Bildspecial - Main d'Or split toe derby

Jag befinner mig för närvarande i Japan, och en av höjdpunkterna hittills var att jag plockade upp mitt fjärde par från bespokeskomakaren Eiji Murata, alias Main d’Or. Ett par utsökta split toe derbys i mellanbrunt präglat grainläder, tillverkade enligt samma extremt höga standard som han är känd för.

 

Eiji Murata med sitt märke Main d’Or har sin verkstad och sitt showroom i Matsudo, i prefekturen Chiba öster om centrala Tokyo. Han tillverkar allt själv – mönster, läster, ovanläder, bottning, finish – och han gör allt till absolut högsta standard. Numera producerar han inte mer än 10-15 par per år och med relativt låga priser fortfarande (320.000 yen, men tillägg för skoblock etc.) har han mer efterfrågan än han kan hantera. Väntetiden är cirka fem år för nya kunder, inklusive två provskor, men han har slutat ta nya kunder flera gånger de senaste åren för att inte öka väntetiden mer. Du kan läsa mer om Eiji Murata i det här reportaget, i den här köpguiden och i många andra artiklar på sajten om du kollar här.

Det här är mitt fjärde par från honom och mina första derbys. De är tillverkade i ett präglat kalvläder från det franska garveriet Haas, som de kallar Utah, med ett hatch grain-mönster. Apron-sömmen är gjord med ”butt stitching”, inte så kallad ”pie-crust” (läs mer om apron- och split toe-sömmar i denna artikel), vilket jag tycker ser ännu bättre ut på ljusare grainläder eftersom du får en mer enhetlig look utan kanten på den senare.

Jag valde en square waist på utsidan och en välvd på insidan, vilket ger en bra balans för den här typen av sko. Sulsöm med 14 spi (stygn per tum). Eftersom detta är en modell som jag vill bära under höst och vår även i tuffare väder, har de en hel gummiklack och med nedsänkt gummslitsula och tåjärn. Bättre grepp och tålighet mot väta, med samma hantverksnivå och utseende som vanliga skor med lädersula. Jag är ganska säker på att dessa kommer att användas mycket de kommande åren.

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå

Specialbild - Main d'Or derby med delad tå