Bildspecial - Topp tre VM i skotillverkning 2023

Det tar alltid ett tag innan jag är klar med de mycket stora inläggen om alla de 29 tävlande skorna i VM i skotillverkning, så här är en snabb bildspecial som visar upp de tre bästa. Slås med häpnad av Athanase Sephocle (1), Victor Vulpe (2) och Louis Lampertsdörfer (3).

 

Vi hade ett nytt besöksrekord med uppemot 1 300 besökare som kom in genom dörrarna på 12 Regent Street för den femte London Super Trunk Show i lördags. Det kommer att finnas mycket mer om detta i en stor rapport senare i veckan, och som nämnts ovan kommer jag senare att sammanfatta alla de 29 tävlingsskorna för VM i skotillverkning, en tävling som organiseras av Shoegazing och The Shoe Snob, i samarbete med Kirby Allison och boken Master Shoemakers samt Parker Schenecker (bror till Edmund Schenecker, medgrundare av tävlingen, som gick bort för två år sedan). Men eftersom det är mycket arbete att sammanställa dessa tävlingsartiklar och det kommer att ta ett tag, får ni här en titt på topptrion.

Skon som skulle göras i år var en svart balmoral-känga med brogued / punched cap toe och sluten snörning, handrandsydd med handsydd sulsöm och lädersula. Vi såg allt från mycket ”viktorianska” klassiska vintageskodon till moderna galna tolkningar. Den absoluta toppnivån har varit mycket hög redan sedan Patrick Frei’s magiska vinnare 2018, men vad som är uppenbart är att den övergripande kvaliteten under denna nivå har höjts varje år och att det i den övre halvan eller så av fältet finns så mycket fantastisk skohantverk.

Årets topp tre är alltså:

 

Athanase Sephocle, 1:a plats

Athanase Sephocle är en 32-årig fransk bespokeskomakare som har arbetat i olika företag, tidigare specialiserad på ortopedi och showskor, men sedan mer än tio år tillbaka arbetar han på Berluti som bottnare, i deras andra verkstad i Maine et Loire som drivs av Anthony Delos.

Hans känga kan se enklare ut än vad den är vid första anblicken, men så fort man börjar titta närmare upptäcks fler och fler magnifika delar, och när du vänder skon upp och ner blir man helt överväldigad. Här kommer ovanlädret ner hela vägen, med en supersmal tvärgående midja. Du har flätning på insidan av hästskoklacken, en stor sömlös del på ovanlädret, och mycket mer. Ett fint, fint arbete överlag.

Athanase Sephocle gjorde allt, förutom sömnaden av ovanlädret som gjordes av Lyse Simon.

Ett mycket väl utfört verk med många komplicerade delar.

Ett mycket väl utfört verk med många komplicerade delar.

En botten som man kan titta på i all evighet.

En undersida som man kan titta på i all evighet.

 

Victor Vulpe, 2:a plats

Victor Vulpe från Rumänien har arbetat med läderhantverk i nästan 30 år, och sedan 15 år tillbaka har han också börjat tillverka skor. Det som är helt otroligt är att han har lärt sig på egen hand genom att titta på andra skor och läsa många historiska böcker, och han gör fortfarande bara skor som en sidogrej. Han slutade på fjärde plats i VM 2019.

Hans bidrag är en mycket speciell sko med många handsydda detaljer på ovanlädret, den speciella plösen som täcker öppningen och sulan som är sydd med 30 spi (30 stygn per tum). Ett riktigt utställningsobjekt. Han har tillverkat allt själv och har lagt ner oerhört mycket tid på kängan.

Den känga av de tre bästa som skriker mest, och med en ovandel som har mycket svårare delar än de andra.

Den känga av de tre bästa som skriker mest, och med ett ovanläder som har mycket svårare delar än de andra.

Smal midja och en mycket unik klack.

Smal midja och en mycket unik klack.

 

Louis Lamperstdörfer, 3:e plats

Louis Lampertsdörfer har sitt säte i den tyska staden München. Louis var bland annat lärling och arbetade senare på Gaziano & Girlings bespokeavdelning i England. Under denna tid slutade han också sexa i VM 2019. Nu driver han sitt eget märke Mogada, som gör bespokeskor och har ett litet handrandsytt RTW-sortiment.

Hans sko är mycket klassisk, den skulle kunna vara tillverkad för 100 år sedan. Vampen är sömlös och alla andra delar har också blockats på sista lästen för att få fin form. Sulorna är sydda med 20 spi med välvd midja och hästskoklacken är byggd med klister. Louis gjorde allt utom nåtling av ovanlädret, som gjordes av Raz Maftei i Wien.

Stilfullt och rent utförande med ett fulländat genomförande.

Stilfullt och rent utförande med ett fulländat genomförande.

Här finns också en hästskohäl, den största trenden i de senaste tävlingarna.

Här finns också en hästskoklack, den största trenden i de senaste tävlingarna.