsigare JKF designad av Justin själv. Utifrån dessa har han sedan designat ytterligare tre läster, mejslade MGF med fyrkantig tå, och mjukt mejslade LPB med en mjukt fyrkantig tå, samt loaferslästen MCF.

 

Några av J. FitzPatricks fina modeller. Bild: J. FitzPatrick

Några av J. FitzPatricks fina modeller. Bild: J. FitzPatrick

 

 

Beställning

J. FitzPatricks skor säljs dels i den alldeles nyöppnade webbshopen. Där finns hela hans aktuella kollektion, med fina bilder på skorna och tydligt vad som finns i lager och så vidare. Dock saknas bilder på skons sula i de flesta fallen, vilket är synd, det vill kunder gärna se. På sidan hittar man också The Shoe Snobs skovårdsprodukter och skoaccessoarer. Priserna ligger på £320 (cirka 3500 SEK) för lågskor, boots £40 till. Frakten för ett par skor till Sverige ligger på £10/110 SEK vilket är relativt lågt i sammanhanget.
Sedan en tid tillbaka har Justin, i samband med att han slutade putsa skor hos Gieves & Hawkes och började jobba helt med skomärket, flyttat den fysiska försäljningen från Savile Row till 32 Elder Street och det ungdomliga skrädderiet Timothy Everest. Har man frågor om någonting så är det bara maila Justin på info@jfitzpatrickfootwear.com.
Och så då som sagt så finns möjlighet att se och prova hans skor nu den 9-10 maj på Skoaktiebolaget. Han kommer också ha med sig ett mindre lager av tre modeller som man kan köpa på plats (mer info här).

 

J. FitzPatrick Fremont, Maple Calf, JKF-lästen.

J. FitzPatrick Fremont, Maple Calf, JKF-lästen.

2-eyelet derbys gör sig mycket bra ur den här vyn.

2-eyelet derbys gör sig mycket bra ur den här vyn.

Undersidan.

Undersidan.

 

 

Allmänt om skorna

Fremont är en 2-eyelet derby i ljusbruna nyansen Maple Calf, som var en av modellerna i första kollektionen han släppte och som i dagsläget inte görs längre. Skorna kom i en röd låda med röda skopåsar, inga konstigheter men heller inget extra, vilket jag dock tror han ändrat på nu där skopåsarna ska vara av bättre kvalitet (inte för att det är något direkt fel på dessa) och något litet extra som skohorn (har jag för mig) är med också. Jag fick också med The Shoe Snobs reseskoblock i plast, som är väldigt lätta och utmärkta för resetillfällen, men kanske inget jag har i skorna hemma med tanke på materialet och då de är lite småbökiga att få i skorna.

Jag är som kanske bekant inget jättefan av derbys generellt, förutom då den här typen av med två eller tre snörhålpar. Då blir skon betydligt mer elegant, och med den långa rena vampen får skorna en ren känsla åt samma håll som en wholecut, vilket jag verkligen gillar.

 

Minimalistisk form.

Minimalistisk form. Fin finish på sulkant och klack.

Loggan.

Loggan.

 

 

Konstruktion och material

Skorna är tillverkade i en spansk fabrik, och är som nämnts Goodyear-randsydda. De har en enkel lädersula i läcker svart färg med prydligt gjord ritsnedläggning, men med en liten fiddle waist-variant som ärligt talat inte är särskilt mycket att hänga i granen. Det är mest en liten bula framtill på midjan som varken fyller funktion eller i mina ögon tillför särskilt mycket estetiskt. Jag hade hellre sett en svag välvning av hela midjan istället, och att man försökt tajta till skärningen av sulkanten vid midjan en aning.
Lästen är i mina ögon riktigt trevlig, med en minimalistisk och ren form och relativt låg toe spring, vilket ger ett lite exklusivare intryck. Skorna är bra balanserade, och detaljfinishen är överlag bra, med i princip fläckfritt arbete runt om.

Skorna är väldigt annorlunda i känslan jämfört med de flesta brittiska tillverkare, och även många andra spanska och franska märken. De är väldigt mjuka med ett ovanläder utan särskilt mycket förstärkning, vilket har både sina för- och nackdelar, mer om det under passform. Häl- och tåhätta är gjort i Celastic (grov texil impregnerat med plastfibrer). Tåhättan är väldigt kort, nästan ännu kortare än hos exempelvis Vass, som har erkänt korta tåhättor. Det här gör att i och med det i övrigt mjuka ovanlädret bildas ganska tydlig markering bakom tåhättan, vilket syns extra tydligt på en modell utan yttre tåhätta och tåsöm. Här skulle nog skorna må bra av liten förstärkning kring tåhättan, och det är möjligt att det är något Justin redan rättat till på nya modeller, vet att han hela tiden försöker utveckla skorna.

Läderkvaliteten är ett stort utropstecken måste jag säga. Det är fantastiskt mjukt och smidigt och ser riktigt fint ut. Efter 10-15 användningar begränsat med veckbildning. Lädret känns definitivt i nivå med betydligt dyrare skor. Det tar emot kräm på ett fint sätt och är relativt enkelt att putsa upp bra glans på.

 

Närbild på fiddle waisten, som för min del kunde bytts ut mot en svagt välvd midja istället.

Närbild på fiddle waisten, som för min del kunde bytts ut mot en svagt välvd midja istället.

JKF-lästen har en relativt spetsig, symmetrisk tå.

JKF-lästen har en relativt spetsig, symmetrisk tå.

Skon i profil.

Skon i profil.

 

 

Passform

JKF-lästen har som sagt en relativt spetsig tå, men är förutom det betydligt rymligare än den ser ut. Jag är normalt UK10 i standardvid uppåt extra bred, och här fungerar UK10 fint. Lite tajt över lilltån, där jag tyvärr har lite problem sedan innan, men för en normalfotad utan dessa bekymmer är det inga konstigheter. I och med att skorna är så mjuka går man in dem väldigt fort, och de töjer sig rätt snabbt efter dina fötter. Det tunna, följsamma ovanlädret, den ganska mjuka flexibla sulan och en lite lägre klack gör nästan att de känns som ett par ofodrade loafers ibland. Det är rätt trevligt att ha på sig, även om man i lägen där man går mycket skulle kunna ha uppskattat en stabilare sko med mer stöd för foten.

Jämförelse med Shoegazings referenssko, Loake Aldwych på Capital-lästen, så är JKF aningen mindre i storleken på alla fronter, men framför allt längdmässigt. Storleken känns ganska jämförbar med många utav Crockett & Jones-läster.

 

På fot.

På fot.

 

 

Sammanfattning

J. FitzPatrick är definitivt en intressant ny spelare på mellanprisarenan. Skorna ger väldigt mycket för pengarna för sina 3500 kronor, och ett mycket bra alternativ till Crockett & Jones, Carmina, Church’s och Wildsmith. Både lästformer och många av modellerna sticker ut och är nya, trevliga alternativ. Läderkvaliteten är det som imponerar allra mest. J. FitzPatrick är ännu ett bevis på att konkurrensen inom kvalitetsskovärlden hårdnar, vilket är positivt för oss konsumenter.

 

Så avslutningsvis några bilder på hur de ser ut efter 10-15 användningar.

Så avslutningsvis några bilder på hur de ser ut efter 10-15 användningar.

Här ser man att det bildats en ganska kraftig markering precis bakom tåhättan.

Här ser man att det bildats en ganska kraftig markering precis bakom tåhättan.

I solen.

I solen.