Antonio Meccariello tillverkar helt handgjorda skor med fantastisk finish till fantastiska priser, och erbjuder kunderna mycket stor valfrihet bland modeller och läster, och även semi-bespoke och full bespoke. Här en stor guide till märket, med utgångspunkt i ett par semi-bespoke-skor jag beställt.

 

For international readers – please use the translation tool available on the right side of the page on the web version, at the bottom on smart phones.

 

Antonio Meccariello är en förhållandevis okänd skotillverkare som håller till i Neapel, Italien. Säger man dock Kiton, så vet de flesta vad det handlar om, och många känner inte bara till deras kostymer utan även fantastiska handgjorda skor, som också kostar väldigt mycket pengar. Det var för ett antal år sedan som Kiton ville göra en ordentlig satsning på handgjorda, främst handrandsydda skor, och bespoke-skomakaren Antonio Meccariello anställdes för att bygga upp verksamheten. Han utvecklade en mängd läster och modeller, tränade upp verkstadens personal och ledde arbetet under några år. Efter en tid ville han dock återvända till att satsa på sin egen verksamhet, och lämnade Kiton och byggde upp en egen liten verkstad i Neapel.

 

Antonio Meccariello in action. Bild: Styleforum

Antonio Meccariello in action. 36-åringen har jobbat med skor i 20 år, och familjen har jobbat med skor i generationer. Bild: Styleforum

 

Antonio Meccariello en del full bespoke, men på senare år är det RTW/MTO som tagit över som viktigaste delen av verksamheten, och även semi-bespoke. Skorna säljs i ett showroom i anslutning till verkstaden utanför Neapel, men framför allt i Japan där de bland annat säljs på stilvaruhuset Isetan. Han gör också två andra märken, Napolitano Rachele och Orazio Napolitano, som egentligen är ungefär samma sak som huvudmärket Antonio Meccariello, men som tillkommit då japanerna som bekant gillar Italien i allmänhet och Neapel i synnerhet, och då vill säljarna där spela max på det. Antonio jobbar framför allt med handrandsöm, men gör också en del olika norvegese-konstruktioner och även andra varianter. Förutom att han erbjuder stor valfrihet är det bästa av allt alltså de fantastiska priserna.

 

Utbud och priser

Antonio Meccariello gör alla skor som beställs direkt från honom först på beställning, och väntetiden är ungefär 5-6 veckor. Då mycket av bedömningar görs individuellt är det här bara vägledning, det bästa är att alltid fråga Antonio för att få veta exakta priserna. Hans mail är: info@meccarielloshoes.com.

– Standard RTW, pris €560 (ca 5000 SEK). Handrandsydda, helt handgjorda skor med bevelled waist eller fiddle waist (även platt om man vill) i kalvläder, med handgjord finish. Norvegese-konstruktion eller andra material kostar extra. RTW är befintliga modeller på specifik läst, men färg och finish är valfritt. Det väsentliga är alltså att han har mönstret för den lästen, då han inte behöver göra detta på nytt. Skoblock ingår, dock ej lästade.
– Meccariello Aurum, pris ca €900 (ca 8200 SEK). En helt ny topplinje, med lite finare material, lite längre tid i produktionen och på fyra-fem nyframtagna läster som bara går att beställa till Aurum. Lästade tredelade skoblock ingår. Lanseras inom kort.

– MTO, pristillägg på upp till €150 (ca 1300 SEK). Här varierar pristillägget beroende på hur mycket jobb som behöver göras, men det blir inte mer än €150 även för helt nya mönster som han aldrig gjort förut.
– Semi-bespoke, pristillägg på €150 (ca 1300 SEK). En befintlig läst modifieras efter kundens mått.
– Lästade skoblock, pristillägg €130 (ca 1100 SEK). Om man vill ha lästade block till standard RTW/MTO.
– Infällda tåjärn i metall eller gummi €30 (ca 250 SEK).

– Frakten kostar €50 (ca 450 SEK) med UPS.

 

Ungefär så elegant som det går att göra en gummisula.

Ungefär så elegant som det går att göra en gummisula.

 

 

Läster och modeller

Det utbud av möjliga RTW-modeller och läster som Antonio Meccariello kan erbjuda är väldigt stort, då alla dessa han gjorde för Kiton har han själv alla rättigheter till fortfarande. Det innebär att för att veta vad som går som RTW och se olika möjliga läster kan man gå igenom det utbud som Kiton har. Tyvärr håller Kiton på att uppdatera sin hemsida så de finns inte tillgängliga där, men det finns en mobilapp som heter Kiton Shoes (här finns den i Apples App Store, och här i Google Play) där alla modeller och läster finns med bra bilder, för utmärkt överblick. Kitons skor har den enklaste sulutformningen Antonio erbjuder, när man beställer från honom så kan man alltså välja bevelled- eller fiddle waist också (och ändå till en bråkdel av Kitons priser…).

Utöver varianterna han gjorde för Kiton har han också en hel del andra läster och modeller att välja på som RTW. Alla modellerna nedan kan man alltså välja färg på, och det går ändå som RTW. Går man MTO kan han i princip göra vilken modell som helst, det är bara att visa bilder eller förklara för honom, och då på vilken läst som helst av de som finns hos Kiton eller modellerna nedan (där vissa även finns även i Kitons utbud, och vissa är nya):

 

-

Chelsea boot med bredare resår på elegant läst med rund tå. Klicka på bilderna för att se de i större format.

-

Single monk strap i ungefär samma utförande som Edward Green Oundle, på samma läst som ovan, här i ljusbrun mocka.

-

Balmoralkängor, på en läst med traditionellt brittisk form. Här i tvåtonsutförande.

-

Split toe derby, samma läst som skorna ovan, norvegese-utförande.

-

Full brogue derbys, rund lite klumpigare läst.

-

Punched wholecut, elegant rund läst. Det är den här modellen som jag gjort, men på annan läst i annan färg.

-

Punched wholecut, en variant på modellen ovan med mindre hål och lite annan form på hålmönstren. Läst med lite smalare mjukt fyrkantig tå, heter 19040.

-

Oxfordkänga med wingtip brogue-mönster. Här i brun mocka med Vibramsula.

-

Chelseaboot med mycket bred resår och broguemönstring baktill. Samma eleganta runda läst som punched wholecuten, som heter 21158.

-

Loeafer med flätat spänne. Samma läst som ovan.

-

Oxford med speciellt mönster. Samma läst som ovan.

-

3-eyelet derby, horisontell söm, liten mönsterdetalj. Samma läst som ovan.

-

Side laced oxford. Som synes, återigen samma läst.

-

Pennyloafer. Samma läst igen.

-

Full brogue, här i svart mocka.

-

Plain cap toe oxford, sex snörhålpar. Här i tvåtonsutförande, på spetsigare lästen 19040.

-

Speciell oxford med ”apron”-söm och blomönster.

-

Chelseaboot med wingtip. Rundare läst.

-

Quarter brogue. Mjukt fyrkantiga lästen.

-

Chelseaboot, klassisk modell. Långsmal läst med mandelformad tå.

-

3-eyelet derby, speciell mönstersöm. Mandelformad tå.

-

Oxford med 3 snörhålpar brett isär, dekorationssöm med lädernöre. Fyrkantig läst.

-

Adelaide oxford. Rund läst.

-

Oxford utan cap, traditionellt brittisk läst med rund tå.

-

3-eyelet derby, speciell mönstring. Läst med fyrkantig tå.

-

Oxford med mönstrad tå. Långsmal läst.

-

Saddle shoes, här i mocka och hatch grain-läder.

-

String loafers på mjukt fyrkantig läst.

-

Speciell form av adelaide, initial-medaljong. Långsmal läst.

-

2-eyelet derby med diskret mönster vid snörningen. Mjukt fyrkantig läst.

 

 

Beställningsförfarande

Vid distansbeställning från Antonio Meccariello sköts all kontakt via mail, adressen är: info@meccarielloshoes.com. Hans engelska är sidådär, men det är oftast inga problem att göra sig förstådd, och när han inte är helt hundra på att han förstått allt så frågar han alltid för att vara helt säker. Han är väldigt trevlig och serviceinriktad, svarar snabbt på mailen, och skickar också bilder från produktionen så man får följa med i processen lite.
Den personliga kontakten och närhetskänslan man får till produktionen när man köper skor från mindre tillverkare som Antonio Meccariello, Riccardo Bestetti eller Jan Kielman är verkligen något som gör det till någonting extra. Man är med på ett helt annat sätt, och det ger i mina ögon också en extra känsla när man väl har de färdiga skorna på sina fötter.

För att hamna rätt i storleken så ber Antonio en om några mått och uppgifter om andra skor som passar, och gärna också bilder på ens fötter. Vid semi-bespoke efterfrågas fler bilder, båda fötterna uppritade på papper och lite fler mått. Om man som RTW/MTO-kund valt en läst som Antonio misstänker inte kommer att passa kundens fötter förklarar han det, och ger en förslag på andra läster som kan fungera bättre, eller om man vill gå semi-bespoke för att modifiera den önskade lästen.
Leveranstiden för skorna varierar lite, också beroende på om en ny läst behöver tillverkas eller nya mönster tas fram. Men i regel är skorna klara på mellan 4-6 veckor. Har de mycket att göra i verkstaden kan det också ta lite extra tid.

 

Tillverkning

Antonio Meccariello jobbar med en liten verkstad med några anställda, bland annat hans mamma jobbar där en del, och här görs hela skotillverkningen i alla hans serier. Det som görs på annat håll är grundläster och skoblock. Han använder läster i plast, något som blir vanligare och vanligare att även bespoke-skomakare går över till. Skorna är helt handgjorda, randsöm eller norvegesesöm sys för hand och och även avlappssömmen som syr fast rand och sula görs för hand. Några bilder från tillverkningen:

 

-

Först några allmänna bilder från tillverkningen. Här håller randsömmen på att sys.

-

Skor som handlästats.

-

Här sys norvegesesöm.

Så går vi över till att se på några bilder på mina skor. Här är de lästade och sulan ditsatt, men finishen har det inte gjorts något med.

Så går vi över till att se på några bilder på mina skor. Här är de lästade och sulan ditsatt, men finishen har det inte gjorts något med.

Fiddle waisten innan den är färdiggjord.

Fiddle waisten innan den är färdiggjord.

Här är skorna klara, och Antonio Meccariello har påbörjat finishen, men det är en bit kvar tills den är klar.

Här är skorna klara, och Antonio Meccariello har påbörjat finishen, men det är en bit kvar tills den är klar. Alla bilder: Antonio Meccariello

 

 

Slutresultatet

Min order var ett par standard-MTO semi-bespoke, för att använda terminologin under ”Utbud och priser”. Skorna kommer i Antonio Meccariellos svarta skolåda, med två stora skopåsar i samma färg. Skorna jag beställde är en så kallad punched wholecut, gjorda i ett stycke läder med hålmönster i detta. Mönstret bildar en adelaide-mönstring runt snörningen som elegant fortsätter bakåt, och med en markering för tån med en stor medaljong. Det här är lite av Antonio Meccariellos signaturmodell som är en av Kitons populäraste skor, och det är där jag såg modellen. Där är den gjord i tan på en läst med rund tå, men jag valde att göra en djup burgundy med antiqueing och som grundläst användes en av hans två nya läster som han kommer att bygga topplinjen Meccariello Aurum på, med en mjukt fyrkantig tå (det kallar han den själv i alla fall, jag skulle nästan säga bara fyrkantig) och mejslade sidor.

Passformen var inte helt hundra, då jag återigen (gjorde samma fel när jag beställde från Jan Kielman, för den som minns) mätt mina fötter fel, och inte dragit åt måttbandet ordentligt, så skorna var lite stora. Dessutom så är ovanlädret kroing fotöppningen skuret ganska högt, vilket gjorde att de skavde lite mot mina lågt placerade yttre ankelknölar (ett problem jag har med andra skor också, ex Gaziano & Girling får jag ofta lyfta hälen lite på för att det inte ska skava). Det här löstes dock enkelt med att låta skomakaren lägga dit en innersula i läder, med lite extra uppbyggning under hälen. Nu sitter de riktigt bra, och med lite modifieringar till nästa beställning där man framförallt då minskar lästvolymen lite så kommer det bli bra direkt.

Skorna är överlag fint byggda, med en fantastisk sula med en smal midja med vacker fiddle waist. Sulkanten är ganska bred, vilket är så Antonio Meccariellos husstil ser ut, men till nästa par kommer jag nog be honom om en lite tajtare skuren sulkant, då jag själv föredrar det så. Avlappssömmen ligger långt in, så är ingenting som är något problem för honom att fixa. Kvalitetsnivån på konstruktionsdetaljer är bra men inte fantastisk, vilket man inte kan förvänta sig för ett så pass bra pris som Meccariello håller. Man vill kunna erbjuda helt handgjorda skor med fin finish för ett riktigt bra pris, och då är det helt naturligt att det inte är helt perfekta skor in i minsta detalj man får. Den enda biten jag själv är lite missnöjd med är att skorna inte är helt balanserade, det vill säga att när hela hälen är i backen så lyfter sulan lite från marken. Det råder lite delade meningar om detta fenomen, vissa menar att det är bra och ska vara lite obalans här då det ska hjälpa rullet i steget, men personligen tycker jag inte om det.

Lädret upplevde jag som aningen torrt i början, men efter att ha gett det ett tunt lager Saphir Dubbin Graisse och lite renovateur och kräm så blev det riktigt fint. Det håller helt klart hög kvalitet i paritet med de flesta andra premiumskotillverkare. En wholecut blir alltid lite känsligare för veck då det är gjort i ett stycke, och det märks på sina ställen, men exempelvis gångvecken är fortfarande efter en hel del användning inte alls särskilt markerade. Och ny kommer vi till det bästa av allt: färgen. Jag visade en bild på Enzo Bonafés ljuvligt djupa burgundy som referens, och ville ha liknande men med lite mer antiqueing. Antonios serviceanda visades när han under processen med finishen skickade bilder för att stämma av och säkerställa att det skulle bli precis som jag ville, och det blev det sannerligen. Färgen är helt fantastisk med ett enormt djup. Helt klart det vackraste finishjobbet jag har i skogarderoben hemma. För det pris Antonio Meccariello erbjuder och med den stora flexibilitet som finns, borde fler få upp ögonen för Neapeltillverkaren och beställa skor från honom.

Nåväl, dags för bilder på resultatet:

 

Klicka på bilderna för större versioner.

Klicka på bilderna för större versioner.

-

 -

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Tidigare köpguider på bloggen (där de tyvärr inte är uppdaterade sedan flytten, så en del bilder kan saknas och layouten sisådär) är till Riccardo Freccia Bestetti, Jan Kielman och Vass Shoes.