Återigen fick vi se prov på imponerande hantverk bland skorna som deltog i VM i skotillverkning. Här en titt på topptrion, gjorda av Daniel Wegan (1:a plats), Christophe Corthay (2:a), och Eiji Murata (3:a).

 

Super trunken i London den gångna helgen var en stor succé, den kommer det handla mer om i ett stort reportage senare i helgen, och ännu en bit fram kommer alla 40 tävlingsskor att summeras. Men eftersom det är så himla mycket jobb med de artiklarna kommer det ta lite tid, så här en snabbare titt på topptrions skor, som alla gjorde hela skorna själva.

Som vanligt räknar jag med en debatt om bärbarheten för tävlingsskorna, men det är alltså inte en del i tävlingskriterierna (läs mer i Call for competition), vi specar bara att de ska vara storlek EU42/UK8 i längd. För den här tävlingen är det skotillverkningen och hantverket där som är fokus (inte lästtillverkning/passform eftersom det är extremt svårt att avgöra detta i en tävling), och vi ser det mer som att man kan göra skor som likt konceptbilar syftar mer till att visa vad som är möjligt att göra med hantverket, snarare än vara något praktiskt. Vi såg alla typer av skor i tävlingen, både konstnärliga och relativt vanlig skor, och båda typerna hamnade både högt och lågt. Med den här tävlingen har vi tittat på hur tävlingarna var för omkring hundra år sedan, och vi vet att alla deltagarna har lärt sig mycket av att göra dessa skor, vilket är fantastiskt.

Så, vidare till topp tre.

 

Daniel Wegan, 1:a plats

Svensken som jobbar för Gaziano & Girling i England, gjorde sin sko helt och hållet för hand, med handsydd ovandel på 21 spi (stygn per tum) och sulsöm på 25 spi. En supersmal midja och hästskoklack gör den extra spektakulär, och den var suveränt välgjord.

-

En väldigt smal form som förstärks av mönstret, med en helt handgjord ovandel med massvis med detaljer, som exempelvis den flätade sömmen längs skons öppning.

-

En mycket smal midja, delvis möjliggjord tackvare den smala formen på skon, med en spektakulär hästskoklack.

 

Christophe Corthay, 2:a plats

Den franska mästaren som nuförtiden driver Tranchet Vif, som kom tillbaka efter fjolårets 8:e plats med en än mer imponerande sko. Fint byggd, med den flätade sulsömmen som pricken över i. Även den speciellt byggda klacken är fantastisk.

-

Med den orangea pipingen och tofssnörena, ihop med flätade orangea sulsömmen, har skon definitivt en egen karaktär.

-

Corthays sko har en mer normal lästform och midja, men klacken är allt annat än normal.

 

Eiji Murata, 3:e plats

Japanen Eiji Murata, som ligger bakom märket Main d’Or, har ett mycket gott rykte, och med den här skon visar han varför. Jämfört med vissa andra tävlingsbidrag ser den inte speciell ut utseendemässigt, den är faktiskt rätt lik hans vanliga bespokeskor han gör för kunder, bara med tätare sulsöm och än smalare midja. Men vad som verkligen står ut är hur felfritt gjord den är, både nåtlingen av ovanlädret, bottningen och finishen är helt perfekt utfört och den ser nästan ut som den skulle kunna varit ritad i en dator.

-

Inte en sko med hög wow-faktor vid första anblick, men när du tittar närmre inser du vilket mästerverk det handlar om.

Välbyggd midja, klack och sula.

Välbyggd midja, klack och sula.