I England hittar du många fler intressanta bespokeskomakare än de vanliga stora. I den här artikeln lyfter jag fram tre av dem: Efe Laborde, Sebastian Tarek och Tony Slinger. Dessutom kort om en artikel i världens största finanstidning, Nikkei, om den japanska framgången i förra årets världsmästerskap i skotillverkning.
När folk tänker på brittiska bespokeskomakare är det oftast främst de stora Londonfirmorna – John Lobb, George Cleverley, Foster & Son – eller andra mer kända namn som Gaziano & Girling, Catella eller Nicholas Templeman. Men i ett stort skotillverkningsland som England finns det uppenbarligen en hel del fler tillverkare. Här är några av dem.
Efe Laborde Shoemaker
William Efe Laborde har en fransk far och en brittisk mor, växte upp i Frankrike men flyttade till England för universitetsstudier och har nu bott där i många år. På ett sätt är han en bra representant för det utbud av bespokeskomakare som finns i England. Han började sin bespokeskomakerresa genom att göra en kurs hos Carréducker, och genom åren har han tillbringat tid med och lärt sig av bland andra Parham Alizadeh på Lobb, Jason Amesbury, Sebastian Tarek, Jim McCormack och Dominic Casey. William Efe Laborde kombinerar nu tillverkning av skor under sitt eget märke med frilansande för några av West End-firmorna.
Med sitt eget varumärke, Efe Laborde, är hans besatthet av gamla klassiska skor från London och Paris decennierna runt 1900-talet uppenbar, och med åren har hans skicklighet klart förbättrats och är mycket hög idag, vilket bilderna här visar. Hans skor har en vintagekänsla över sig, och det är en blandning av dressade stilar och mer avslappnade make-ups i vissa fall med Norwegian-konstruktion. Priserna börjar på £4,000 inklusive lästade skoblock.
Sebastian Tarek
Sebastian Tarek är baserad i östra London och har tillverkat skor sedan 2003. Han är från Australien med en lång rad skomakare i sin familj. Han gick som lärling hos Lobb-alumnerna Andrew McDonald i Sydney, innan han flyttade till London för att studera vid Cordwainer’s College. I London var han sedan in-house-bottnare på Jason Taylor & Sons, men det senaste decenniet har han kombinerat frilansarbete för främst två av de stora Londonföretagen med att driva sitt eget märke, och han undervisar också både i England och Australien.
Sebastian Tareks stil skiljer sig från de traditionella Londonfirmorna, designen är ofta ganska minimalistisk där läder och lästens former tar mer plats, han gör mycket coola chelseas, kängor med dragkedja på sidan, derbies med vanlig tå och liknande modeller. Till skillnad från många andra i Storbritannien gör han allt själv på sina egna skor, vilket också innebär att han är bra att samarbeta med för speciella önskemål eftersom han har god kontroll och kunderna kan arbeta nära för att få saker och ting som man önskar. Dessutom är prislappen bra, från cirka £2 500.
Tony Slinger Footwear
Tony Slinger har under många decennier arbetat inom skoindustrin (han började tillverka skor vid 14 års ålder), som bespoke- och ortopedisk-skomakare på olika platser och på olika sätt, och varit en del av det oberoende skomakarsällskapet både nationellt och internationellt. Han är nu baserad långt norrut i England, i byn Brompton utanför Northallerton, men träffar kunder på olika platser. Bland några av de häftigare saker som han har varit med om var att utveckla exakta kopior av Napoleonska kavallerikängor av högsta standard, som han sedan tillverkade för The Queen’s Houshold Cavalry från slutet av 80-talet.
Tony Slingers stil påminner om hur många av de oberoende brittiska skomakarna runt om i landet, som var vanligare förr i tiden, men som fortfarande finns kvar. De har en klassisk brittisk bas, men på grund av de olika typer av kunder de får tillverkas många olika modeller. Visst, en klassisk brun full brogue återkommer oftare än andra i beställningslistorna, men om du bläddrar på hans Instagram dyker alla tänkbara skotyper upp, inklusive mycket komplicerade ortopediska arbeten. Med tanke på de lägre kostnaderna för lokaler och levnadsomkostnader där han befinner sig kan han också hålla priserna nere, de mest grundläggande randsydda bespoke-skorna börjar under £2 000.
För några veckor sedan publicerade Nikkei i Japan, världens största finanstidning, ett stort reportage om den japanska framgången i VM i skotillverkning förra året och om utvecklingen av den bespokeskoindustrin i landet. Nu har de publicerat en kort version av denna artikel på engelska i sin internationella nätupplaga, och den är gratis att läsa.