Dags så för en genomgång av några godbitar på årets sommarrea. En hel del små skofynd finns det möjlighet att komma över på flera håll just nu. Shoegazing hjälper dig att plocka russinen ur rea-kakan. Dessutom tipsas om en radiointervju med en av finalisterna i SM i skoputsning.

 

Cheaney

-

 

Brittiska Cheaney och deras egna nätbutik har en riktigt bra rea i sommar, med drösvis med modeller nedsatta med i många fall 40%, vilket gör att även om pundet är starkt mot kronan så hamnar skorna rätt schysst i pris.Observera att priserna visas i euro när man besöker sidan från Sverige, och exempelvis kan man få den tassel loafern Highgrove från topplinjen Imperial för 4600 SEK (normaltpris ca 6500 kr), och skor från Classic-linjen är nedsatta från 3900 kronor till 2400. Dessutom också många storlekar kvar i en hel del av modellerna.

 

 

Markowski/Prince Jorge

-

 

Franska budgetmärket Markowski genomgår just nu en omstöpning, där man lägger ner sin vanliga Markowski-linje och går över till den aningen dyrare Prince Jorge-linjen, och i samband med det verkar man också gå över till att benämna sig som främst Prince Jorge istället. Det fina för oss konsumenter nu är att nästan hela Markowski-utbudet reas ut, med i regel 30% på de redan riktigt bra priserna. Nu ligger de på kring €160/1500 SEK. Även hos Markowskis tidigare syskonlinje Septieme Largeur pågår en sommarrea.

 

 

Shipton & Heneage

-

 

Shipton & Heneage är en butik som brukar vara med i de här reagenomgångarna, då de ofta har en rätt schysst sådan. Även nu ser det mycket bra ut ofta relativt stor prissättning och med hundratals skor i reasektionen, och framför allt för de med små eller stora fötter är utbudet bra. Inte bara klassiska skor, även en del lätta loafers, car shoes med mera finn på rean. Shiptons skor tillverkas av alla möjliga olika fabriker, bland annat hos Crockett & Jones, Cheaney, Sanders med flera.

 

 

Matthew Cookson

-

 

Franska avknoppningen från ovannämnda Shipton & Heneage, Matthew Cookson, har även de en stabil rea. Allt från lätta loafers till chelsea boots finns representerat, och prissänkningarna är oftast mellan 20-30%, vilket gör att man exempelvis kan få företagets Crockett & Jones-tillverkade modeller för cirka 3300 kronor inklusive frakt.

 

 

Italigente

-

 

Svensk-italienska Italigente, som jag ju jobbar lite för, har också en rea. Det är sju av märkets modeller som är nedsatta med 20%, och i flera fall finns det ganska gott om storlekar, så även normalfotade kan vara med och fynda. Bland modellerna som reas ut kan nämnas dubba munkskon Montenapoleone i mörkbruna nyansen Caffe, tassel loafern Montecarlo, och sommarskon Riccione som är en espadrill tillgänglig i mörkblått och benvitt. De vanliga modellerna ligger nu kring 3000 kronor, och espadrillerna får man för drygt 900.

 

 

Robinson’s Shoes

-

 

Irländska butiken Robinson’s Shoes har även de sin vana trogen en bra rea, med väldigt många olika modeller som har fått priserna sänkta. Bland annat från Loake, Barker och egna märket. En del är från deras billigare linjer, men tittar man på skorna som till ordinarie pris ligger från 200 pund och uppåt är det nästan uteslutande full grain-läder och bra skor det handlar om.

 

 

Grafford

-

 

Svenska Crockett & Jones-jätten Grafford har ett antal modeller på rea just nu. Det är lite blandat mellan Benchgrade och Handgrade-modeller, mellan klassiska lättburna modeller och mer speciella make-ups, och mellan vanliga C&J-modeller och så kallade butiks-MTO:s. Även hur många storlekar som finns kvar varierar en hel del. Men exempelvis finns den i mina ögon fina chukka booten Millbank i mörkbrun mocka eller svart vanligt läder från Handgrade-linjen att få för 3900 kronor istället för ordinarie 6500, eller butiks-MTO:n Worchester som är en derby med tunn så kallad city-gummisula för 3500 SEK, nedsatt från 6000.

 

 

I fredags blev Anders Ericson, en av finalisterna i SM i skoputsning under Shoegazing Super Trunk Show 12 september, intervjuad om tävlingen i Sveriges Radio P4 Dalarna. Intervjun kan man lyssna på här.