En sak som kan göra att lädersulor slits lite extra snabbt är om det sitter fast grus i dem, som sedan ligger och nöter hål. Något som man dock enkelt kan minska risken för.

 

Även om lädersulor är hårda och slitstarka, särskilt finare ekgarvade varianter, så slits de så klart ned med tiden, och beroende på vilka påfrestningar de utsätts för så varierar livslängden. En sak som man kanske inte alltid tänker på men som innebär extra slitage är när det fastnar små grusbitar i lädret. De kan sätta sig rätt ordentligt och sitta kvar ett bra tag, och ligga och nöta och gräva onödigt djupa gropar i sulan.

Den här bilden och den ovan är exempel på där man ser hur gruskorn sitter fast i lädersulan, och de djupare groparna kommer ibland från sådana som satt sig ordentligt. Bilder: Reddit

Den här bilden och den ovan är exempel på där man ser hur gruskorn sitter fast i lädersulan, och de djupare groparna kommer ibland från sådana som satt sig ordentligt. Bilder: Reddit

För att minimera detta kan man göra två enkla saker. Dels ha för vana att alltid, även om det är torrt ute (risken större grus sätter sig hårt när blött, men händer ofta även i torrt underlag), gnugga av skorna ordentligt när man kliver in på dörrmattan hemma, på kontoret, i butiker etc, då släpper de allra flesta utav dem. Sedan är det också bra att när du kommer hem, och (som ni väl har lärt er vid det här laget) borstar/torkar av skorna och sätter i skoblocken så tar man också en snabb titt under sulan och ser om det finns gruskorn som satt sig lite extra hårt, och som man kanske till och med får pilla bort för att det ska lossna. Just gruskorn som sätter sig hårt kan även ske på gummisulor, så skadar inte ta en titt även på dem. Enkla medel för lite bättre hållbarhet.