Bildspecial - topp tre i VM i skotillverkning 2024 + inslag på BBC

Det tar alltid ett tag innan jag är klar med de enorma artiklarna om alla de 25 tävlingsskorna från VM i skotillverkning som visades upp på super trunken i London i lördags, så här är en snabb bildspecial som visar de tre bästa. Beundra arbetet av Ken Hishinuma (1:a), Hiroshi Takagi (2:a) och Aria Badia (3:e). Även om BBC News bevakning av tävlingen och eventet.

 

 

I lördags slog vi nytt besöksrekord med över 1.300 besökare som kom in genom dörrarna på 12 Regent Street för den sjätte upplagan av London Super Trunk Show. Det blir mycket mer om det i ett stort reportage senare i veckan, och som nämnts ovan kommer jag senare att sammanfatta alla de 25 tävlingsskorna för VM i skotillverkning, en tävling som anordnas av Shoegazing, The Shoe Snob och Kirby Allison med boken Master Shoemakers samt Parker Schenecker (bror till tävlingens medgrundare Edmund Schenecker som gick bort för tre år sedan). Men eftersom det är mycket arbete att sammanställa dessa tävlingsartiklar och det kommer att ta ett tag, får ni här en titt på den topptrion.

Skon som skulle tillverkas i år var en loafer för första gången, med en hel rem och separat apron i ljusbrunt kalvläder, handrandsydd med handsydd lädersula, och lite mer frihet att arbeta med dekorationer utan några fasta specifikationer där. Den absoluta toppnivån har varit mycket hög redan sedan Patrick Freis magiska vinnare 2018, och den övergripande kvaliteten under de topplacerade skorna har pressats högre varje år, vilket fortsätter att vara fallet.

Så, årets topp tre är:

 

Ken Hishinuma, 1:a plats

Ken Hishinuma kommer från Japan och har nyligen flyttat från Yokohama till Hokuto City, i Yamanashi regionen. Han arbetade tidigare för en arkitektfirma, men när han gick på Ishihara Shoe School 2019 bestämde han sig för att börja med att göra skor på allvar. Han deltog i kursen i två år och lärde sig göra skor samtidigt som han studerade på egen hand. År 2021 startade han skomärket Khish the Work, som erbjuder MTO, MTM och bespoke-skor, och har en av Japans största YouTube-kanaler om skotillverkning, Crazy about Shoes.

Han tar fasta på två av de största trenderna på sin sko, hästskosklacken och den obefintliga midjan, som här har sytts som en del av ovanlädret, vilket är en intressant lösning. Andra delar som är värda att nämna är den täta fina sulsömmen och de vackra handflätade sömmarna på ovanlädret. Skon fick höga poäng i alla bedömningskriterier: utförande, svårighetsgrad och design/estetik.

Ken Hishinuma gjorde allt på skon själv, förutom putsningen som gjordes av Go Ishimi.

Den bästa skon som tillverkats i världen i år.

Den bästa skon som tillverkats i världen i år.

Spektakulär botten.

Spektakulär undersida.

Ken har laddat upp en video på en hel timme som följer hela processen med att tillverka skon, väl värd att se:

 

Hiroshi Takagi, 2:a plats

En annan japan, Hiroshi Takagi, som tränat hos den japanske bespokeskomakaren So Tsuchiya. Hiroshi slutade sjua i VM 2022, detta är hans andra bidrag. Om du kollar in hans Instagram _hytee, får du så se några härliga skor av olika karaktär. Skon har en fantastiskt utförd sulstygn, en lekfull snygg design, handflätade stygn och mycket mer. Simuleringen av att ovanlädret fortsätter under klacken är läckert gjord.

Hiroshi Takagi gjorde allt själv.

Ett övre plan med många saker på gång, men som lyckas skapa en fin helhet.

Ett ovanläder med många saker på gång, men som lyckas skapa en fin helhet.

Ännu en hästskoklack och smal midja.

Ännu en hästskoklack och smal midja.

 

Aria Badia, 3:e plats

De kinesiska hobbyskomakarna Jiang ”Dao” Daoyuan och Zhun står bakom det nystartade märket Aria Badia. De har gjort skon efter sina vanliga jobb, vilket är ganska anmärkningsvärt. Båda studerade skotillverkning i Florens, Italien, och deras sko har mycket inspiration från deras tid där. De svepande formerna är inspirerade av Florens broar, och ett italienskt frimärke är gömt i en låda på klacken. Snyggt gjort, fick höga poäng på utförande och var högst av alla skor i tävlingen på design / estetik.

Design, mönster, tillverkning av ovanläder och bottning av Jiang, finish av Zhun, detaljer av Xiyun.

En snygg och väl utförd sko.

En snygg och välgjord sko.

Klassisk sula och klack, bortsett från det lilla facket.

Klassisk sula och klack, bortsett från det lilla facket.

 


 

En BBC-producent var på plats under eventet i lördags, och på måndagsmorgonen intervjuades jag av BBC News-programmet World Business Report (som kommer att byta namn till Business Today) om främst VM i skotillverkning, och lite om evenemanget och patina- och putsävlingarna. Det är ett av de mest sedda programmen på BBC News, som sänds på BBC One, BBC News och BBC World News (flera gånger i olika upplagor på vissa av dem), med miljontals tittare över hela världen, naturligtvis en fantastisk chans att lyfta fram tävlingen och hantverket. Nedan kan du se en förkortad sammanfattning, och de i Storbritannien med TV-licens kan se hela måndagsshowen på webbplatsen som länkas ovan.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Jesper Ingevaldsson (@shoegazingblog)