Vi fortsätter härmed på temat skoblock. När det gäller kvalitativa skoblock i trä köper numera många sina block över nätet, då man kan få riktigt bra skoblock riktigt billigt, framför allt om man beställer flera par samtidigt. Bland oss svenskar är det tre sajter som är riktigt populära, det handlar om Bexley, Quality-Shop och Herrstil. Här följer en delvis objektiv och saklig, delvis subjektiv och känslomässig, bedömning av skoblocken från respektive försäljningsställe uppdelad i tre ronder.
Material
Form och funktion
Hur är skoblocken då storleksmässigt, ska man beställa samma storlek i blocken som ens skor? Det här är alltid lite svårt att gå in på, då man till att börja med måste göra ett antagande av vad som är ”true to size” och då det så klart skiljer sig beroende på vilken form skons läst har och så vidare. Men om jag ska säga generellt, så är min upplevelse att Bexleys skoblock är ganska små i storlekarna och ofta behöver man gå upp ett snäpp storleksmässigt mot skon, Herrstils block är relativt true to size, medan Quality-Shops är stora i storlekarna och där rekommenderar jag att man går ner ett snäpp storleksmässigt. Har man stora fötter har Quality-Shop dessutom bara dubbelstorlekar, alltså ex 44-45, vilket kan göra det lite svårare att hamna precis rätt storleksmässigt.
Pris och beställningsförfarande
Vi kan konstatera att ska man bara beställa ett par är det i princip samma kostnad för Herrstils block som Quality-Shops, om man lägger på fraktkostnaden. Ska man beställa fler par är det dock Bexley som är billigast; och vid beställning av exempelvis fyra par är prisskillnaden rätt stor mot de båda andra, trots att frakten därifrån är dyrast.
Om vi går in på beställningsförfarandet så är Herrstils av naturliga skäl enklast. De har en svensk hemsida, frakten är gratis och leveransen går snabbt. Bexleys sajt finns på engelska, är lättförståelig och även där sker leveransen snabbt. Klart sämst när det gäller detta är Quality-Shop. Deras hemsida finns bara på holländska, vilket gör att man antingen får chansa sig fram (det går ganska bra ska tilläggas, man fattar ganska lätt hur det funkar) eller låta Google översätta sidan åt en, antingen direkt i Chrome eller så får man söka på Quality-Shop och välja översätt när man klickar på söksvaret. En annan sak som krånglar till beställningarna från Quality-Shop är att de inte automatiskt lägger på den högre fraktkostnaden vid beställning, den kommer först i efterhand som en extra PayPal invoice. Ibland är de dock väldigt sega på detta och man kan behöva fråga de själva, för paketet skickas inte förrän hela frakten är betald. Den enda fördelen med Quality-Shop när det gäller beställningsförfarandet är att man samtidigt kan passa på och beställa Saphirs skovårdsprodukter till nätets bästa priser.
Jag tackar och bockar. Har kört quality-shop fram till nu, men ska ge herrstil en chans.
Är det någon skillnad på blockens förmåga att räta ut sulan som du var inne på i förra inlägget?
Intressant! Själv har jag kört Herrstils block från början, och efter den här recensionen kan jag ju inte gärna vara missnöjd med mitt val. Även om det ska erkännas att någon större eftertanke om blockens form knappas fanns.
Nej ingen direkt skillnad, alla modellerna rätar ut sulan på ett bra sätt.
två riktigt bra inlägg om en produkt som få förstår vikten av när det kommer till skovård och kvalitetsskor.
Jag har block från Herrstil, Loding, Bexley och lästade från Vass och håller bortsett från de sistnämnda Herrstil högst.
Bexley är tveklöst prisvärda men som nämns i artikeln något mindre och har svårt att fylla ut vissa skor i garderoben på bredden. Sen gillade jag inte den ”platta toppen” på Bexleys block rent estetiskt även om den underlättar när man bär skorna.
Herrstil passar helt enkelt merparten av skorna i min garderob bäst och särskilt många av Crocketts läster.
Sen är det för mig självklart skillnad mot när man har ett par block tillverkade efter lästen på skorna och väljer man att investera i ett par riktigt exklusiva skor som Vass, EG eller G&G tycker jag att block av den typen är en vettig investering.
Tackar! Ja tycker verkligen att Herrstils block är riktigt lyckade, och det skadar ju inte att det är ett svenskt företag man är med och stöttar också när man köper från dem.
Och håller helt klart med det sista du skriver, lägger man de pengarna det innebär för skor i de nivåerna tycker jag absolut man ska kosta på dem lästade skoblock också, det är de värda.
Man hör ofta om att skoblocken ska suga upp fukt. Men borde man då inte klä skoblocket i tyg eller något annat material? Om jag tex skulle spilla lite vatten på bordet, så torkar jag ju inte precis upp det med en träbit. Ska man tex sätta en strumpa på skoblocket för att suga ur mer?
Har du någon erfarenhet av Hammargruppens skoblock?
Anonym: Nja, visst rent teoretiskt kanske en bit tyg skulle suga upp mer fukt snabbare men sedan skulle tyget vara fuktigt och vara det som ligger mot lädret. Det som är så bra med trä är att det dels absorberar fukt, dels låter lädret andas på ett naturligt sätt. Och iom att skorna torkar helt och hållet på ett dygn så är det absolut gott nog. Skulle det bara handla om att snabbt torka skon skulle inte skoblock bara nödvändigt, skorna torkar bra utan någonting i, problemet då är ju att ingenting återställer formen.
Filip R: Nej äger inga själv, men det jag sett på bilder så ser de absolut bra ut. Möjligen en liten nackdel att de inte har en fjädrande mindre del framtill vilket ställer ännu lite högre krav på att de ska passa skon bra. Men iom att de säljs hos skomakarna är det ju enkelt att prova dem i skorna innan köp. Att de som Grafford skriver ”passar perfekt i alla Crockett & Jones skor” ska man däremot ta lite med en nypa salt, C&J:s läster är så pass olika att de omöjligt kan passa alla lästerna helt perfekt. Däremot säkert helt okej i många fall, och kanske perfekt i nån om den är byggd efter nån specifik C&J-läst (tycker på bilden att det ser ut som att det skulle kunna vara en 337, men det är alltså bara en chansning).
Hur skall man tänka när man väljer storlek på skoblocken? Jag har bl.a ett oxfordskor från Meermin i storlek 8,5. Vilken storlek väljer jag då lämpligast om jag beställer från Herrstil, 42 eller 43?
Ja det är inte helt lätt det där. Man vill ju dels att blocket ska räta ut skon, och det kommer båda storlekarna att göra, sen vill man också att sen ska fylla ut skon någorlunda och pressa ut gångvecken direkt så att säga, men utan att missforma skon och exempelvis trycka ut den för mycket på nåt ställe så den töjs. Då Meermin i regel är aningen små i storlekarna skulle jag nog välja 42, tror det kommer fylla ut tillräckligt och riskerar inte att vara för stort.
skoblockshop.se ?
Kan passa på att berätta om min erfarenhet av Hammargruppens skoblock. Tyvärr ingen rolig historia.
Efter denna artikel köpte jag 6 par block från Herrstil som jag är mycket nöjd med. Mätte min fot och köpte blocket som var lika stort. På Grafford blev jag rekommenderad att gå ner en storlek på blocket med motiveringen att ”de behövde inte trycka ut skon där framme” utan bara räta ur vecken. Nu misstänker jag att det är just för att blocken ju inte har samma läst som skon (CJ Westbourne) och de inte vill riskera att blocket missformar skorna, för precis som du säger fyller blocken inte ut skon alls längre (efter att jag gått in skon) utan ligger ”löst” i skon utan att göra någon nytta – de glappar i hälen och fyller inte heller ut helt åt sidorna.
Det var första och sista gången jag köper lästade block i fel läst. I framtiden köper jag bara Herrstils (eller liknande) block, eller block som har samma läst som skon.
Efter att ha läst det här inlägget var det givet att köpa in mina första skoblock från Herrstil. Jag stod och velade mellan storlek 44 och 45, oftast har jag skor i 45. Nu valde jag att innan jag lägger min större beställning köpa enbart ett par i storlek 44, för att se vad som passar mig. Efter att ha haft dem i skorna vet jag inte om dem är rätt eller ej. Du som har lite mer erfarenhet, ser dessa skoblock ut att vara den storlek som är rätt för min fot?
http://www.ladda-upp.se/bilder/yhsshtkbvyuoi/
http://www.ladda-upp.se/bilder/uxsgbowhavce/
http://www.ladda-upp.se/bilder/eribawhatevfkm/
Nej, de är definitivt för små, åtminstone för de skorna. Blocken ska fylla ut skon hela vägen fram i tån och hela vägen bak i hälen. Annars gör de inte särskilt mycket nytta. Kan kanske passa på en annan typ av läst som är kortare, men till åtminstone de skorna behöver du stl 45.
Skulle du rekommendera att köpa enbart 45:or eller skall jag blanda lite med både 44 och 45 i min beställning, om man ser till bilden där jag har min fot med?
Jag skulle säga stl 45, om de flesta skor du har är liknande i stl de du visade.
Tack för en mkt bra blogg med informativa inlägga! Jag har precis köpt mitt första par finskor och köpte då skoblock som hade samma form som lästen skon är gjord på. Är det onödigt pengar att lägga eller att föredra? Funkar ex.vis. herrstils skoblock så bra att dom håller formen på ”alla” skor?
Jag har ju den dråpliga storleken 6,5 i C&J bör man då välja 6 eller 7 för herrstils block?
På deras sida står att man kan välja båda…men vad rekomenderas i regel?
Tobias: Skulle nog köra på 6 isf.
Hej!
Jag har ett par Loake 1880 Aldwych och har funderat länge på om jag ska köpa ett original skoblock ifrån Loake själva för 500kr eller om jag ska satsa på ett ifrån skolyx, som är betydligt billigare. Men är det värt att satsa på deras egna skoblock eller är det bortkastade pengar egentligen?
Filip: Det enda som inte är bortkastade pengar när det gäller dyrare skoblock är om de är lästade, dvs har samma form som skon är gjord på. Är de inte det bör du köpa de billigaste helfotsblock som passar så bra som möjligt. Skolyx kan säkert ge råd angående hur deras block passar Capital-lästen.
^^^Håller med Per ovan. Vet att Loake har några nya block (de gamla var rätt kassa) för 1880 serien som marknadsförs som ”lasted shoe trees”, men det står inget om vilken läst de isf är gjorda efter. Tycker inte det ser ut som Capital iaf. Så troligtvis sitter ett par från Skolyx eller annat märke som säljer generiska block ungefär lika bra.
Hej! Först och främst: Trevlig blogg! Nu till frågan. Jag införskaffade precis ett par skor från These Glory Days och har tidigare kört herrstils skoblock. Min nya skor är storlek 42 och blocken är 41. Dock passar inte dessa block alls till mina nyinköpta skor, blocken är för stora och går inte ned i skorna. Jag har testat med herrstils standardblock i 41/42 och tycker inte de sitter särskilt bra alls. Har du någon erfarenhet av These Glory Days? Känner du till några block som passar deras läster?
Kan ju tillägga att som normalbegåvad förstår jag att man kan testa en mindre storlek, men är rädd att blocken blir för korta i så fall…
Nisse: ingen erfarenhet av these glory days, så svårt råda där. Men en storlek ner till låter som rimliga lösningen. Annars kan du prova Bexley, de är lite smalare och mindre höjd.
Hej! Jag har ett par bättre skor med skaft, dvs. det är inga lågskor. Ser att Herrstil har ett par skoblock de kallar ”bootsblock”. Vad anser du om att använda ett par bootsblock i den typ av skor jag har eller kan deras vanliga skoblock fungera lika bra. Jag antar att det viktigaste är att hålla formen på själva fotdelen av skon men det kanske kan finnas någon anledning att ha skoblock som går upp i skaftet, även om jag inte för tillfället kan komma på någon förutom att de möjligtvis kan vara lättare att sätta i eller ta ur.
Lars Lindner: Som du säger är det absolut viktigaste med skoblocken att de ska sträcka ut sulan och fylla ut ”fotdelen”. Att ha block som också behåller skaftets form är absolut bra om man har möjlighet, dock krävs det i regel en sorts tredelade block för att det ska fungera. Har själv dessa block från Herrstil, och inga av mina kängor fyller de ut skaftet på. De är inte sämre än vanliga block, men tillför med andra ord inget heller, iaf inte för några av mina boots.
Hej, jag har beställt herrstils sko och bootsblock. Först beställde ja dem i storlek 43 men när jag väl fick hem dem och testade så tycka jag att de töjde och tryckte lite för mycket å sidorna av skon så jag valde att byta till storlek 42 men nu när jag testar dem så känns det inte som att de fyller ut skon hela vägen ända ut i tån och som att lädret ”glappar! lite på vissa ställen. (notera att jag har storlek 43 i skor) Hur ska man tänka där när det kommer till skoblock, är det hellre att de fyller ut hela skon så pass att det trycker lite på vissa partier eller ska man vara försiktig så de inte töjer ut skorna fel? Jättetacksam för svar