Bildspecial - Calzoleria Carlino derby i ödleläder

Vanligtvis är exotiska läder inte riktigt min grej, men detta utsökta vintage-ödleläder i en subtil mörkbrun färg talade verkligen till mig. Paret är tillverkat av italienska Calzoleria Carlino, som för närvarande har en kampanj utan extra kostnad för beställningar av ödleläder av deras MTO, MTM eller bespoke.

 

Jag har skrivit en köpguide till Calzoleria Carlino tidigare, efter tillverkningen av mitt första bespoke par från dem, en lazyman i vintage grissläder. Läs den artikeln här. Calzoleria Carlino är baserat i Sassuolo och har vuxit stadigt under de senaste åren. Verkstaden drivs av Riccardo Cianci som är barnbarn till Carlino som grundade workshopen 1958. De har anställt flera nya hantverkare de senaste åren och har också tagit över bespokeavdelningen hos den klassiska italienska bespokeskomakaren Stivaleria Savoia i Milano.

Stivaleria Savoia såldes nyligen till en av de större herrskobutikerna i Milano, och de vill glädjande nog hålla liv i bespokeavdelningen och har beslutat att göra det tillsammans med Carlino. Det innebär att Carlino har tillgång till alla Savoias gamla klassiska modeller och läster samt ett gäng härliga vintage-läder. Det senare är redan en av specialiteterna hos Carlino, som har samlat på vintage-läder i många år och har sina kanaler för att få tag på härliga gamla grejer.

Nyligen fick de tag på ett stort parti fina vintage-ödleskinn i en mängd olika färger, och de bestämde sig för att köra en kampanj där man kunde beställa skor i ödla till samma pris som vanligt kalvskinn, som pågår fram till slutet av mars. En sällsynt chans om du gillar den här typen av läder. De erbjöd sig att göra ett gratis par till mig, och även om jag är ganska konservativ i min skosmak var jag helt med när Ricardo visade mig de vackra mörkbruna hudarna som du ser på skorna här. Det ser nästan ut som ett kraftigt präglat grain-läder, med sina små relativt jämna fjäll.

De här skorna har tillverkats av Joseph Boykin, som har arbetat för Carlino i två år nu. Tillverkningen och finishen är riktigt fin och väldigt klassiskt italiensk. Jag valde en fyrkantig midja på utsidan och en välvd insida, vilket passar för en casual derby som denna, med en enkel lädersula. Lästen modifierades något från mitt tidigare par, och passformen är riktigt bra.

Priset på Carlino är verkligen utmärkt för vad du får. MTO börjar på €1 750 (priser inkl. moms), de tillverkas i den bespoke-verkstaden till samma standard som deras bespoke, helt handgjorda. MTM med modifierade läster kostar från €2 100. Och full skräddarsydd börjar på €2 600, här görs alltid ett par provskor, och dessa kan beställas på distans (det är vad jag har gjort, framgångsrikt så). Och sedan som nämnts, hela mars kan du få ödle-skor till dessa priser, ingen prispåslag.

Nedan ett gäng bilder mina derbys i ödleläder.

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby

Calzoleria Carlino lizard derby