Förra lördagen ägde den tredje upplagan av London Super Trunk Show rum, världens största öppna evenemang för klassiska herrskor. En stor succé med nytt besöksrekord, omkring 1 000 personer kom in genom dörrarna under dagen för att titta på och handla skor från de tio utställarna, partners och följa VM i skoputsning, skopatina och skotillverkning.

 

Evenemanget arrangeras av Shoegazing och The Shoe Snob, och i år hade vi en ny plats, Showcase.co på Regent Street 12, strax nedanför Piccadilly Circus och Jermyn Street mitt i London. Det är på gatunivå, ljus och modern lokal, med ett bättre placerat scenområde och där vi tack vare Showcase persona också lyckades lösa en bar som serverade öl, cava, kaffe och snacks, vilket var ett bra tillskott. Detta tillsammans med patina-tävlingen som pågick hela dagen kunde vi se att folk stannade kvar längre, det var verkligen ordentligt välbefolkat i princip hela dagen, och särskilt då kring scenhändelserna. Slutligen nådde en super trunk 1 000 besökare-nivån (tidigare år har det varit cirka 800 i London, rekordet för den svenska upplagan är 900). Många hade rest långt för evenemanget, vilket vi är mycket glada över, och det har blivit en slags kombinerad mötesplats för branschen, tävlingshändelser och kommers. Omkring 90 par skor plus massor av skovård såldes, till ett värde av cirka 450 000 kronor (och som alltid kommer många beställningar de närmaste veckorna från folk som provade ut grejer under eventet).

Det var också ännu mer aktivitet i sociala medier runt eventet än tidigare, vilket givetvis är bra för alla varumärken och tävlingsdeltagare som lagt ned pengar och ansträngningar för att delta, och för folk som inte kunde vara där men var intresserade av att se vad som ställdes ut och vad som hände kring tävlingarna. De två scenhändelserna var live-streamade både på Instagram och här på bloggen (se filmer från detta nedan), och både Saphir och Hanger Project hade filmteam på plats som kommer att producera mycket bra rörligt härifrån.

Omkring 1 000 besökare kom, en fantastisk uppslutning.

Trång framför scen inför prisceremonin för VM i skopatinering och skotillverkning.

Massvis med fina skor på utställarborden, här från J. FitzPatrick.

Vi hade nio utställare från hela världen (tyvärr kunde in Altan Bottier komma, de blev hindrade av en strejk som påverkade tågen från Paris till London). Dessa var BoleroCarminaGaziano & Girling (med en sample sale), J. FitzPatrick FootwearJSEP, Japan Shoes Export Platform (Miyagi Kogyo, Oriental/Matsumoto och Kiten), Norman VilaltaProject TWLVShoepassion / Heinrich Dinkelacker och Skolyx / TLB Mallorca. Huvudpartner för eventet var Saphir (skovård), partner var J. Hopenstand (bälten och accessoarer),båda uppvisade också. Med den nya lokalen försökte vi ha en mer öppen bordsplacering där folk kunde gå runt alla bord (hyllor längs väggarna gjorde det möjligt att praktiskt förvara alla skolådor), vilket fungerade mycket bra, och stämningen var fantastisk.

Vacker svart semi brogue från Bolero.

Carmina hade ett välfyllt bord.

Gaziano & Girling hade förutom sample-utförsäljningen också med sin nya Classic-linje. Bild: Misiu Academy

Longwing från Miyagi Kogyo hos Jsep, Japan Shoes Export Platform.

Gladiator spectator-modell av Norman Vilalta.

Project TWLV cordovan-kängor.

Shoepassion och Heinrich Dinkelackers bord.

TLB Mallorca Artista austerity brogue.

Saphir Medaille d’Or skokräm

Dubbelsidigt bälte av J. Hopenstand.

Redan direkt efter öppnandet startade årets nytillskott på tävlingsfronten – VM i skopatinering. Vi hade tre finalister, Andrew Olender från Polen, Stephan Villette från Frankrike och Samuel Norsworthy från Storbritannien. Med Saphir-läderfärg, skokräm och vax hade de fem timmar på sig att förvandla ett par TLB Mallorca skor i crustläder från Skolyx till något fantastiskt, ganska tajt med tid, men några riktigt fina resultat stod på borden när de var klara. Juryn hade svårt att bestämma sig för vinnaren, alla tre hade sina starka sidor, men i slutändan tog Stephan Villette och hans väldigt snygga gröna skor med superfina färgskiftningar hem titeln och blev den första världsmästaren i skopatinering . Han vann ett skoputsningskit från Saphir, TLB-skorns från Skolyx (som först kommer att åks med skotillverkningstävlingens topp tre på världsturnén) och naturligtvis glasplaketten.

Skorna innan tävlingen satte igång.

Sam lägger en grund.

Andrew Olender, som driver skoputs- och patineringsjänsten The Shine.

Stephan Villettes skor var illgröna till en början. Han använde en intressant teknik där han blandade läderfärgen med vax för att få till mjuka färgövergångar.

Uppradade.

De färdiga skorna, med Stephans vinnande par till vänster, Andrews i mitten och Sams till höger.

Stephan Villette med sin plakett.

Sedan på eftermiddagen hölls den alltid lika populära finalen i VM i skoputsning, i samarbete med Saphir. Tre deltagare har 20 minuter på sig att putsa upp en Loake Aldwych i Mahogany så vacker som möjligt. I finalen hade vi Alexey Vrublevskiy från Ryssland, Japans Yuta Sugimura och Caleb Malinowski från USA. En stor publik följde finalen, med det nya scenområdet var sikten mycket bättre för människor och när de 20 minuterna var över juryn hade tre riktigt snygga och glänsande skor att granska. Du kan se alla tre nedan. Yuta Sugimura tilldelades världsmästartiteln, han lyckades uppnå en mycket hög glans på tån och också på mycket av resten av skon, som sulkanter etc.

En ny Loake 1880-sko direkt från lådan, som skulle putsas upp.

Från vänster, Yuta Sugimura, Alexey Vrublivskiy, och Caleb Malinowski.

Intresserad publik framför scenen.

Fin glans på gång.

De färdigputsade skorna, uppradade på samma sätt som deltagarna ovan, från vänster: Yuta, Alexey and Caleb.

Katia Moura från Saphir, med Yuta i mitten och hans mamma, som var mycket glad och stolt.

Förra årets framgångsrika VM i skotillverkning återvände så klart, en tävling vi genomför i samarbete med Master Shoemakers och Hanger Project. Av de anmälda deltagarna hade vi 40 skor inskickade till tävlingen, alla skulle göra en mörkbrun full brogue oxford modell med naturfärgad sula, handrandsydd med handgjord sulsöm, enkel lädersula. Dessa var alla på display under evenemanget, och det var brett med olika stilar och varianter, och ännu fler fantastiskt gjort skor än förra året. Dagen innan granskades skorna anonymt av juryn, bestående av bespokeskomakare och skoexperter. Och här vid slutet av dagen presenterade vi de tio bästa skorna, med då topptrion som kommer att dela prissumman på cirka 75 000 kronor och vars skor åker på turné runtom i världen, inklusive till Isetan Men’s i Tokyo. Vinnande skon gjordes av svenske Daniel Wegan, andra plats gick till Christophe Corthay från Frankrike och tredje plats till japanen Eiji Murata. Du kan se lite mer av dessa tre i den här artikeln och sedan kommer mycket mer av dem och alla andra skor i den stora sammanfattningen av tävlingsskorna som ska publiceras om några veckor.

Tack till alla som deltog i evenemanget och gjorde det till en fantastisk dag, vi ser redan fram emot nästa års upplaga!

Topp-10-skorna, innan dess placering presenterades.

Många besökare flockades runt bordet med tävlingsskorna för att närstudera de många mästerverken.

Sulan på Daniel Wegans sko.

Christophe Corthays bidrag som kom 2:a.

Tredje-placerade skon av Eiji Murata. Föregående bilder: Mason & Smith

Världsmästaren Daniel Wegan.

Skosnack.

Tomoyuki Watanabe, mannen bakom Bolero Shoemaker.

Underbar bespoke chukka boot från Bolero.

Clean sula.

Border för svensk-italienska Project TWLV.

Fina kängor.

Cordovan derbys.

Bälten och accessoarer från J. Hopenstand.

Korthållare.

Shoepassion derby.

Sulan på densamma.

Häftig sko från Heinrich Dinkelacker med Norweigan-söm, del i en pågpende Kickstarter kampanj.

Japan Shoes Export Platform ställde ut igen, här skor från Oriental/Matsumoto (främst) ock Kiten (bakom).

Skor från Miyagi Kogyo.

Tvåtons adelaide.

Godibitar av J. FitzPatrick.

Penny loafers.

Trevlig tvåtonsmodel.

TLB Mallorca Artista på display.

Smala midjor.

Skolyx egna linje randsytt som ligger på 2 000 kronor.

Saphirs bord.

Många besökare passade på att fylla på skovårdsförrådet.

Saphir Medaille d’Or ses av många som de bästa skovårdsprodukterna i världen.

Från skoputstävlingen.

Vinnaren Yuta Sugimura.

Alexey Vrublivskiy.

Caleb Malinowski.

Yutas vinnande sko och dess oputsade syskon.

Norman Vilaltas bord.

Vita skor är inte särskilt vanligt att se.

Normans speciella kombo av chelsea och chukka.

Krokodilläder från Carmina.

Fina cordovanfärger. Bild: Misiu Academy

Från patinatävlingen, där Stephan Villette är någonstans mitt i processen.

Sam Norwsworthys vid samma tid.

Och Andrew Olenders.

Även sulorna arbetades med.

Patina-trofén.

Slutresultaten igen.

Stephans.

Andrews.

Sams.

Gaziano & Girlings sample sale var populär bland besökarna.

Chukka från G&G’s nya billigare classic-linje.

Classics sula.

Bordet med alla 40 tävlingsskorna i VM i skotillverkning.

Vackert gjord sko från Anthony Delos på Berluti, som slutade 8:a.

Ett av de mer spektakulära bidragen, av So Tsuchiya, slutade 7:a. Senaste bilderna: Mason & Smith

Än en gång, stort tack till alla som kom till eventet!