Guide - Typer av apron och split toe-sömmar

Pie crust-söm. Skin stitch. Raised lake. Reverse skin stitch. Split and lift. Round closing. Och så vidare. Termerna kring apron-sömmar och split toes är många och de förväxlas ofta och används felaktigt. Här kommer förhoppningsvis detta redas ut och klargöras på ett bra sätt.

 

För det första kan de typer av sömmar som beskrivs här användas på olika ställen, men de vanligaste är sömmen på skor med apron framtill – som loafers eller apron derbies – och/eller på sömmen för skor med delad tå med två läderstycken som fästs vid tåspetsen eller där man har en söm som simulerar detta – som split toe derbys, split toe loafers etc. Skor kan ha en apron utan att ha en delad tå, men i princip alla skor med delad tå har en apron. Apron avser det läderstycke som är plösen och går fram till tån, och sömmen som fäster apron-delen vid resten av skon kallas traditionellt för en lake. Observera att alla förklaringar som används i artikeln är baserade på läder med narvsidan utåt. Ni får också ursäkta att det blir mycket engelska, och en del svengelska, då det är de termerna som används mest och rent krasst också de jag kan i de flesta fall.

Nedan följer alla typer av sömmar som vi kommer att gå igenom i den här artikeln och de vanligaste namnen på dem på engelska(så vitt jag vet finns det troligen många andra namn som också används och som kan vara vanligare i vissa områden etc.). Jag har delat upp dem i sömmar som görs i ett stycke läder och sömmar som förbinder två separata delar. Illustrationerna visar delarna i genomskärning, det bruna är läderkonturerna, det grå är tråden.

Guide - Typer av förklädsel och delad tå-sömmar för skor

 

Sömmar i ett stycke läder

Raised lake i ett stycke läder

Upphöjd sjö i ett stycke läder

Saker och ting kan aldrig vara enkla. Som om alla dessa termer inte vore svåra att särskilja finns det också en som oftast går under samma namn trots att det är två mycket olika termer. Den här typen av upphöjd lake görs i ett enda stycke läder, där sömmen höjer lädret och ger det ett dekorativt utseende med trådarna som går på var sida om den upphöjda delen. Det kan göras på olika sätt, men det vanligaste när det gäller randsydda skor är att det görs för hand, och det är ofta snyggast. Med den här typen av söm kan man också göra en simulerad delad tå. En sak som är lite speciell är att detta kan göras som vanligt på en lös överdel, men det kan också göras med ovanlädret på lästen.

Här är det ganska lätt att se att förklädselssömmen i princip är gjord i en helklippt loafer. Bild: Bild: Skolyx

Här är det ganska lätt att se att apron-sömmen i princip är gjord i en wholecut loafer. Bild: Skolyx

Här har Alden sytt tå-sömmen (liksom förklädet) i ett helt stycke läder, gjort från utsidan. På de flesta skor med endast ett förkläde, som många loafermodeller etc., är detta det sätt som ofta används. Bild: Gabucci

Ett annat exempel där både apron-sömmen och tåsömmen är sydda i ett helt stycke läder. Bild: Gabucci

Här är det vanligaste sättet att sy förklädselssömmen, lös övre del, förstansade hål, sömnad för hand. Bild: Bild: TLB Mallorca

Här är det vanligaste sättet att sy apron-sömmen, löst ovanläder, förstansade hål, sömnad för hand. Bild: TLB Mallorca

 

Split raised lake

Split upphöjd sjö

Det här är i princip som versionen ovan, men man har skurit ett spår i den upphöjda laken för att förstärka utseendet. På så sätt ser det visuellt mer ut som om den är gjord av separata läderbitar, och du har en tydligare markering mellan skons delar. Kan göras både på laken och på tåspetsen.

Split raised lake på en Bridlen split toe derby.

Split raised lake och tå på en Bridlen split toe derby.

 

Raised lake med tråd i mitten

Upphöjd sjö med mittsnöre

Detta ser ut som en vanlig raised lake i ett enda läderstycke och är ibland svårt att skilja från varandra, men det man uppnår genom att ha en tråd i mitten av laken är att kunna höja den, och därmed förstärka den, ytterligare. Också här blir det bäst om sömmarna görs för hand.

Med en snodd i mitten av förklädesnärningen får man en mer uttalad sjö. Bild: Drake's

Med en tråd i mitten av apron-sömmen får man en mer markerad lake. Bild: Drake’s

 

Split raised lake med tråd i mitten

Delad upphöjd sjö med mittsnöre

Även här får man en högre lake genom att bädda in en tråd, men sedan också dela den för att få ett spår i mitten. Förstärka estetiken för den förstärkta versionen, så att säga. För alla dessa versioner i ett enda stycke läder har egentligen ingen funktion förutom estetik.

Här har man höjt sjön ytterligare och skurit en liten kanal.

Här har man höjt laken ytterligare och skurit ett litet spår.

 

Reverse skin stitch

Omvänd skinnsöm

Detta är det bästa sättet att simulera en round closed-söm, som är den högst rankade tå-sömmen. Det görs i princip på exakt samma sätt, men eftersom du gör det i ett helt läderstycke är det lättare, och därför är det en smart genväg. Detta kan göras helt för hand, eller så kan man använda en speciell maskin för att stansa hålen halvvägs genom lädret och sedan sy för hand, en nackdel med det senare är att tjockleken och fastheten på lädret måste vara precis rätt för att maskinen ska fungera.

Tåsömmen kan se ut som en vanlig skinnsöm i två separata delar, men den är gjord i ett enda stycke läder.

Tåsömmen kan se ut som en vanlig skin stitch i två separata delar, men den är gjord i ett enda stycke läder. Om det är rätt gjort måste man titta mycket noga för att se skillnaden.

 

Sömmar som fäster två separata läderdelar

Plain lapped-söm

Enkel överlappad söm

Detta är den grundläggande typen av söm som används när man fäster läderbitar till ett ovanläder. Du skärflar kanterna, med narvsidan på den ena delen och köttsidan på den andra, placerar en del av lädret ovanpå den andra och syr ihop dem med en symaskin med en eller flera rader av sömmar. Detta kan också användas för att fästa apron på en loafer eller en split toe derby. På Belgian loafers används den här typen av sömmar tillsammans med en dekorativ rullad läderbit som gör att det ser lite annorlunda ut. Man gör inte split toe-sömmar med den här typen, av uppenbara asymmetriska skäl.

Här fästs förklädet med två grundsydda och påsydda läderstycken. Bild: Allen Edmonds

Här fästs apron med två överlappande läderdelar. Bild: Allen Edmonds

 

Raised lake (vanlig söm om det vänds motsatt)

Upphöjd sjö (vanlig söm om det är tvärtom)

Ett vanligt sätt att fästa apron på både loafers och split toe derbys är genom att sy köttsida mot köttsida nära kanten på delarna, och på så sätt skapa en upphöjd lake med läderkanterna. Även den delade tå-sömmen görs ibland på detta sätt. Om man gör det tvärtom, placerar narvsidan mot narvsidan och kanterna inåt, får man en vanlig vanlig standardsöm som ofta används som en split toe-söm (används också ofta för bakre sömmar på hälen). Detta är det vanliga sättet att sätta ihop tyger för kläder, men gjort på läder.

I den här versionen placeras delarna köttsida mot köttsida och sys sedan nära kanten. Stygnen kan göras antingen med maskin eller för hand, här av Vass tror jag att de är gjorda för hand. Bild: Pictuturo

I den här versionen placeras delarna köttsida mot köttsida och sys sedan nära kanten. Stygnen kan göras antingen med maskin eller för hand. Bild: Pictuturo

En mycket vanlig variant i det lägre prissegmentet är enbart maskinsydd.

Här viks lädret vid apronen utåt för att bilda en upphöjd lake, medan tådelen viks inåt för en vanlig söm, båda maskinsydda. Bild: Sons of Henrey

Man kan få ett annat utseende genom att fläta längs med förklädselns sömmar. Bild: Bild: Acme Shoemaker

Man kan få ett annat utseende genom att fläta längs med förklädselns sömmar, men då måste allt göras för hand. Bild: Acme Shoemaker

 

Vanlig söm med dekorativa sidosömmar

Enkla sömmar med dekorativa sidosömmar

Det här är exakt samma version som den inåtvikta ovan, men för att markera den delade tån mer gör man en rad sömmar på varje sida av den vanliga sömmen också. Enbart dekorativt, ingen funktion.

En liknande version.

Den delade tån har sömmar längs varje sida för en tydligare synlighet. Bild: Myrqvist

 

Round closing / Butt stitch / Skin stitch

Runda stängning / Strumpstygn, / Skinnstygn

Här fäster man två bitar som är ”ihopfogade” med kanterna mot varandra, och en söm som bara går halvvägs genom lädret. En mycket stark söm, vilket var den ursprungliga anledningen till att det användes. Den har flera olika namn, där round closing, butt stitch och skin stitch är de vanligaste, men andra är till exempel tunnel stitch med flat seam. För split toe-sömmen brukar man normalt göra det från köttsidan så att man inte ser stygnen alls, medan man för laken i regel gör det tvärtom med sömmen uppåt så att tråden är synlig. Kan endast göras helt för hand.

Det är alltid bra när man hittar ett exempel som kan visa en typ av söm från båda hållen. Här är förklädselsömmen gjord från utsidan med synlig tråd, och den delade tån är gjord åt andra hållet.

Det är alltid bra när man hittar ett exempel som kan visa en typ av söm från båda hållen. Här görs apron-sömmen från utsidan med synlig tråd, och den delade tån görs tvärtom.

Här kan du se hur överdelen till skon ovan håller på att tillverkas, med den delade tå-sömmen färdig och sjön i arbete. Bilder: Die, Workwear

Här kan du se hur man gör den typ av ovanläder som visas ovan, med hål förberedda och laken i färd med att sys. Bilder: Die, Workwear

Närbild av en rund, sluten, delad tå.

Närbild av en split toe med round closing.

Den här bilden visar relativt väl hur det går till.

Här görs split toe-sömmen.

 

Pie crust / Split and lift

Tårtskorpa / Dela och lyft

Denna söm förväxlas ofta med skin stitch ovan, troligen eftersom de ofta görs på samma sko, där apron är en pie crust och tån med round closing. En pie crust-söm, eller split and lift, görs dock bara för laken, aldrig för tån, eftersom det är en asymmetrisk söm. Här går sylen halvvägs igenom och ut i mitten av kanten på apron-stycket och fästs sedan mot köttsidan av sidstycket där trådden går rakt igenom. Namnet kommer från utseendet, det påminner om kanterna på en fin pajskorpa, även om split and lift förklarar tekniken på ett bättre sätt. Kan endast göras helt för hand.

Ett fint förkläde för pajskal.

Ett fint apron med pie crust.

En delning och en lyftsöm är på väg att göras. Bild: Ettinger

En pie crust-söm, eller split and lift, är nästan färdig. Bild: Ettinger

 

Raised lake med täckbit

Upphöjd sjö med täckstycke-

Om de flesta sömmar som gjordes i ett enda stycke läder från början var gjorda för estetiska syften, utvecklades den här sömmen av rent praktiska anledningar. Syftet var att göra laken vattentät. När man gör en upphöjd lake med två läderstycken kan vatten tränga in genom mitten, detta löses genom att täcka laken med ett separat läderstycke. Det faktum att den ser ganska häftig ut är ett plus.

Loafer med en mycket tung sjö, som är mycket vattenavvisande. Bild: Bild: Tassels HK

Loafer med en grov lake, som är vattentålig. Bild: Tassels HK

 

Tulular moccasin stitch

Tubulär mockasin stitch

Mockasiner är en skotyp som i regel har en rejäl apron-söm, en typ av loafer där ovanlädret går runt hela vägen under foten. Några av de ovan nämnda typerna används också för mockasiner, men jag tänkte ta med en typ som är mer karakteristisk för just den här skomodellen, men som också används för andra typer av loafers där man vill ha en grövre lake. Detta görs med en speciell typ av symaskin som fäster två delar ihop och har sömmar som går över den höga upphöjdalaken. Tråden som går över kan gå rakt eller i kors, båda kallas tubular moccasin stitch.

Loafer med en rörformad mockasinsömnad. Bild: Loake

Loafer med en tubular moccasin stitch. Bild: Loake

 

Som alltid kan det finnas vissa delar som jag har missuppfattat här, låt mig veta om detta är fallet så ska jag rätta till det. Och igen, ursäkta den lite röriga blandningen av svenska och engelska som blir här.