Webbtipset - The H.C.C. Guild Library med böcker om skotillverkning

För den som verkligen vill lära sig att tillverka skor, eller den som vill lära sig hur skotillverkning går till, är det bästa första steget att läsa böcker om ämnet. Lyckligtvis finns några av de absolut bästa som någonsin producerats att ladda ner gratis från hemsidan för The Honourable Cordwainers’ Company, i deras The H.C.C. Guild Library.

 

Visst, att läsa mina artiklar om skotillverkning (som artikelserien som följer tillverkningen av mitt bespoke-par hos Gaziano & Girling) eller att titta på YouTube-videor om skotillverkning för hand ger dig en bas att utgå ifrån. Men om man vill förstå mer på djupet, inte minst om man har ambitionen att tillverka skor själv, finns det inget som slår att läsa djupgående böcker om skotillverkning. Även lärlingar eller redan etablerade bespokeskomakare läser böcker, eftersom de vet att det finns så mycket att hämta i dem.

När jag får frågan om vilka böcker man bör läsa om man vill fördjupa sig i skor, brukar jag fråga om de har läst László Vass och Magda Mólnars bok Handmade Shoes for Men. Om de inte har gjort det säger jag åt dem att börja med den, det är en klassiker som ger en bra överblick och grundläggande förståelse. Som nästa steg hänvisar jag dem till The H.C.C. Guild Library.

Bild från en av de böcker som finns tillgängliga på HCC:s bibliotek.

Bild från en av de böcker som finns tillgängliga på HCC:s bibliotek.

Detta är dokumentavdelningen för The Honourable Cordwainers’ Company, en amerikansk organisation som grundades för att bevara skotillverkning för hand och som leddes av den nyligen avlidne D.W. Frommer II. Biblioteket är ett av deras viktigaste arbeten, där de digitaliserade och laddade upp flera av de viktigaste skomakarböckerna i historien, för att göra dem tillgängliga för gratis nedladdning för alla. Webbplatsen är mycket gammal nu och kommer sannolikt inte att uppdateras igen efter Frommers bortgång, men jag hoppas att den kommer att ligga kvar online.

En bra bok för dig som vill lära dig hur skor tillverkas.

En bra bok för dig som vill lära dig hur skor tillverkas.

Jag har läst alla böcker som finns här, även om det var ett tag sedan nu, och den jag rekommenderar att börja med är Textbook of Footwear Manufacture, av J.H. Thornton, som publicerades på 1950-talet. Den täcker i princip hela skotillverkningsprocessen, är relativt lättillgänglig och det mesta, särskilt när det gäller handgjorda skor, är fortfarande giltigt. Sedan har vi tre volymer av den legendariska bokserien Boots and Shoes – Their making, manufacturing and selling, med Frank Yeates Golding som redaktör, men med avsnitt skrivna av olika bespokeskomakare. De volymer som ingår här täcker tillsammans alla delar av skotillverkning, från början till slut, och går mycket djupgående.

Det finns också ytterligare ett par böcker, plus ett gammalt recept som svenske Janne Melkersson hittat på hur det gamla ryska lädret garvades (samma som användes för den berömda Metha Catalina ryska renen, men alla typer av hudar garvades på detta sätt), som jag tror lade grunden för J&FJ Baker’s nya version av detta som de producerar sedan några år tillbaka. Biblioteket är bokstavligen en guldgruva för alla som verkligen gillar skor.

En sida ur Goldings böcker. Bilder: HCC:s bibliotek (översta bilden: MeisterDrucke)

En sida ur Goldings böcker. Bilder: H.C.C.-gillets bibliotek  (Översta bilden: MeisterDrucke)