Den vinnande skon av John Chung, ägare av skoskinnbar Mason & Smith i Singapore.

Här är en annan dokumentär om en annan av världsmästarna i skoputsning, 2018 års vinnare John Chung från Singapore. Den är gjord av den malaysiska/singaporianska kanalen Astro AEC och är ett fint porträtt av den framgångsrika skoputsaren.

För några veckor sedan skrev jag om en lång dokumentär som gjordes av japansk public service om Yuya Hasegawa, den första världsmästaren i skoputsning. Den här gången är det den andra världsmästaren som presenteras. Dokumentären har sänts på prime time både i Singapore, Malaysia och Taiwan. Den är cirka 25 minuter, där dokumentärteamet har följt John Chung under ganska lång tid. John grundade den första skoputsbaren i Singapore 2013, Mason & Smith, som numera också gör skoreparationer och säljer skor, samt är värd för ett antal små skoevenemang och skoputsskola.

Världsmästaren i skoputsning 2018 John Chung (till vänster), tillsammans med Sergio Barange från Saphir.

Dokumentären är ett personligt porträtt av John Chung. Allt från hur inspirerades till att starta sitt eget företag som sålde second hand-skor på en marknad i Singapore, efter att ha rest i Asien och sett det göras i olika länder. Det var ingen framgång, och eftersom han behövde tjäna pengar på något sätt började han den putsa skor. Efter en tid blev han inbjuden att ha sin skoputsservice på ett lyxhotellområde i Singapore, där saker tog fart och han tjänade mycket mer pengar. Sedan kunde han starta sin egen skoputsbar, Mason & Smith, som har vuxit till en framgångsrik verksamhet.

Dokumentärn berättar också om hur han siktar till att bli en bespokeskomakare, och har varit lärling i både Hong Kong och Japan, men satte det på paus efter att han vunnit världsmästerskapen i skoputsning 2018, eftersom det öppnade upp många nya möjligheter för hans skoputsaffär. Det är ganska fint för mig som arrangör av tävlingen att höra hur människors inställning till hans arbete som skoputsare förändrades efter att han vann världsmästartiteln, från en skeptisk syn till att bli imponerade av hans framgångar.

Se dokumentären nedan (engelska undertexter):