Reflektion - R.I.P. D.W. Frommer

Den amerikanska bespokeskomakaren D.W. Frommer gick sorgligt nog bort i veckan vid 76 års ålder efter mer än ett halvt sekel i branschen. Han har spelat en viktig roll i skomakarmiljön i årtionden, inte minst i sitt arbete med att föra vidare kunskapen om att göra skor för hand globalt genom sina böcker och sitt arbete på nätet.

 

Genom historien har en stor mängd hantverk, tekniker och material försvunnit när tiden har tagit ut sin rätt. De som överlever när årtionden och århundraden passerar förbi gör det av en anledning. För att de är bättre än nya hantverk, tekniker och material. Att tillverka skor för hand, särskilt med hjälp av den randsydda konstruktionen, i läder har levt vidare just på grund av detta. Detta, och det faktum att det finns människor som ägnar sina liv åt att se till att kunskapen förs vidare till kommande generationer. Människor som D.W. Frommer.

D.W. Frommer gör vad han älskade.

D.W. Frommer gör vad han älskade.

D.W. Frommer II föddes 1946. Efter gymnasium, några år i armén och sedan universitetet hittade han sin väg in i skomakeriet i Oregon, först genom att arbeta på ett reparationsskomakeri, men så småningom lärde han sig Western bootmaking i Montana av Mike Ives, vilket sedan var det som Frommer ägnade sitt liv åt. Under det senaste decenniet har han också tillverkat dressade bespokeskor. Han har publicerat tre böcker om boots- och skotillverkning för hand och har utbildat många apsirerande bespokeskomakare.

Western boots was what Frommer's specialty.

Cowboy boots var Frommers specialitet.

På 90-talet började han arbeta med The Honourable Cordwainers’ Company, H.C.C., som är inspirerat av gamla medeltida gillen, med det uttalade målet att ”bevara de traditioner och tekniker som ligger till grund för ”best practices” inom skomakeri”. Det största genomslaget har den fått genom den hemsida och det skomakarforum som Frommer byggde upp för organisationen redan för 25 år sedan. På den tiden var informationen på nätet om att göra skor för hand mycket mer sparsam än vad den är i dag, men här kunde blivande och etablerade bespokeskomakare hitta massor av information om skomakeri, ladda ner gratis PDF-versioner av några av de mest erkända böckerna och prata, diskutera och ställa frågor i forumet. Det har inte uppdaterats lika mycket under de senaste åren och andra forum har tagit dess plats, men jag vet att många blivande skomakare i dag fortfarande söker sig till denna hemsida för att hitta information.

På tal om forum är D.W. Frommer för många mest känd för sin närvaro på Styleforum, där han i över ett decennium ägnade imponerande mycket tid åt att utbilda och prata med andra medlemmar om skor. Hans inlägg och svar på frågor här är inte bara till nytta för dem som frågade, utan de kommer för alltid att finnas tillgängliga för människor att läsa och lära sig av. För dem som googlar på frågor om skor är jag säker på att de ofta har hamnat på en Styleforum-tråd där Frommer har talat om de saker som de sökte efter.

Bespoke balmoral oxford.

Bespoke balmoral oxford. Bilder: D.W. Frommer / Keikari (Översta bilden: 74 Footwear Design)

Det var också på forumet som jag lärde känna honom, och genom åren har vi haft många bra samtal men också häftiga diskussioner när vi var oense, även om vi alltid kom på god fot med varandra igen. Han har också varit en av de bespokeskomakare jag ställt frågor till när jag gjort research för artiklar på bloggen, som han alltid tagit sig tid att besvara grundligt. Han var också mycket glad när vi införde VM i skotillverkning och berömde ofta vikten av sådana saker för ett hantverk som detta.

Den 31 januari gick D.W. Frommer plötsligt bort efter att ha drabbats av en hjärtattack. Han tillverkade skor ända till slutet, och hade faktiskt haft ett möte med H.C.C. bara kvällen innan. Hans barn publicerade ett meddelande på hans Instagram, och bespokeskomakare från hela världen har delat sina kondoleanser och lyft fram hans betydelse för hantverket. Skocommunityt är lite fattigare i dag.

Fotot som D.W. Frommers barn delade med sig av på Instagram.

Fotot som D.W. Frommers barn delade med sig av på Instagram.