Vi fortsätter härmed på temat skoblock. När det gäller kvalitativa skoblock i trä köper numera många sina block över nätet, då man kan få riktigt bra skoblock riktigt billigt, framför allt om man beställer flera par samtidigt. Bland oss svenskar är det tre sajter som är riktigt populära, det handlar om Bexley, Quality-Shop och Herrstil. Här följer en delvis objektiv och saklig, delvis subjektiv och känslomässig, bedömning av skoblocken från respektive försäljningsställe uppdelad i tre ronder.

Material

Här är det mer eller mindre dött lopp. Alla tre tillverkare använder cederträ, Bexleys och Herrstils block är gjorda av röd ceder , Quality-Shops är gjorda av vanligt cederträ. Skillnaden är att röd ceder är billigare och att den sägs ha lite sämre uppsugningsförmåga än vanlig ceder. Men som bloggen The Drones Club visat så har den skillnaden i princip noll praktisk innebörd, då uppsugningsförmågan i stort sett  är identisk när det handlar om en sådan relativt liten träbit som ett skoblock är. Och både röd ceder och vanlig ceder avger samma angenäma doft, som till på köpet håller malen borta från garderoben som du förvarar dina skor i.

Form och funktion

Samtliga modeller är byggda på på samma sätt, där tådelen är delad i en större del och en mindre. Den fjädrar dels på längden, och den lilla tådelen fjädrar i sidled, för att töja ut skon på bästa sätt. Alla blocken är också relativt platta på undersidan vilket gör att de rätar ut sulan på ett bra sätt. Men, alla likheter till trots, så finns det en del skillnader i blockens form som påverkar hur väl de fungerar. Självklart är detta inte något definitivt då det beror på vilken form skon som blocken ska sitta i har, men det går ändå att säga en del mer generella antaganden. Jag tänker att det bäst illustreras med jämförande bilder:

Från vänster: Quality-Shops, Herrstils, Bexleys. Vid första anblicken ser alla tre blocken väldigt lika ut, det är framför allt skillnaden i att Quality-Shops och Herrstils skoblock har en mässingsknopp som man drar i när man ska ta ut blocken, medan Bexleys är utformad med ett handtag av själva träet. För egen del föredrar jag helt klart mässingsknoppen, den gör det lätt att trycka ihop fjädern framåt och underlättar uttagningen av blocket. Bexleys variant är lite bökigare att ta ut då man bara kan dra den uppåt, vilket i vissa skor kan vara trögt. En annan skillnad mellan blocken är att Herrstils lilla tådel har ett större spann på fjädringen, som synes på bilden, vilket gör att den passar ett lite större spann mellan bred och smal sko. Denna skillnad är dock rätt marginell, ska sägas.
Från vänster: Quality-Shops, Herrstils, Bexleys. Från denna vinkel syns formen på den främre delen av blocket rätt bra, och det man kan notera är att blocket från Quality-Shop har en bulligare och mindre fotriktig form, och dessutom går de inte lika långt upp och kan fylla ut riktigt lika väl upp mot plösens övre del. I mina ögon har alltså Herrstils och Bexleys block en  bättre form som mer liknar en fot och som fyller ut mer utav skon.
Från vänster: Bexleys, Herrstils, Quality-Shops. En häl är formad som en droppe, och smalnar av kraftigt upp mot hälsenan, och därför bör även skoblocken vara formade på detta sätt för att hälen inte ska töjas på ett sätt som gör att de riskerar att börja glappa (mer om det här hittar ni i förra inlägget). Även här sticker Quality-Shops block ut på ett negativt sätt, med en större, bulligare och mer cirkelformad häl som efter vad jag upplevt inte riktigt passar i så många skors hälparti, och som i värsta fall alltså kan töja ut hälen med glapp som följd.

Hur är skoblocken då storleksmässigt, ska man beställa samma storlek i blocken som ens skor? Det här är alltid lite svårt att gå in på, då man till att börja med måste göra ett antagande av vad som är ”true to size” och då det så klart skiljer sig beroende på vilken form skons läst har och så vidare. Men om jag ska säga generellt, så är min upplevelse att Bexleys skoblock är ganska små i storlekarna och ofta behöver man gå upp ett snäpp storleksmässigt mot skon, Herrstils block är relativt true to size, medan Quality-Shops är stora i storlekarna och där rekommenderar jag att man går ner ett snäpp storleksmässigt. Har man stora fötter har Quality-Shop dessutom bara dubbelstorlekar, alltså ex 44-45, vilket kan göra det lite svårare att hamna precis rätt storleksmässigt.

Pris och beställningsförfarande

Vi börjar med en prisjämförelse, där jag har med kostnaden för ett, två, fyra respektive sex par skoblock vid en och samma beställning, samt fraktkostnaden:

Vi kan konstatera att ska man bara beställa ett par är det i princip samma kostnad för Herrstils block som Quality-Shops, om man lägger på fraktkostnaden. Ska man beställa fler par är det dock Bexley som är billigast; och vid beställning av exempelvis fyra par är prisskillnaden rätt stor mot de båda andra, trots att frakten därifrån är dyrast.

Om vi går in på beställningsförfarandet så är Herrstils av naturliga skäl enklast. De har en svensk hemsida, frakten är gratis och leveransen går snabbt. Bexleys sajt finns på engelska, är lättförståelig och även där sker leveransen snabbt. Klart sämst när det gäller detta är Quality-Shop. Deras hemsida finns bara på holländska, vilket gör att man antingen får chansa sig fram (det går ganska bra ska tilläggas, man fattar ganska lätt hur det funkar) eller låta Google översätta sidan åt en, antingen direkt i Chrome eller så får man söka på Quality-Shop och välja översätt när man klickar på söksvaret. En annan sak som krånglar till beställningarna från Quality-Shop är att de inte automatiskt lägger på den högre fraktkostnaden vid beställning, den kommer först i efterhand som en extra PayPal invoice. Ibland är de dock väldigt sega på detta och man kan behöva fråga de själva, för paketet skickas inte förrän hela frakten är betald. Den enda fördelen med Quality-Shop när det gäller beställningsförfarandet är att man samtidigt kan passa på och beställa Saphirs skovårdsprodukter till nätets bästa priser.

Summering

Så, om man ska göra någon sorts sammanfattning av ovanstående, är alltså min åsikt att både sämst skoblock, svårast att beställa och i flera fall dyrast är holländska Quality-Shop. Mellan de två övriga är dock kampen jämnare, och mycket handlar om tycke och smak och om hur många par block man ska beställa. Personligen tycker jag att Herrstils skoblock från Aquila har allra bäst form och gillar att de har mässingsknopp, samtidigt kan man i vissa fall spara en rätt bra slant om man beställer Bexleys. Vi kan hur som helst slå fast att alla tre levererar bra skoblock som är så pass billiga att det inte längre finns något försvar för att inte ha riktiga skoblock i skorna.