Den här veckan sker nylanseringen av svenskägda kvalitetsskomärket Italigente som jag börjat jobba lite för, med peak på torsdag i ett stort event i Örebro med över hundra besökare. I samband med nylanseringen kommer vi nu öppna upp bakom kulisserna på Italigente på ett relativt unikt sätt, en satsning vi kallar för Italigente Uncovered. Både för att låta er ta del av och få större förståelse för arbetet med ett kvalitetsskomärke, men också för att göra er delaktiga i utvecklingen av företaget på olika sätt och ge oss möjlighet att ta del av er kunskap och synpunkter. Också kort om två Loake trunk shows ute i landet kommande veckorna.

 

Det är inte helt ovanligt att såväl skotillverkare som andra företag visar upp samples på nya modeller, visar hur det går till i tillverkningen och så vidare. Ibland frågar man också sina följare i sociala medier eller kunder om input kring produkter. Det vi vill göra med Italigente är dock alltså att ta det här betydligt längre. Ni kommer att få ta del av det mesta av det som händer kring märket och vilka saker vi jobbar på (i alla fall det som kan vara någorlunda intressant), och som sagt så vill vi också göra er delaktiga i beslut kring saker och ting. Ibland ställs rena frågor, men ni får mer än gärna komma med input löpande kring det vi berättar om. Det kommer ske både här på Shoegazing och i lite kortare form på engelska på Italigentes Tumblr-sida.

 

I dörren till garaget där Italigentes skor görs sitter alltid nyckeln i. En symbol för den nya öppenhet som vi nu ska etablera.

I dörren till garaget där Italigentes skor görs sitter alltid nyckeln i. En symbol för den nya öppenhet som vi nu ska etablera.

 

Är Shoegazing bara ett plakat för Italigente numera, frågar ni er nu då kanske? Det är absolut inte tanken, svarar jag då. Sådana här bakom kulisserna-inlägg om Italigente kommer efter den här nylanseringsveckan bara dyka upp max någon gång i månaden här på bloggen, jag samlar ihop en del saker och gör lite längre inlägg åt gången. Det är så klart en balansgång, men jag har pratat med flera personer kring hur de ser på att jag planerade att göra sådana här inlägg på bloggen, och då alla bara varit positiva har jag tänkt att jag kör. Förhoppningen är också som sagt att ni ska få insyn i och kunskap om hur det fungerar i arbetet med ett kvalitetsskomärke även i ett vidare perspektiv, något jag tror många av er tycker är intressant. Även om Italigente är väldigt småskaligt jämfört med många andra märken, så ger det förhoppningsvis ändå en rätt bra bild av hur det fungerar. För egen del så har det varit en av de mest spännande sakerna med att kliva in och hjälpa till i Italigente, att få se det från andra sidan, och få en inblick i saker jag inte haft koll på innan. Det känns kul att få dela det med er bloggläsare också.

En kort bakgrund för de som missat det så grundades Italigente av Magnus Ericson 2007. Sedan dess har man sålt ungefär 10 000 par runt om i världen, och kundnöjdheten är hög. Märket var som störst 2008-2010 när de hade en egen butik i Göteborg och såldes hos bland annat World Footwear Gallery i Japan, NK Stockholm, Van Loock i Belgien och varuhuskedjan Breuninger i Tyskland. Då Magnus valde att lägga mer tid i Kavat, känt svenskt barnskomärke som nuförtiden också gör vuxenskor, och Olof Enckell som jobbade med Italigente och bland annat drev deras butik lämnade för jobb hos skjorttillverkaren Eton. I samma veva så kom Oscar Jacobson med förfrågan om samarbete, så sedan 2012 har Italigente stått bakom de skorna som sålts under varumärket Oscar Jacobson. Det passade bra för Magnus då de hade massor av jobb på Kavat, så kunde Italigentesidan fokusera på Oscar Jacobson, istället för att lägga tid på egna sidan. Oscar Jacobson skorna är andra modeller som görs på andra läster än Italigentes egna skor, och som är koordinerade med Oscar Jacobsons klädkollektioner och med enbart genomfärgat läder, ingen handmålning, i nyanser som matchar deras tyger.

Italigente som eget varumärke har sedan ungefär 2012 inte varit lika aktivt, men från årsskiftet har Kavat tagit över ägandet av Italigente, och den här veckan inleds alltså en nysatsning på allvar. Kavat har som sagt ett stort utbud av barnskor och en del vuxenskor i sitt utbud, man har dessutom framgångsrika dammärket Blankens som bloggaren Cecilia Blankens driver ihop med Kavat, och nu såg man chansen att täcka upp även den mer exklusiva herrsidan med Italigente. Jag har gått in på konsultbasis och jobbar ett antal timmar i månaden vid sidan av mitt vanliga jobb, kring Italigentes kommunikation, utveckling av tillverkningen och läster, modeller, med mera.

 

Claudio, Deborah och Giancarlo Marini tillsammans med Magnus Ericson.

Claudio, Deborah och Giancarlo Marini tillsammans med Magnus Ericson.

 

Italigentes skor tillverks i Montegranaro, en liten stad i skodistriktet Marche som kan liknas vid Englands Northampton. Skorna görs i ett garage av familjen Marini, pappan Claudio, dennes dotter Deborah och son Giancarlo. Vissa moment som nåtling och lästning görs dock i grannbyar. Skorna är Blake/Rapid-sydda, en konstruktion som sulas om på precis samma sätt som en Goodyear-randsydd sko. Det har precis fyllts på med skor i lagret på Italigentes hemsida (där vi erbjuder fri frakt), och på torsdag har vi alltså ett stort event med över hundra besökare på Stora Hotellet i Örebro, där nysatsningen på Italigente mer officiellt tar sitt startskott.

Nog pratat om om, nu över till lite olika processer som pågår inom Italigente för tillfället.

 

 

Framtagande av nya läster

En sak jag jobbat med sedan jag började samarbetet med Italigente är att vi sett över lästerna grundligt. Italigentes lästutbud har varit lite spretigt, nu kommer det renodlas ordentligt. De har tidigare också i flera fall varit, på klassiskt italienskt manér, rätt långa, vi går nu mot ett lite mer brittiskt snitt. Vi kommer från och med hösten att använda tre olika läster till samtliga modeller. Som utgångspunkt använder vi en läst vid namn 29, som är en läst med svagt fyrkantig tå som används bland annat till modellerna de populära modellerna Venezia och Firenze. En väldigt uppskattad läst som sitter bra på många. Det är en i mina ögon riktigt fin läst som är elegant och med vackra linjer, med en om man ser på det i profil nedåtlutande tåparti och en tåsprängning på cirka 1 centimeter. Bland skorna som kommit in i lager nu i vår är tyngdpunkten på just 29-lästen.

Vi tar också och gör om en rund lite grövre läst som används i boots och country brogue, som tidigare haft en väl hög tåsprängning. I den omgjorda varianten är den klart lägre. En vanlig missuppfattning är att det enkelt går att styra tåsprängningen bara genom att ändra höjden på klacken. Så fungerar det dock inte, då man i och med detta ändrar hela lästens balans. Det handlar inte bara om att klacken blir högre eller lägre och kan påverka känslan, det handlar också om att du flyttar tyngdpunkten vid skons bredaste del. För att en sko ska vara bekväm att gå i är det skons bredaste del, där fotens ball ska vara placerad, som ska ligga i marken när skon står plant. Om du höjer klacken för att sänka tåsprängningen så flyttas detta framåt så att skon vilar på ett område strax framför fotens ball, vilket gör de obekväma att gå i och påverkar veckbildningen. Sänker du klacken för att höja tåsprängningen blir det tvärtom, tyngdpunkten hamnar bakom ballområdet, och även här blir känslan att gå i skorna konstig och obekväm. Så även om vi behåller formerna från ursprungslästen så behöver det göras en helt ny läst, där man ändrar den här balansen i lästen.

 

Modellen Lugano på den ursprungliga grövre lästen.

Modellen Lugano på den ursprungliga grövre lästen.

Här en sample sko som gjorts på en sample av den modifierade lästen. Som synes är tåsprängningen nu betydligt lägre.

Här en samplesko som gjorts på en sample av den modifierade lästen. Som synes är tåsprängningen nu betydligt lägre.

Annan vinkel.

Annan vinkel.

Och så ovanifrån.

Och så ovanifrån.

 

Den tredje lästen som vi kommer att använda är ny, och där har läst 29 varit som grund men tåpartiet är omgjort. Jag ville ha en klassiskt rund läst men fortfarande elegant, och med samma nedåtflytande profil som på 29-lästen. Här har vi genom kommunikation med lästfabriken då tagit 29-lästen och fått den omgjord efter våra önskemål, nedan ser ni en första sample.

 

Som synes en svag lutning hela vägen över vampen mot tåspetsen, vilket jag tycker är oerhört vackert.

Som synes en svag lutning hela vägen över vampen mot tåspetsen, vilket jag tycker är oerhört vackert.

Förhoppningen är att den här lästen ska falla de allra flesta i smaken.

Förhoppningen är att den här lästen ska falla de allra flesta i smaken.

Sedd ovanifrån.

Sedd ovanifrån.

 

Italigente har genom åren använt sig av två olika lästfabriker, Veregra i Montegranaro och Fioretti i Monte Urano. För de nya lästerna vi tar fram nu är det Fioretti vi kör på, då de läster som nu omarbetas är gjorda av dem. Lästerna som används är så kallade ”knäckläster”, som man enkelt kan böja ur skon. I och med att Italigentes skor är Blake/Rapid-sydda så måste lästen ur och i en gång i varje sko under produktionens gång när Blake-sömmen sys, och då är det alltid en fördel om det går att göra enkelt. Från Veregra har vi beställt en läst som varit med sedan 2007, som kommer användas till Italigente Basic-satsningen, som det står mer om längre ner.
Här nedan de tre läster som kommer vara de som alla Italigentes italienskt tillverkade skor görs på från hösten. Eventuellt kommer 29-lästen med den svagt mejslade tån modifieras något lite, lite på ett par ställen i tåpartiet i framtiden, vi får se.

 

Baslästen 29 till vänster, sedan den nya klassiskt runda och längst till höger den grövre lästen.

Baslästen 29 till vänster, sedan den nya klassiskt runda och längst till höger den grövre lästen.

Sampleskon för den grövre lästen är i en större storlek än de övriga två, så går inte jämföra helt klockrent på dessa bilder tyvärr.

Sampleskon för den grövre lästen är i en större storlek än de övriga två, så går inte jämföra helt klockrent på dessa bilder tyvärr.

Med de här tre lästerna känner jag att man kan göra i princip vilken modell som helst på.

Med de här tre lästerna känner jag att man kan göra i princip vilken modell som helst på.

Här lästerna för sig (av någon anledning ställde jag upp de tvärtom för den här bilden, så här alltså grövre lästen vänster, nya mitten, 29:an till höger). Här ser man att det är samma form på alla lästerna från hälen fram till bredaste delen, och först därefter som det skiljer sig.

Här lästerna för sig (av någon anledning ställde jag upp de tvärtom för den här bilden, så här alltså grövre lästen vänster, nya mitten, 29:an till höger). Sample-lästerna är i trä för att man enkelt ska kunna göra modifieringar (står 42 även på den grova, men var alltså större). Sedan kopieras den färdiga samplen och man gör en serieupplaga med alla olika storlekarna. Här ser man att det är samma form på alla lästerna från hälen fram till bredaste delen, och först därefter som det skiljer sig.

 

Att ha samma grundläst på alla tre lästerna ger den fördelen att det blir betydligt enklare med distansköp, för har man en läst passar troligtvis alla ungefär likadant. Nackdelen är att för de kunder som en läst inte fungerar, fungerar troligtvis inte övriga läster heller. Men då målsättningen är att få igång en okej näthandel internationellt med Italigente så känns den här lösningen bra.

Ni får mer än gärna komma med synpunkter och input kring lästerna i kommentarsfältet nedan, kanske framför allt kring den nya och den modifierade då de fortfarande är i utvecklingsstadiet och inte har börjat produceras än. Det vi håller på med nu är att provskorna testas av olika personer för att bedöma hur de känns även i verkligheten, och vi ser om det är några formmässiga korrigeringar vi vill göra. Men förhoppningen är att vi ska köra igång produktion av lästerna inom någon månad eller så, så kan man börja göra skor på dem om kanske två.

 

 

Ny gummisula

Italigente använder sig idag av två olika typer av sulor, dels en kastanjebarkgarvad lädersula med rätt bra slittålighet, ungefär mittemellan vanliga standardlädersulor och ekgarvade sulor som J.R. eller Baker, dels italienska Vibrams version av det som i folkmun går under nament Dainite-sula. Jag vill gärna ha en så kallad citysula också, likt Wensum-sulan eller Edward Greens R1-sula, alltså en tunn nätt gummisula som ser ut precis som en lädersula. Perfekt för regniga höst- och vårdagar eller milda vinterdagar. När jag och Magnus Ericson var nere i Italien i februari besökte vi därför Margom som är specialiserade på gummisulor.

 

Margoms

Margom ligger i ett industriområde i utkanten av Civitanova Marche, ungefär en mil mot kusten från Montegranaro.

En av fyra väggar med gummisulor i olika varianter.

En av fyra väggar med gummisulor i olika varianter i företagets showroom.

-

Olika typer av grövre sulor.

 

I deras showroom hade man ett antal hundra olika varianter att välja på, för alla typer av skor man kan tänka sig. Efter en hel del funderande och diskussioner med Margom valde vi en lite, lite mönstrad variant, med gummi som har en bra kompromiss av grepp och slittålighet, i en tjocklek på fyra millimeter som kommer at göras speciellt gör Italigente. Vi väntar på att Claudio och Co. ska få prover på sulorna så vi kan få se hur de ter sig i verkligheten. Även här är tanken att de ska finnas med till några av höstens modeller.

 

Här några av de alternativ som vi valde mellan till Italigentes version av city-sula.

Här några av de alternativ som vi valde mellan till Italigentes version av city-sula.

Tillslut stod valet mellan dessa två, och vi valde slutligen den vänstra på bilden, med lite mer mönster även om det fortfarande är att betrakta som en plan sula. Den här modellen hade de i fem millimeter, men vi ville ha en lite tunnare och en version på fyra mm kommer att tas fram för oss nu.

Tillslut stod valet mellan dessa två, och vi valde slutligen den vänstra på bilden, med lite mer mönster även om det fortfarande är att betrakta som en plan sula. Den här modellen hade de i fem millimeter, men vi ville ha en lite tunnare och en version på fyra mm kommer att tas fram för oss nu. Slitdelen på klacken kommer göras av precis samma material.

 

 

Medaljonger

Italigente har använt sig av ett par olika medaljonger sedan starten 2007. Den som används idag är rätt schysst, men sticker verkligen inte ut på något sätt. Vi skulle gärna vilja, åtminstone delvis, introducera en ny medaljong som var lite mer signifikativ utan att för den sakens skull bli svåranvändbar. Magnus Ericson fick en tanke om att gå till skomuseet i Kumla och titta på gamla medaljonger från svensktillverkade skor från förr, och se om man kunde hitta en fin medaljong där att använda sig av. Vi gillade tanken på en koppling till den historiskt starka skoeran i Kumla- och Örebrotrakten, dit Italigente kan sägas återvänt lite nu i och med Kumlabaserade Kavats övertagande.

Haris Fazlic som är vice-VD på Kavat och håller i trådarna kring nysatsningen på Italigente åkte dit och fotade en del olika varianter. Vi har en klar favorit, men tänkte se om ni har samma åsikt, eller om vi är ute och cyklar. Här nedan sju olika varianter, och därefter ett röstningsformulär där ni gärna får ange vilken ni gillar bäst (då vi kör samma omröstning på Italigentes Tumblr-blogg kör vi det på engelska). Vi uppskattar om ni bara lägger en röst, för att resultatet inte ska bli missvisande.

 

Medallion 1

Medallion 1

Medallion 2

Medallion 2

Medallion 3

Medallion 3

Medallion 4

Medallion 4

Medallion 5

Medallion 5

Medallion 6

Medallion 6

Medallion 7

Medallion 7

 

När det gäller medaljonger så är grunden schabloner som man kan använda sig av för att slå ut medaljongerna i lädret. Det här använder exempelvis bespokeskomakare, som kan ha en drös schabloner liggande. För massproduktion behöver man dock ta fram ett stansjärn. Den medaljong som vi, tillsammans med er nu då, bestämmer oss för att använda kommer vi ta fram en schablon för, och den skickar vi sedan till en fabrik som gör stansjärn för att få en modell till produktionen. Det finns sådana fabriker i både Sverige och i Montegranaro-området, vi får se var vi vänder oss.

 

 

Italigente Basic och studentskon

Som kanske bekant så tillverkas Kavats alla skor numera på Balkan, förutom jubileumslinjen 1945 by Kavat för vuxna som görs i Kumla. Italigentes skor som då görs i Italien har kostat cirka 3700 SEK ända sedan 2007. De modeller som funnits i lager senaste tiden beställdes för en rätt bra tid sedan också, med en euro som var betydligt lägre jämfört med svenska kronan än idag. Dagens valutakurser, och de ökande kostnaderna för att få tag på bra läder, gör att det skulle vara omöjligt att ha kvar de priserna och samtidigt hålla samma nivå på kvaliteten. Därför kommer Italigentes skor nu ligga på 3995 kronor. Det är fortfarande väldigt låga marginaler med den prissättningen, i och med att vi använder återförsäljare (om allt går vägen kommer Italigente finnas i butiker i åtminstone Stockholm och Göteborg inom kort) som har sina marginaler att ta hänsyn till. Det är överlag väldigt låga marginaler på kvalitetsskor, jämfört med många andra konfektionsartiklar. Jag känner till marginalerna för rätt många av märkena som finns på svenska marknaden (ingenting jag brukar prata öppet om, av hänsyn till konkurrenssituation och så vidare), och i början var jag väldigt överraskad över detta, men nu har jag vant mig.

4000 kronor är dock mycket pengar för många, och för att kunna erbjuda Italigente-skor till fler personer och ha bra så kallade instegskvalitetsskor i sortimentet, har vi tittat på möjligheterna att göra Italigente-skor i Bosnien. Tack vare de lägre levnadskostanderna och därmed lägre lönerna på Balkan går det att göra skor till en annan prisbild än i exempelvis då Italien. Flera av Balkanländera har en stor och anrik tradition som skotillverkare, inte minst då de var en del av det riket Österrike-Ungern. Tack vare en fortsatt stor produktion är kunskapen i skotillverkning hög och återväxten av skoarbetare klart bättre än på många andra håll i Europa exempelvis då det fortfarande finns utbildningar för skotillverkning. Vi har därför valt att utveckla Blake/Rapid-konstruerade skor gjorda i en fabrik i Serbien, ungefär tre timmars bilresa från fabriken i Bosnien där Kavats skor görs. I fabriken har medlemmar från familjen Marini varit nere för att lära upp dem hur Italigentes skor är gjorda, och även italienska sulspecialister har varit på plats. Det har varit en del utmaningar längs vägen, de första sampleskorna var ärligt talat rätt tveksamma, framför allt finishen på sulkant och klack lämnade en del övrigt att önska. Men tackvare idogt arbete och en grundkunskap och bra ambition hos arbetarna så har de nu fått till en riktigt bra nivå på skorna som görs där nere.

 

Österrike-Ungerska riket som det var utbrett

Österrike-Ungerska riket som det var utbrett 1914, och jämförelse med nuvarande kartbild. Här fanns en speciell och mycket välutvecklad skoindustri i början av det förra århundradet, som området fortfarande lever av. När det gäller skotillverkning är det framför allt Ungern, Österrike och till viss del Rumänien som har ett rykte om sig som bra skotillverkare idag. Men även flera andra länder som tillhörde Österrike-Ungern har liknande läge idag, det gäller exempelvis Bosnien och Hercegovina, Serbien och Kroatien. Bild: Vignette 4 Wiki

 

I vår kommer en första sko släppas som är gjord i Serbien, en svart plain cap toe-oxford. Vi kallar det ”studentskon”, då det med ett planerat pris på 2595 kronor är en riktigt bra prisvärd kvalitetssko som är utmärkt till studenten. Midjorna är lite enklare än de italienskt tillverkade skorna och det kommer inte vara några handmålade läder, men det är bra kvalitet på lädret och ritsnedlagda sulor och så. De här Balkan-tillverkade skorna går under arbetsnamnet Italigente Basic, och tänkt långsiktigt som ett grundutbud i ett attraktivt integspris. Stommen kommer alltid vara skorna som görs i Montegranaro i Italien, det är där Italigentes själ ligger. Men det finns planer på att erbjuda kanske fyra modeller i Italigente Basic-serien, dels då den svarta cap toe-oxforden, dels en dubbel munksko i brunt anilinfärgat läder, dels en chelsea och en chukka i den mellanbruna mocka som ofta kallas polo suede. Vi får se lite hur den här studentskon tas emot, men det är planerna i alla fall.

 

Så här ser en sample ut på "studentskon" som görs i Bosnien för Italigente.

Så här ser en sample ut på ”studentskon” som görs i Bosnien för Italigente.

 

 

Storleksguide

Vi avslutar den här inblicken i Italigentes arbete med att berätta om en storleksguide som vi jobbar med. Inspirerade av butiken Skoaktiebolaget, som är väldigt duktiga på att få folk att köpa skor på distans, kommer vi att ta fram en tabell där jag och två andra personer redogör för vilka storlekar vi har i Italigentes olika läster, samt då vilken storlek vi har i alla möjliga andra märkens läster som vi har erfarenhet av. Skoaktiebolaget brukar som kanske bekant på StyleForum lista vilken storlek deras anställda har i de olika märken och läster de har i butiken. Förhoppningen är att en sådan här matris som vi gör på Italigente-sajten ger en bra känsla för vilken storlek som är mest trolig för de som har i alla fall något eller några par kvalitetsskor sedan innan som de kan jämföra med.

 

Skokartonger som ska fyllas med skor.

Skokartonger som ska fyllas med skor.

 

När det gäller storlekarna så har vi efter väldigt många diskussioner nu bestämt oss för att köra på bara helstorlekar i lager. Italigente kör på EU-storlekar, alltså 41, 42 osv, och om man kör halvstorlekar där blir det väldigt liten skillnad mellan storlekarna och väldigt många skor att producera och ha i lager. Helt enkelt väldigt dyrt. Som jämförelse så blir det om man har halvstorlekar mellan storlek 39-46 inte mindre än 16 olika storlekar du måste producera, frakta och lagerhålla för varje modell och färg. Kör du UK eller US storlekar mellan motsvarande är det elva storlekar du har. När vi nu kör på helstorlekar i EU blir det åtta storlekar mellan 39-46, och skillnaden längdmässigt på varje är alltså en Paris Point, 6,6 mm. Det blir lite större än när man kör halvstorlekar i UK eller US, där det är drygt 4,2 mm i längd mellan varje storlek, men vi tror att de här två millimetrarna inte gör alltför stor skillnad. Dessutom kommer vi erbjuda den som ändå behöver ha halvstorlek möjligheten att beställa detta till samma pris med cirka en månads leveranstid.

 

Det var det för nu. Som sagt tar vi gärna emot feedback och kommentarer på allt vi jobbar med, vi ser gärna att ni är med och påverkar riktningen för Italigente framöver. En sak som vi jobbat med har jag inte berättat ännu, den avslöjas på torsdag kväll i samband med eventet i Örebro…

 

 

Loake fortsätter spåret med trunk shows även utanför de större städerna. Tidigare besökte de Fogenstads i Linköping, nu är det dags för trunk shows hos skobutiken Klintheims i Kalmar den 28 mars, och den 2 april besöker de Frändesta i Västerås. Som vanligt är fokus på Loakes topplinje 1880.