Så, ”by popular demand”, tänkte jag här visa upp och skriva lite om min skosamling, som den ser ut just nu.

För mig har det alltid varit en dynamisk process att bygga en skogarderob, där jag ofta säljer av gamla skor som jag av olika anledningar inte använder så mycket. Det kan handla om att kvaliteten är sisådär, passformen dålig, jag har en annan liknande sko som jag gillar bättre eller liknande. Framför allt har jag sålt av de budgetskor som var större i antal under första tiden som kvalitetsskointresserad, men även skor från exempelvis Crockett & Jones och Vass har sålts av olika anledningar. I många fall ersätts dessa sedan av nya modeller. Det känns inte särskilt meningsfullt att ha 30 par skor om man bara använder hälften och resten mest tar plats i garderoben.

 

Som synes är jag mycket förtjust i bruna oxfords i olika varianter. Man kan tycka att det borde finnas åtminstone någon traditionell derby, men de jag haft användes knappt, så då har de fått lämna. Skor som inte är med på bilden men kan nämnas är ett par semi-bespoke adelaides i ljus tan från Riccardo Freccia Bestetti som är beställda, och ett par svarta JM Weston-monkstraps som är undanlagda för försäljning. Planerade inköp i framtiden är ett par svarta wholecuts, troligtvis Vass K-läst, ett par lite grövre lågskor med dainite-sula (kanske rent av en Plain toe derby, för att säga emot mig ovan), och ett par lite elegantare kängor, lutar åt Vass Theresianer high boot på F-lästen i cordovan. Plus eventuellt ett par wholecuts i hatch grain, om en grupp-MTO på StyleForum från Meermin blir av. 

 

För att ge lite mer än att bara visa upp min skogarderob skriver jag i de fall det finns något värt att säga lite om hur jag upplever de storleksmässigt och så vidare. Min standardstorlek, enligt Brannock, är 10UK i standardvidd, eller 44EU.

Så, här är dagens variant av den Ingevaldssonska skogarderoben:

 

Övre raden, från vänster:Crockett & Jones Chelsea 5, Bexley Enfield, Italigente Stoccolma, Carmina 905, Italigente Orsole, Loake Aldwych. 

Mellersta raden: Crockett & Jones Sherborne, Gaziano & Girling Westbury, JM Weston Flore 402, Crockett & Jones Connaught, Vass 3-eyelet London, Vass Double monk. 

Nedre raden: Grenson masterpiece adelaide, Vass Budapest oxford, Jan Kielman quarter brogue bespoke, John Lobb Towcester, Crockett & Jones Sydney. 

 

 

Bilderna går att förstora om man klickar på dem. Alla bilder: Erik Karlsson Landén

 

Crockett & Jones Chelsea 5 

 

 

 

Färg: Antique nubuck, läst:335. Ett par riktiga trotjänare som är perfekta under vintrarna på västkusten. Dubbel dainitesula och det aningen vaxiga antique nubuck-lädret, som ändå går att få en fin puts på. En av Crockett & Jones rymligare läster, där vissa kan gå ner en halv storlek mot normalt.

 

 

Bexley Enfield

 

 

 

Färg: Chocolate, läst: ?. För det ytterst humana priset på en dryg tusenlapp är Bexley helt okej skor, men det märks att de är billiga. Lädret är torrt, stelt och rätt trist, de har en del småskavanker, och som synes på bilderna så är vänsterskon lite skev framtill, något som också blivit värre med användning. Man får vad man betalar för helt enkelt. Jag använder de mest bara när det är riktigt slaskigt och gatorna är saltindränkta, när det är riktigt mycket snö eller när jag är ute och leker med sonen på vintern.
Italigente Stoccolma 

 

 

 

Färg: Chocolate suede, läst: Italigentes boots-läst. Trevlig chelsea med Vibrams tjocka variant av en dainite-sula. Mockan är helt okej, och hantverksnivån håller bra nivå. Italigente är stora i storlekarna, och i den här lästen har jag faktiskt fått gå ner en hel storlek, från min standardstorlek 44 till 43. 

 

Carmina 905

 

 

 

 

Färg: Cuero, läst: Rain. Riktigt trevlig chukka som är lite annorlunda med sina fem snörhålpar. Personligen gillar jag den här varianten mer än den vanligare chukkavarianten där det lutar svagt framåt från överdelen på hälpartiet och mot de då oftast tre snörhålparen. En mycket mångsidig sko med sin enkla dainite-sula, har använt de mycket den gångna vintersäsongen, och de fungerar även bra nu under våren. Rain-lästen är en rymlig läst, jag har gått ner från 10UK till 9,5UK. 

 

Italigente Orsole

 

 

 

Färg: Svart, läst:Italigentes förra lågskoläst. Den obligatoriska svarta plain cap toen. Då jag jobbar som journalist är inte formalitetsnivån på mitt jobb särskilt hög, och dessa används inte jätteofta. Särskilt inte då jag föredrar skor i olika bruna nyanser. En väldigt långsmal läst som Italigente inte tillverkar skor på längre, men precis som på Italigentes nya standardlågskoläst så kan de flesta gå ner en halv storlek mot normalt på denna.

 

 

Loake Aldwych

 

 

 

Färg: Dark brown, läst:Capital. Man brukar prata om ”fylle-brogues”, skor som man inte är särskilt rädd om som man kan ha på sig ute på krogen där de kan få utstå allt från klampande skor i trängsel till spilld alkohol, eller i andra tuffare sammanhang där man inte vill ha skor man är så rädd om. Det här är min variant av dessa. Kvaliteten på Loake 1880 är helt okej konstruktionsmässigt medan lädret åldras rätt trist. De har gummislitsula pålagd och används också när det är riktigt regnigt sommartid. Capital-lästen är en rymlig läst.

 

 

Crockett & Jones Sherborne 

 

 

 

Färg: Brown, läst: ?. Gjord för brittiska butiken Shipton & Henage. Har lite wholecut-känsla över sig, och jag gillar att tån inte har någon söm utan en ensam medaljong. Inte den sko jag använder mest i garderoben kanske, men är trevlig att plocka fram ibland.

 

 

Gaziano & Girling Westbury 

 

 

 

Färg: Antique oak, läst:TG73. Senaste tillskottet i garderoben, och då jag knappt hunnit använda de kan jag inte uttala mig jättemycket om dem. Men som sig bör är det mycket hög nivå på finish och hantverk, och lädret är mycket mjukt och smidigt. TG73-lästens fyrkantiga tå är lite på gränsen, men jag tycker att den håller sig på rätt sida. En långsmal läst, bredden är ganska normal (dessa är i standardvidden E) sett till storleken men lite extra lång.

 

 

JM Weston Flore 402 

 

 

 

 

Färg: Burgundy vocalou, läst: 402. Älskar de här skorna, med sin långa spetsiga tå, djupa patinerade burgundy-färg och mycket tajt skurna sulkant. Franska JM Weston är tyvärr en lite bortglömd tillverkare i Sverige, men fortfarande riktigt stora på hemmaplan och i exempelvis Japan. Är unika med att äga egna garverier för både ovanläder och sulläder, vilket gör att de kan erbjuda riktigt bra material för en förhållandevis billig peng. JM Weston är mycket knepiga storleksmässigt, det skiljer mycket mellan olika läster, men så erbjuder de också sex olika vidder. Rekommenderas att prova innan köp. 

 

Crockett & Jones Connaught

 

 

 

Färg: Brown, läst: 236. En äldre Connaught tillverkad för Shipton & Heneage, i en nyans som modellen tyvärr inte görs i längre. Det är verkligen en oerhört mångsidig sko, med en traditionellt brittisk läst som fungerar till det mesta. Sticker inte ut, men gör heller aldrig bort sig.

Vass 3-eyelet London 

 

 

 

Färg: 6125 dark cognac, läst: U. Mycket eleganta derbys med tre snörhålpar, en modell som gör sig perfekt på den mejslade U-lästen. Dessa är i storlek 44EU men i bredare G-vidd (F är standard), som passar mig väldigt bra.

Vass Double monk 

 

 

 

 

Färg: Antique cognac, läst:U. Till skillnad från föregående modell gick jag upp en halv vanlig storlek i dessa, från 44 till 44,5 i standardvidd. Fungerar bra, men är aningen långa. Den fantastiska antique cognac-nyansen och mässingsspännena gör tillsammans med U-lästen dessa till de perfekta double monksen i mina ögon. 

 

Grenson masterpiece adelaide 

 

 

 

 

Färg: Light brown, läst: ?. Grensons finaste skor, som de numera bara tillverkar för amerikanska Paul Stuart och brittiska New & Lingwood under gamla namnet Poulsen & Skone. Dessa är en några år gammal variant för de sistnämnda. Traditionell brittisk form, med en av Grensons smalare läster. Var ljusare från början men har gjort en egen patinering på dem (se detta inlägg) som också mörkade de något. 

 

Vass Budapest oxford 

 

 

 

Färg: 6319 cognac, läst: F. Ugolini-designade F-lästen är en sådan där läst som är mycket vackare och elegantare i verkligheten än på bild. Lagom mix av traditionalism och modern elegans, en oerhört mångsidig läst, som påminner mycket om Crockett & Jones klassiska 337 men med en rundare tå. Den ljusbruna full brogue-modellen gör sig perfekt till exempelvis jeans.

 

 

Jan Kielman quarter brogue bespoke 

 

 

 

 

Färg: light brown, läst: bespoke. Tillverkade av polska bespokemakaren Jan Kielman med en form av distans-bespoke där jag själv tog mått och skickade bilder på fötterna med mera (läs mer om dem här). Ruskigt bekväma och stabila skor, speciell känsla att gå i dem. Är nöjd med den diskreta brogueingen. 

 

John Lobb Towcester 

 

 

 

Färg: Polo suede, läst:7000. Lite speciell modell med brogue-vingen på sidorna och den runda medaljongen som ser ut lite som en sol. Ljuvlig brun mockanyans. 7000-lästen är relativt stor, framför allt på längden, och många kan gå ner en halv storlek mot vad de är vana vid. 

 

Crockett & Jones Sydney 

 

 

 

Färg: Polo suede, läst:341. Perfekt sommarsko, där 341-lästen enligt mig fungerar perfekt till loafers där de inte blir gubbiga men inte heller överdrivet italienskt ”sprezziga”, utan bara eleganta. Mockan gör de mjuka och bekväma. Gått ner en halv storlek mot vad jag brukar ha hos Crockett & Jones, till 9,5UK, då loafers i regel behöver sitta tajtare för att inte börja glappa, då de ju saknar justeringsmöjligheter. 

Lite av en favoritsyssla för många är att jämföra kvaliteten. Det är inte helt lätt att göra, då det ju finns många parametrar att ta ställning till. Här är ett försök att grovt dela in märkena ovan i kvaliteten rörande material och konstruktion. Se det som en vägledning bara, inget facit:

Bexley < Loake 1880 < Crockett & Jones Benchgrade, Carmina, Italigente < Grenson Masterpiece, JM Weston < Vass, John Lobb, Gaziano & Girling, Jan Kielman