Den gångna helgen besökte Justin FitzPatrick, mer känd som The Shoe Snob, Göteborg och Spiga 3 för en trunk show med sitt märke J. FitzPatrick. Denna vecka är det dags för Stockholm och Skoaktiebolaget på fredag och lördag.
FitzPatricks skor är Goodyear-randsydda och görs i Spanien, i skomeckat Almansa. Priserna ligger kring 325 pund (ca 4300 SEK), jag har recenserat ett par här. Han är nu alltså på en liten Sverigeturné med stopp i Göteborg och Stockholm. Med sig har han ett 40 tal modeller som visas upp, och alla storlekar i en modell för utprovning av sin storlek, då alla lästerna sitter mer eller mindre likadant.
Bland annat hade han med sig sina nya car shoes, en penny loafer-variant och en string loafer-modell, båda i flera olika nyanser av mocka och med en full gummisula som lär hålla betydligt bättre än bara gummiknopparna som annars är vanligast. Dock saknar de en hälförstärkning som brukligt på car shoes, så mer av vanliga sommarskor än just för bilkörning, men är väl länge sedan car shoes främsta användningsområde var det ändå.
Han hade också med sitt drömprojekt som nu efter flera års tid äntligen antagit färdig form: knäppkängan, eller button boot som den i vårt anglofierade skrå oftast kallas. En av Justins favoritmodeller som är en väldigt svårtillverkad sko, och som just därför varit lite av en helig graal för honom. Till hösten kommer den i ett par olika varianter, alla med textil i överdelen, och med ett pris på omkring 4500 kronor blir den den billigaste knäppkängan på marknaden (finns billigare modeller hos vissa tillverkare men då handlar det om varianter med dragkedja på insidan, och det är en annan sak).
Alldeles nyss lanserade också Justin sin MTO-tjänst. Förutom att välja läst, modell, läder, sula och så vidare så kan man också få skorna i olika vidder. En drös med olika lädertyper och färger man kunde välja på fanns med på trunken. MTO börjar på 1200 kronor extra.
Som sagt besöker han alltså Skoaktiebolaget i Stockholm till kommande veckoslut, så ni som bor där har en chans att titta närmre på utbudet, och också ta del av den rabatt på 10% som erbjuds för köp under eventen.
Använder han fortfarande celastix i hälkappan?
Peter: Ja, det gör han..precis som alla andra ?
???
En fråga då om Celastic. Det är ju en plast som man formar med hjälp av värmepistol eller liknande, kan man alltså forma om en sådan hälkappa i efterhand med liknande metoder? Har ett par Laurelhurst-loafers som möjligen skulle passa lite bättre om man nyper åt hälkappan en aning på fotens insida. Pajar man skinnet om man värmer upp skorna? Hur varmt måste Celastic bli för att vara formbart?
Per: Som jag förstått det går det inte. Både celastic och leather board/salpa är ”döda material”, de värms och formas till, därefter kan du inte värma upp dem igen och forma om dem. Salpa kan anpassa sig en del efter foten och är mjukare än celastic, som mer eller mindre är oformbart efter första värmningen (förutom om plastfibrerna går av, men det är ju mindre lyckat). Läder är enda levande materialet som använda för kappor, och som kan formas om i efterhand.
Torpacosaurus, hur menar du nu? Är väl ganska många som använder leatherboard i hälkappan?
Peter:
Njae, nästan alla RTW som inte är handlästade har plast i hälkappan. inkl. GG, EG etc. 🙂
Torpacosaurus: Fast det där stämmer inte. Gaziano & Girling och Edward Green använder läder för hälkapporna (åtminstone Edward Green är handlästade). Crockett & Jones, Italigente, Alfred Sargent med flera i mellanprisnivån och uppåt använder leather board/salpa (du vet läderslipdamm sammanpressat med lim), för skor med hälkappor i salpa går det utmärkt att pinna/lästa med maskin.
Instämmer med Jesper här, Även Yanko kör med leather board.
Jesper, trodde vi hade den här diskussionen med Justin the shoesnob under middagen eller på liebling, men det kanske var senare. Justin sa att han och även de flesta tillverkare (inkl GG) andra använder plast, och den informationen hade han fått från Tony Gaziano själv.
Men kanske var det alkoholen som pratade, hursomhelst. Det är väl egentligen ett icke-problem.
Torpacosaurus: Nej då var jag inte med. Du ska aldrig lita på en amerikan vet du 🙂 Justin borde veta att salpa är vanligt, och även läder i vissa fall. EG är jag rätt säker på har det fortfarande, G&G var en gammal isärplockning i japanskt magasin där de visade det om jag minns rätt, de kan för all del ha ändrat nu men isf högst sannolikt till salpa och inte celastic. Vet inte om Justin kanske pratade om tåkappor, där stämmer det nämligen att i princip alla RTW kör med plast.
Skulle inte säga att det är ett icke-problem. Exempelvis för egen del så kan jag i princip inte ha skor med hälkapporna i plast längre, då mina krånglande hälar smärtar då. Salpa och läder är mjukare och framför allt det sistnämnda formar sig efter foten på annat sätt än plasten. Sen funkar det dock för många utan problem, inte så att det per automatik är kasst, men att säga att det är en icke-fråga är enligt mig fel.
Jesper,
Du kan det där bättre än mig. Och du har helt rätt att det inte är en icke-fråga om man har fotproblem,