Lästformen på mina bespokeskor från japanska Main d’Or har en rätt speciell form, som kanske inte är uppenbar vid första anblicken. Då tån är rund och klassisk till formen ger den sken av att det gäller hela lästen, men tittar man närmre ser man att särskilt yttersidan på skon är rätt kraftigt mejslade, vilket är väldigt ovanligt på skor med rund tå.
Eiji Murata, som ligger bakom Main d’Or, är skolad i en inhemsk japansk tradition där man gärna har kantigare sidor inte bara på läster med fyrkantigare och mer mejslat tåparti. Det ger en intressant karaktär till skon. Vanligtvis hos Main d’Or är båda sidorna mellan tå och midja rätt mejslade, men då jag har lite känsliga stortåknölar är den utbyggd och mer rundad på insidan, medan yttersidan fortfarande har en relativt skarp kant och rak sida.
Tack Jesper för ännu ett intressant bidrag. Unika och otroligt snygga skor.
För mig som nybörjare var det lärorikt, nu förstår jag vad mejslad tå betyder.
Det förekommer ett uttryck till som jag inte lärt mig ”makerad rygg”. Grafford använder detta för att beskriva vissa läster. Vad betyder det?
Hasselmannen: Stort tack!
Ja inte helt lätt det där, särskilt då begreppen ofta blandas ihop även av skoindustrin själv. I det här inlägget förklarar jag ganska tydligt de olika tåformerna: https://shoegazing.se/2014/02/02/guide-taformer/
Gällande markerad rygg så vet jag inte om det är ett uttryck Grafford hittat på själva eller om det är ett gammalt uttryck, för inget som används av andra, men det syftar på när tåns ovansida också har en lite utmejslad del, beskrivs närmre i inlägget länkat ovan. Att kalla en sådan tå för markerad rygg är lite konstigt, inom anatomin är det annars ovansidan av foten mellan tårna och benet som benämns fotrygg, och på skon är ju midjan mitt under foten.